Tentokrát žádná trouba, pečení ani válení těsta. Přesto vytvoříme famózní sladké dílo, kterým zaručeně nepohrdne žádný milovník sladkého. Připravíme si totiž nepečený dort, jehož základ tvoří hlavně sušenky, banán a kondenzované mléko. Bezpochyby ho můžete použít jako poslední záchranu před neohlášenou návštěvou nebo pro zapomenutého oslavence narozenin, který dost možná očekává svůj dort. Věřte, že mu s touto lahůdkou uděláte obrovskou radost, stačí aby ochutnal první sousto. Pro přípravu dortu vzhledem k množství použitých surovin jsme použili formu o rozměru 20 x 15 cm.
Recept na nepečený dort ze sušenek a banánů
Příprava dortu 5 minut a 1 hodina tuhnutí v lednici.
Ingredience potřebné k přípravě
- 200 g sušenek
- 90 g másla
- 3 banány
- 200 ml mléka
- 400 ml smetany 33%
- 150 g slazeného kondenzovaného mléka (např. Salko)
- 8 g agaru v prášku
Postup přípravy
1. Sušenky si nameleme v mixéru, aby získaly konzistenci strouhanky.
2. K sušenkám přidáme rozpuštěné máslo a promícháme.
3. 2/3 sušenek s máslem nasypeme do formy, uhladíme a zarovnáme. Zároveň mírně udusáme.
4. Banány nakrájíme na kolečka a přidáme k nim smetanu.
5. Banány ve smetaně rozmixujeme.
6. Do čistého hrnce si dáme mléko, kondenzované mléko a prášek agaru.
7. Zamícháme metličkou a přivedeme k varu.
8. Jakmile se mléko vaří, přidáme rozmixované banány se smetanou.
9. Poctivě promícháme a výsledná krém nalejeme do formy na sušenky.
10. Krém zarovnáme a nasypeme na něj zbytek nadrcených sušenek, které opatrně uhladíme.
11. Uložíme na 1 hodinu do lednice.
V ingrediencích se nachází agar, co to vlastně je?
Velmi zkráceně zkráceně řečeno agar (někdy nazývaný agar-agar nebo kanten) je želatina pouze rostlinného původu. Vyrábí se z červené řasy Gracilaria nebo Gelidium. Této řase se zejména v Asii říká Tengusa a obsahuje polysacharidy podobné celulóze. Agar je oblíbená želatina v prášku zejména mezi vegany, jelikož běžná želatina se vyrábí z hovězí a vepřové kůže nebo kostí. To znamená, že tato forma želatiny je pro vegany a vegetariány tabu.