Bramboráky jsou neodmyslitelnou součástí české kulinářské tradice, která se předává z generace na generaci. Každá rodina má svůj osvědčený recept, který se stává středobodem rodinných setkání a svátečních stolů. Přidáním kuřecího masa do tohoto tradičního jídla vzniká nový kulinářský zážitek, který respektuje historické kořeny a zároveň přináší nový prvek do bohaté palety českých chutí.
Historie bramboráků sahá hluboko do české minulosti, kde byly původně vnímány jako pokrm chudých. Postupem času si však získaly své místo i na stolcích bohatších vrstev a staly se symbolem české pohostinnosti a gastronomického umění. S přidáním kuřecího masa se bramboráky transformují z vedlejšího pokrmu na hlavní chod, který je bohatý na bílkoviny a nabízí sytější a komplexnější chuťový profil.
Tento recept je oslavou české kuchyně, která je známá svou schopností inovovat a přizpůsobovat se. Bramboráky s kuřecím masem jsou dokladem toho, že i tradiční recepty mohou být modernizovány a přizpůsobeny současným gastronomickým trendům, aniž by ztratily svou duši a charakter.
Recept na bramboráky s kuřecím masem
Potřebné vybavení
- Pánev
- sporák
Suroviny
- 4 ks velkých syrových bramborr
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 vejce
- 1/2 šálku hladké mouky
- 300 g kuřecího masa (ideálně kuřecích stehenních nebo prsních řízků)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžičku majoránky či jiného oblíbeného koření
- Olej na smažení
Postup
- Brambory oloupeme a nastrouháme najemno
- Vymačkáme z nich co nejvíce vody a přesuneme do velké mísy
- Přidáme prolisovaný česnek, vejce, mouku a nakrájené, na menší kostičky, kuřecí maso
- Osolíme, opepříme a přidáme majoránku
- Důkladně vše promícháme
- Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotu
- Lžící nabíráme směs a vytvarujeme placky
- Smažíme bramboráky z obou stran dozlatova, asi 5-7 minut z každé strany, dokud nejsou křupavé a maso je dobře propečené
- Hotové bramboráky položíme na papírové ubrousky, abychom odstranili přebytečný olej
- Podáváme se zeleninovým salátem, nebo jen s kyselou okurkou pro tradiční český zážitek
Poznámky
- Napište nám do komentářů, jak Vám bramboráky chutnaly…