Věděli jste, že na kynutých buchtách si klidně pochutnáme také ve slané variantě s česnekovým dresingem? Tuto výtečnou domácí přílohu najdeme zejména ve východoevropské kuchyni, kde se tradičně podává například k boršči – recept je opravdu jednoduchý. Výhodou buchet je, že je jednoduše zmrazíme a v případě potřeby ohřejeme. Pouze si připravíme čerstvý česnekový dresing a podáváme k našemu oblíbenému jídlu. Po vytažení z mrazáku chutnají jako čerstvě upečené!
TIP: Když už mluvíme o příloze k boršči, nedávno jsem jsem boršč připravovala – můžete si ho doma také připravit podle mého receptu.
Recept na buchty s česnekovým dresingem
Délka pečení v troubě 30 minut. Přibližně 24 buchet.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 450 g mouky
- 30 g cukru
- 5 g soli
- 270 ml vody
- 12 g čerstvého nebo 4 g sušeného droždí
- 70 ml oleje
Česnekový dresing:
- 5 stroužků česneku
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 4 lžíce horké vody
- sůl dle chuti
- čerstvý kopr dle chuti
Postup přípravy buchet
1. Droždí si rozpustíme v teplé vodě a v čisté míse si smícháme mouku, cukr a sůl.
2. Do těchto suchých ingrediencí nalejeme rozpuštěné droždí a olej a necháme vzejít kvásek.
3. Po vzejití kvásku vypracujeme těsto ručně nebo robotem a mezitím si čistou mísu vymažeme olejem.
4. Do této mísy dáme vypracované těsto, přikryjeme a dáme na 1,5 hodiny vykynout na teplé místo.
5. Dáme si předehřát troubu na 190°C a zapékací mísu nebo plech si vymažeme olejem.
6. Vykynuté těsto rozdělíme na 24 stejných kousků a vytvoříme z nich kuličky.
7. Kuličky vyskládáme do pekáče a necháme další hodinu dokynout.
8. Buchty pečeme v předehřáté troubě 30 minut a poté necháme zchladnout na mřížce.
Příprava česnekového dresingu
1. Do misky si prolisujeme česnek a přilejeme k němu slunečnicový olej.
2. Přidáme horkou vodu, čerstvý kopr a osolíme. Dobře promícháme.
3. Buchty si dáme do větší nádoby a zalejeme je hotovým dresingem.
4. Promícháme, aby se buchty obalily v dresingu a necháme 10 minut odstát.
5. Podáváme například k boršči nebo jinému jídlu.
Tradiční doplněk k boršči
Tato příloha ve formě buchet s česnekovým dresingem vznikla jako chutný doplněk k boršči. Takovouto přílohu k tomuto tradičnímu jídlu si okamžitě oblíbíte. Fantastický boršč si připravíte podle našeho receptu ZDE.