Houskový knedlík je jedním ze základních pilířů české kuchyně. Tento pokrm, je oblíbený pro svou univerzálnost a schopnost doplnit prakticky jakýkoliv hlavní chod. Houskové knedlíky se převážně servírují s bohatými omáčkami nebo masovými pokrmy, jako je svíčková na smetaně nebo guláš.
Standardně se houskové knedlíky připravují pomocí droždí, avšak existuje i rychlejší varianta, která využívá kypřícího prášku na pečení. Tento alternativní recept je ideální volbou pro ty, kteří hledají jednoduchý a časově nenáročný způsob houskového knedlíku. Tento knedlík je stejně chutný a nadýchaný jako jeho tradiční kynutý.

Recept na Houskové knedlíky s kypřícím práškem

Příprava zabere 10 minut, vaření 25 minut.

Recept na Rychlejší verze nadýchaného Houskového knedlíku bez kynutí
Rychlejší verze nadýchaného Houskového knedlíku bez kynutí

Potřebné suroviny na 6 porcí:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml vody (dle potřeby)
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva (cca 12 g)
  • 2 housky nebo rohlíky (nakrájené na kostičky)

Postup:

1. Nakrájené pečivo dáme do mísy ke kterému přidáme všechny ostatní suroviny: vejce, mouku, kypřící prášek do pečiva, sůl. Vše smícháme a postupně přiléváme vodu. Jakmile vznikne tužší těsto, už vodu nepřiléváme.

Recept na Rychlejší verze nadýchaného Houskového knedlíku bez kynutí
Rychlejší verze nadýchaného Houskového knedlíku bez kynutí

2. Z těsta vytvarujeme šišky (nejlépe se tvarují, když si navlhčíme ruce), a necháme je chvíli odpočívat, dokud se nám v hrnci nezačne vařit osolená voda.

3. Když je voda vroucí dáme knedlíky do vody a vaříme je po dobu cca 20-25 minut.

4. Hotové knedlíky vyjmeme z vody a propícháme je vidličkou, aby z nich vyšla pára. Tímto předcházíme, aby se knedlíky nesrazily.

Recept na Rychlejší verze nadýchaného Houskového knedlíku bez kynutí
Rychlejší verze nadýchaného Houskového knedlíku bez kynutí

Hotovo, můžete houskové knedlíky podávat.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest