Pokud hledáte chutný a poměrně jednoduchý recept, který potěší vaše chuťové buňky, vyzkoušejte lahodná kuřecí stehna s bramborem a citronem. Jako alternativu můžete použít kuřecí paličky. Toto jídlo kombinuje šťavnatost kuřecího masa s osvěžující kyselostí citronu a zemité chutě pečených brambor, což vytváří harmonický gastronomický zážitek.
Kombinace kuřecího masa a citronu je klasikou v mnoha kuchyních po celém světě, a to díky její schopnosti dodat běžným pokrmům nevšední svěžest a bohatou chuť. Citron, svou kyselostí a jemnou hořkostí, dokáže zvýraznit přirozenou šťavnatost kuřecího masa a dodat mu výraznější profil.
Recept na pečená kuřecí stehna s bramborem, cibulí a citronovo-česnekovou marinádou
Potřebné vybavení
- Plech na pečení
Suroviny
- 2 kusy kuřecích stehen (alternativně 6 kuřecích paliček)
- 500 gramů brambor
- 2 střední cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 citron
- 2 lžíce hořčice
- 10 lžic oleje
- sušený tymián, sůl, pepř
Postup
- Kuřecí stehna si očistíme a připravíme. Alternativně použijeme kuřecí paličky.
- Dva stroužky česneku nasekáme nadrobno a tímto česnekem potřeme kousky kuřecího masa.
- Citron vymačkáme a jeho šťávu smícháme s tymiánem, hořčicí, olejem a zbylým česnekem, čímž vytvoříme marinádu.
- Kuřecí kousky osolíme, opepříme a necháme marinovat v připravené marinádě po dobu 2 hodin.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
- Cibuli a brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky.
- Kuřecí kousky spolu se všemi zbytky marinády vložíme do pekáče a dáme péct do trouby.
- Po 15 minutách pečení přidáme do pekáče cibuli a brambory a pečeme dál, dokud není vše hotové.
- Hotové jídlo podáváme ideálně s čerstvým zeleným salátem a bílým vínem.