Velmi jednoduchý koláč na přípravu, ale v mnoha zemích nadmíru oblíbený. Krémová struktura a vůně vanilky okouzlí vaše smysly i přesto, že jde o dezert bez cukru. Ano, čtete správně, naberte pouze energii místo přebytečných kilogramů. Proto je koláč naprosto ideální ke konzumaci kdykoliv během dne, aniž by jste po něm měli jakékoliv výčitky. V případě, že nemáte k dispozici potřebné sladidlo Sukrin, můžete použít například stévii a pokud vám nevadí kalorie navíc, uvedeme vám také množství cukru pro co nejlepší chuť.
Recept na koláč z filo těsta s vanilkovým tvarohem
Délka přípravy do 30 minut, 6 porcí.
Ingredience pro přípravu
- 3 pláty řeckého těsta Filo (alternativně běžné listové těsto)
- 250 g sýra ricotta
- 200 g mascarpone
- 60 g přírodního sladidla Sukruin nebo 80 g cukru
- 2 vejce
- 30 g rozpuštěného másla
- 4 lžíce másla
- vanilkový extrakt
- práškové sladidlo nebo moučkový cukr
Postup přípravy
1. V míse si smícháme ricottu s mascarpone, sladidlem, vejci a vanilkovým extraktem.
2. 1 plát řeckého těsta natrháme na kusy a smícháme s připraveným krémem.
3. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech nebo zapékací mísu 25 x 20 cm si vymažeme máslem.
4. Další plát těsta si přeložíme na 2 části a vložíme na plech.
5. Tento plát potřeme rozpuštěným máslem a rozetřeme připravený krém.
6. Položíme poslední plát těsta přeložený taktéž na 2 části a opět potřeme máslem.
7. Na tento plát nalejeme mléko a takto pečeme v předehřáté troubě 35 minut.
8. Po upečení vyndáme z trouby a podáváme teplý.
9. Je výborný také studený poprášený sladidlem nebo moučkovým cukrem.
Filo těsto
Jde o velmi tenké listové těsto používané v mnoha kuchyních po celém světě. Jeho křupavá a lehká struktura je nedocenitelnou součástí mnoha jihoevropských pokrmů. Původně v minulosti bylo těsto využíváno pro přípravu dezertů jako baklava nebo börek.