Věděli jste, že na kynutých buchtách si klidně pochutnáme také ve slané variantě s česnekovým dresingem? Tuto výtečnou domácí přílohu najdeme zejména ve východoevropské kuchyni, kde se tradičně podává například k borščirecept je opravdu jednoduchý. Výhodou buchet je, že je jednoduše zmrazíme a v případě potřeby ohřejeme. Pouze si připravíme čerstvý česnekový dresing a podáváme k našemu oblíbenému jídlu. Po vytažení z mrazáku chutnají jako čerstvě upečené!

TIP: Když už mluvíme o příloze k boršči, nedávno jsem jsem boršč připravovala – můžete si ho doma také připravit podle mého receptu.

Recept na buchty s česnekovým dresingem

Délka pečení v troubě 30 minut. Přibližně 24 buchet.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 450 g mouky
  • 30 g cukru
  • 5 g soli
  • 270 ml vody
  • 12 g čerstvého nebo 4 g sušeného droždí
  • 70 ml oleje

Česnekový dresing:

  • 5 stroužků česneku
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 4 lžíce horké vody
  • sůl dle chuti
  • čerstvý kopr dle chuti

Postup přípravy buchet

1. Droždí si rozpustíme v teplé vodě a v čisté míse si smícháme mouku, cukr a sůl.

2. Do těchto suchých ingrediencí nalejeme rozpuštěné droždí a olej a necháme vzejít kvásek.

Připravíme kvásek.
Zdroj obrázku: gazdynja, Připravíme kvásek.

3. Po vzejití kvásku vypracujeme těsto ručně nebo robotem a mezitím si čistou mísu vymažeme olejem.

Vypracujeme těsto.
Zdroj obrázku: gazdynja, Vypracujeme těsto.

4. Do této mísy dáme vypracované těsto, přikryjeme a dáme na 1,5 hodiny vykynout na teplé místo.

5. Dáme si předehřát troubu na 190°C a zapékací mísu nebo plech si vymažeme olejem.

6. Vykynuté těsto rozdělíme na 24 stejných kousků a vytvoříme z nich kuličky.

Kuličky vyskládáme do pekáče.
Zdroj obrázku: gazdynja, Kuličky vyskládáme do pekáče.

7. Kuličky vyskládáme do pekáče a necháme další hodinu dokynout.

8. Buchty pečeme v předehřáté troubě 30 minut a poté necháme zchladnout na mřížce.

Buchty necháme zchladnout na mřížce.
Zdroj obrázku: gazdynja, Buchty necháme zchladnout na mřížce.

Příprava česnekového dresingu

1. Do misky si prolisujeme česnek a přilejeme k němu slunečnicový olej.

2. Přidáme horkou vodu, čerstvý kopr a osolíme. Dobře promícháme.

3. Buchty si dáme do větší nádoby a zalejeme je hotovým dresingem.

4. Promícháme, aby se buchty obalily v dresingu a necháme 10 minut odstát.

Buchty obalíme v česnekovém dresingu.
Zdroj obrázku: gazdynja, Buchty obalíme v česnekovém dresingu.

5. Podáváme například k boršči nebo jinému jídlu.

Tradiční doplněk k boršči

Tato příloha ve formě buchet s česnekovým dresingem vznikla jako chutný doplněk k boršči. Takovouto přílohu k tomuto tradičnímu jídlu si okamžitě oblíbíte. Fantastický boršč si připravíte podle našeho receptu ZDE.

Nejlepší recepty z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest