Bosáky, někdy známé spíše jako chlupaté knedlíky, patří mezi velmi oblíbené dobroty a přílohy české kuchyně. Tento pokrm, který má své kořeny hluboko v tradiční venkovské gastronomii, umí připravit každá zdatná hospodyně, která si potrpí na tradiční kuchyni. Jsou jídla, která ve spojitosti s chlupatými knedlíky k sobě neodmyslitelně patří, proto doporučujeme recept uložit!

Bosáky, stejně jako mnoho dalších českých pokrmů, mají svůj původ na venkově. Hospodyně je připravovaly z dostupných a levných surovin, které byly vždy po ruce, tedy brambor, mouky a vajec. Název „bosáky“ údajně vznikl kvůli jejich struktuře. Povrch knedlíků je díky nastrouhaným bramborám lehce hrbolatý a „bosý“. Jiný název „chlupaté knedlíky“ pak odkazuje na jejich drsný a chlupatý vzhled.

Recept na chlupaté knedlíky

Ingredience pro přípravu

  • 380 g vařených brambor
  • 380 g syrových brambor
  • 1 vejce
  • sůl
  • polohrubá mouka dle potřeby
  • 1 lžíce solamylu

Postup přípravy

1. Nejdříve si uvařené brambory rozšťoucháme ve velké míse a poté si nastrouháme nahrubo syrové brambory.

Uvařené brambory rozšťoucháme.
Uvařené brambory rozšťoucháme.

2. Nastrouhané brambory necháme odkapat a přidáme k rozšťouchaným uvařeným bramborám.

3. Ochutíme asi 3 lžičkami soli a přidáme vejce a solamyl.

4. Dobře mícháme a dle potřeby přidáváme polohrubou mouku. Těsto nesmí být příliš řídké ani hutné. Mě stačily 2 lžíce.

Přidáme nastrouhané syrové brambory.
Přidáme nastrouhané syrové brambory.
Vypracujeme těsto.
Vypracujeme těsto.

5. Do velkého hrnce si dáme vařit vodu a připravíme si misku s vodou, ve které si budeme namáčet lžíci během vykrajování knedlíků.

6. Jakmile se voda vaří, lžící nabereme kus těsta a vložíme do vroucí vody. Mezitím si můžeme omývat lžíci právě v misce s vodou.

7. Knedlíky můžeme také připravit na způsob předem vytvarovaných koulí, záleží, co máme raději.

8. Jakmile vyplavou, vyndáváme z lázně. Vaření jedné várky by mělo trvat asi 12 – 15 minut.

Hotové knedlíky vyndáme a omastíme.
Hotové knedlíky vyndáme a omastíme.

9. Hotové knedlíky trochu omastíme, aby se nelepily a podáváme například s uzeným a restovanou cibulkou.

Můžeme servírovat například s uzeným a cibulkou.
Můžeme servírovat například s uzeným a cibulkou.

Brambory v české kuchyni

Moravský vrabec se špenátem a chlupatým knedlíkem

Moravský vrabec se špenátem a chlupatým knedlíkem: Tradiční delikatesa

Brambory se v české kuchyni začaly objevovat zhruba v 18. století a rychle se staly základní surovinou pro mnoho jídel. Byly levné, snadno dostupné a výživné, což z nich dělalo ideální potravu pro chudší vrstvy obyvatelstva. Knedlíky, placky, polévky či kaše z brambor se staly součástí každodenní stravy. Bosáky, jako jedna z variací na bramborové knedlíky, si získaly oblibu díky své jednoduché přípravě a univerzálnosti.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest