Houskový knedlík je jedním ze základních pilířů české kuchyně. Tento pokrm, je oblíbený pro svou univerzálnost a schopnost doplnit prakticky jakýkoliv hlavní chod. Houskové knedlíky se převážně servírují s bohatými omáčkami nebo masovými pokrmy, jako je svíčková na smetaně nebo guláš.
Standardně se houskové knedlíky připravují pomocí droždí, avšak existuje i rychlejší varianta, která využívá kypřícího prášku na pečení. Tento alternativní recept je ideální volbou pro ty, kteří hledají jednoduchý a časově nenáročný způsob houskového knedlíku. Tento knedlík je stejně chutný a nadýchaný jako jeho tradiční kynutý.
Recept na Houskové knedlíky s kypřícím práškem
Příprava zabere 10 minut, vaření 25 minut.
Potřebné suroviny na 6 porcí:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vody (dle potřeby)
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva (cca 12 g)
- 2 housky nebo rohlíky (nakrájené na kostičky)
Postup:
1. Nakrájené pečivo dáme do mísy ke kterému přidáme všechny ostatní suroviny: vejce, mouku, kypřící prášek do pečiva, sůl. Vše smícháme a postupně přiléváme vodu. Jakmile vznikne tužší těsto, už vodu nepřiléváme.
2. Z těsta vytvarujeme šišky (nejlépe se tvarují, když si navlhčíme ruce), a necháme je chvíli odpočívat, dokud se nám v hrnci nezačne vařit osolená voda.
3. Když je voda vroucí dáme knedlíky do vody a vaříme je po dobu cca 20-25 minut.
4. Hotové knedlíky vyjmeme z vody a propícháme je vidličkou, aby z nich vyšla pára. Tímto předcházíme, aby se knedlíky nesrazily.
Hotovo, můžete houskové knedlíky podávat.