5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Udělejte si doma svůj vlastní sýr. Budete potřebovat pouze 5 základních surovin a několik minut času. Ten z obchodu se mu nemůže rovnat, uvidíte.

Lahodný domácí sýr zvládne udělat doma opravdu každý, nejspíše by jste ani nevěřili, jak to může být snadné. Vzhledem k tomu, že sýry obsahují velké množství bílkovin, je jeho konzumace více než doporučována. My si připravíme sýr z mléka, které běžně koupíme v supermarketu, samozřejmě doporučujeme čerstvé a plnotučné. Pokud by jste sehnali mléko přímo z farmy, bude sýr pravděpodobně ještě o něco lepší a více smetanový.

Připravte si raději domácí sýr než ten kupovaný: 1 kg sýra získáte z 1 litru mléka za pouhých 5 minut

První sýr vznikl tak trošku omylem

První zmínky o sýru jsou zaznamenány přibližně z roku 8000 př. n. l., jednalo se pravděpodobně o ten nejtypičtější ovčí sýr, který byl objeven a vyroben omylem při “nevhodném” skladování mléka. Díky této “chybě” našich prapředků si můžeme dnes dopřávat tuto delikatesu.

Zdroj obrázku: Ich mische lecker, Recept na domácí sýr.

Recept na jednoduchý domácí sýr z 5 ingrediencí

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 5 minut
Celkový čas 25 minut
Porcí 1 forma
Připravujeme snadný domácí sýr z 5 surovin – 1 kg sýra získáte z 1 litru mléka za pouhých 5 minut

Potřebné vybavení

  • 1 Hrnec
  • 1 Prázdnou krabici od mléka

Suroviny

  • 800 ml Mléka
  • 70 g Kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky Soli
  • 10 g Másla
  • 100 g Tvrdého sýra (např. Gouda, Eidam)

Postup 

  • Do hrnce si nalejeme mléko ve kterém rozšleháme kukuřičný škrob.
  • hrnec dáme vařit na sporák.
  • Mezitím si rozřízneme vrch krabice od mléka, která poslouží jako forma pro náš sýr.
  • Během zahřívání mléka přidáme do hrnce sůl a máslo, které za stálého míchání rozpustíme.
    Během zahřívání mléka přidáme do hrnce sůl a máslo, které za stálého míchání rozpustíme

    Zdroj: Ich mische lecker, Během zahřívání mléka přidáme do hrnce sůl a máslo, které za stálého míchání rozpustíme

  • Jakmile nám směs začne houstnout, nastrouháme si sýr a přidáme do hrnce.
  • Mícháme na sporáku, dokud se sýr nerozpustí a nespojí se zbytkem směsi na sýr.
    Jakmile nám směs začne houstnout, nastrouháme si sýr a přidáme do hrnce

    Zdroj: Ich mische lecker, Jakmile nám směs začne houstnout, nastrouháme si sýr a přidáme do hrnce

  • Poté nalijeme směs do krabice od mléka a přikryjeme potravinářskou fólií.
    Poté nalijeme směs do krabice od mléka a přikryjeme potravinářskou fólií

    Zdroj: Ich mische lecker, Poté nalijeme směs do krabice od mléka a přikryjeme potravinářskou fólií

  • Když je sýr tuhý, na straně krabici rozstříhneme a odstraníme.
    Když je sýr tuhý, na straně krabici rozstříhneme a odstraníme

    Zdroj: Ich mische lecker, Když je sýr tuhý, na straně krabici rozstříhneme a odstraníme

  • TIP na svačinku: Rozkrojíme hamburgerovou housku, na jednu část položíme list salátu a přibližne 1,5 cm silný kus našeho sýra, zakryjeme druhou částí housky.
    Domácí tvrdý sýr

    Zdroj: Ich mische lecker,Rozkrojíme hamburgerovou housku, na jednu část položíme list salátu a přibližne 1,5 cm silný kus našeho sýra

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Chod: Pochutina, Snídaně, Svačina
Kuchyně: Evropská kuchyně
Klíčové slovo: domácí sýr, kukuřičný škrob, máslo, mléko, sýr


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest