Smažené rybí karbanátky jsou chutný a zdravý způsob, jak využít rybí maso. Přesněji rybí maso v malých kouskách, rozmělněné a podobně. Samozřejmě je můžeme vyrobit i z celé ryby, kterou vykostíme a rozkrájíme, nejlépe rozemeleme. Připravit je můžeme z čerstvé, mražené i konzervované ryby. Ryby, zejména tučné druhy (losos, makrela, sardinky, pstruh, tuňák), jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které pomáhají udržovat zdravou funkci našeho těla, zejména srdce. Ryby poskytují lehce stravitelné bílkoviny, které jsou důležité pro obnovu tkání, růst a podporu imunity. Obsahují vitamin D, jód a selén ale i skupinu vitamínu B. Jsou velice vhodné pro vyváženou stravu.
Recept na Smažené rybí karbanátky
Ingredience k přípravě
- 500 g rybího masa
- sůl a pepř
- česnek podle chuti
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 vejce
- majoránka
- tymián
- 5 PL strouhanky + strouhanka na obalení
olej na smažení
Postup
1. Rybu vykostíme a rozmělníme.
2. přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.
3. Utvoříme 4 karbanátky, které obalíme ve strouhance a usmažíme na oleji z obou stran do zlatova.
4. Podáváme s bramborovou kaší anebo s bramborovým salátem.
Tipy pro nákup a skladování ryb
Čerstvé ryby by měly mít jasné, lesklé oči, svěží vůni a pevné maso. Měly by se uchovávat v lednici a spotřebovat do 1-2 dnů.
K rybím karbanátkům se hodí bramborový salát – vyberte si z mnoha receptů na bramborové saláty ten, na který máte chuť.
Dále by Vás mohly zajímat recepty ze smažených ryb: