Tiramisu je jedním z nejznámějších italských dezertů, který si získal srdce milovníků sladkostí po celém světě. Kombinace jemného mascarpone, silné kávy a kakaa vytváří neodolatelný chuťový zážitek. Připravit tiramisu doma je překvapivě jednoduché a výsledkem je dezert, který oslní každého. Pojďme se podívat, jak si tento lahodný dezert připravit krok za krokem.
K přípravě budete potřebovat 1-2 lžíce rumu, sušenkový dortový vršek, 250 g sýra mascarpone, 450 g zmrzliny, 4 lžíce kakaového prášku a 80 ml silné kávy. Nejprve vyšleháte mascarpone s rozpuštěnou zmrzlinou a oddělíte polovinu směsi, kterou smícháte se dvěma lžícemi kakaového prášku. Poté vykrojíte skleničkou ve které budete dezert podávat osm koleček z například cukrářských piškotů. Piškot namočíte do silné kávy. Na dno každé sklenice položíte kávou nasáklé kolečko piškotů/sušenky. Dále postupujete podle receptu níže.
Nepřehlédněte – připojte se do naší skupiny, kde se můžete inspirovat Nejlepšími koláči, buchtami a zákusky z kuchyně a zároveň inspirovat i ostatní.
Tipy a triky na přípravu tiramisu
- Kvalita ingrediencí: Použijte kvalitní mascarpone, čerstvá vejce a silnou kávu pro dosažení nejlepší chuti.
- Likér: Amaretto přidá jemnou mandlovou chuť, ale pokud ho nemáte, můžete použít jiný oblíbený likér nebo ho vynechat.
- Alternativy: Pokud nemáte piškoty Savoiardi, můžete použít jiné piškoty, ale Savoiardi jsou ideální pro svou pevnost a schopnost absorbovat kávu bez rozpadnutí.
Recept na jednoduché, ale lahodné domácí tiramisu
Potřebné vybavení
- 4 skleničky
Suroviny
- 1 sušenkový torte blat (nebo piškoty Savoiardi (cukrářské piškoty))
- 250 gramů sýra mascarpone
- 450 gramů vanilkové zmrzliny
- 80 mililitrů silné kávy
- 1-2 lžíce rumu
- 4 lžíce kakaového prášku
Postup
- V míse vyšlehejte mascarpone s rozpuštěnou zmrzlinou, dokud nevznikne hladká a krémová směs.
- Polovinu této směsi odložte stranou a smíchejte ji s 2 lžícemi kakaového prášku, aby vznikl kakaový krém.
Zdroj obrázku: kiloretete, Vyzkoušejte domácí tiramisu z mascarpone a kávy
- Z plátu vykrojte 8 koleček pomocí sklenice, ve které budete dezert podávat.
- Každé kolečko důkladně namočte do připravené kávy, aby nasáklo její chuť.
Zdroj obrázku: kiloretete, Lahůdka pro všechny sladké jazýčky
- Na dno každé sklenice položte jedno kolečko namočeného piškotového plátu.
- Na něj naneste 1-2 lžíce bílé smetanové směsi (mascarpone se zmrzlinou).
- Poté přidejte 1-2 lžíce kakaového krému.
- Tento postup opakujte, střídavě vrstvěte bílou smetanu a kakaový krém, dokud sklenice nebudou plné.
Zdroj obrázku: kiloretete, Neodolatelné domácí tiramisu z mascarpone, kávy a kakaa
- Sklenice zakryjte potravinářskou fólií, aby se krémové vrstvy dobře propojily a dezert neoschl.
- Dejte sklenice na 3-4 hodiny do lednice, aby dezert dostatečně ztuhl a chutě se prolnuly.
- Před podáváním ozdobte vrch každé sklenice zbylým kakaovým práškem pro dokonalý vzhled a chuť.