Velmi jednoduchý koláč na přípravu, ale v mnoha zemích nadmíru oblíbený. Krémová struktura a vůně vanilky okouzlí vaše smysly i přesto, že jde o dezert bez cukru. Ano, čtete správně, naberte pouze energii místo přebytečných kilogramů. Proto je koláč naprosto ideální ke konzumaci kdykoliv během dne, aniž by jste po něm měli jakékoliv výčitky. V případě, že nemáte k dispozici potřebné sladidlo Sukrin, můžete použít například stévii a pokud vám nevadí kalorie navíc, uvedeme vám také množství cukru pro co nejlepší chuť.

Recept na koláč z filo těsta s vanilkovým tvarohem

Délka přípravy do 30 minut, 6 porcí.

Ingredience pro přípravu

  • 3 pláty řeckého těsta Filo (alternativně běžné listové těsto)
  • 250 g sýra ricotta
  • 200 g mascarpone
  • 60 g přírodního sladidla Sukruin nebo 80 g cukru
  • 2 vejce
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce másla
  • vanilkový extrakt
  • práškové sladidlo nebo moučkový cukr

Postup přípravy

Recept na tvarohový koláč s vanilkou z filo těsta
Zdroj obrázku: bucataras, Báječný tvarohový koláč s vanilkou

1. V míse si smícháme ricottu s mascarpone, sladidlem, vejci a vanilkovým extraktem.

2. 1 plát řeckého těsta natrháme na kusy a smícháme s připraveným krémem.

3. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech nebo zapékací mísu 25 x 20 cm si vymažeme máslem.

4. Další plát těsta si přeložíme na 2 části a vložíme na plech.

Další plát těsta si přeložíme na 2 části a vložíme na plech.
Zdroj obrázku: bucataras, Další plát těsta si přeložíme na 2 části a vložíme na plech.

5. Tento plát potřeme rozpuštěným máslem a rozetřeme připravený krém.

6. Položíme poslední plát těsta přeložený taktéž na 2 části a opět potřeme máslem.

Položíme poslední plát těsta přeložený taktéž na 2 části a opět potřeme máslem.
Zdroj obrázku: bucataras, Položíme poslední plát těsta přeložený taktéž na 2 části a opět potřeme máslem.

7. Na tento plát nalejeme mléko a takto pečeme v předehřáté troubě 35 minut.

8. Po upečení vyndáme z trouby a podáváme teplý.

9. Je výborný také studený poprášený sladidlem nebo moučkovým cukrem.

Je výborný také studený poprášený sladidlem nebo moučkovým cukrem.
Zdroj obrázku: bucataras, Je výborný také studený poprášený sladidlem nebo moučkovým cukrem.

Filo těsto

Jde o velmi tenké listové těsto používané v mnoha kuchyních po celém světě. Jeho křupavá a lehká struktura je nedocenitelnou součástí mnoha jihoevropských pokrmů. Původně v minulosti bylo těsto využíváno pro přípravu dezertů jako baklava nebo börek.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest