Bosáky, někdy známé spíše jako chlupaté knedlíky, patří mezi velmi oblíbené dobroty a přílohy české kuchyně. Tento pokrm, který má své kořeny hluboko v tradiční venkovské gastronomii, umí připravit každá zdatná hospodyně, která si potrpí na tradiční kuchyni. Jsou jídla, která ve spojitosti s chlupatými knedlíky k sobě neodmyslitelně patří, proto doporučujeme recept uložit!
Bosáky, stejně jako mnoho dalších českých pokrmů, mají svůj původ na venkově. Hospodyně je připravovaly z dostupných a levných surovin, které byly vždy po ruce, tedy brambor, mouky a vajec. Název „bosáky“ údajně vznikl kvůli jejich struktuře. Povrch knedlíků je díky nastrouhaným bramborám lehce hrbolatý a „bosý“. Jiný název „chlupaté knedlíky“ pak odkazuje na jejich drsný a chlupatý vzhled.
Recept na chlupaté knedlíky
Ingredience pro přípravu
- 380 g vařených brambor
- 380 g syrových brambor
- 1 vejce
- sůl
- polohrubá mouka dle potřeby
- 1 lžíce solamylu
Postup přípravy
1. Nejdříve si uvařené brambory rozšťoucháme ve velké míse a poté si nastrouháme nahrubo syrové brambory.
2. Nastrouhané brambory necháme odkapat a přidáme k rozšťouchaným uvařeným bramborám.
3. Ochutíme asi 3 lžičkami soli a přidáme vejce a solamyl.
4. Dobře mícháme a dle potřeby přidáváme polohrubou mouku. Těsto nesmí být příliš řídké ani hutné. Mě stačily 2 lžíce.
5. Do velkého hrnce si dáme vařit vodu a připravíme si misku s vodou, ve které si budeme namáčet lžíci během vykrajování knedlíků.
6. Jakmile se voda vaří, lžící nabereme kus těsta a vložíme do vroucí vody. Mezitím si můžeme omývat lžíci právě v misce s vodou.
7. Knedlíky můžeme také připravit na způsob předem vytvarovaných koulí, záleží, co máme raději.
8. Jakmile vyplavou, vyndáváme z lázně. Vaření jedné várky by mělo trvat asi 12 – 15 minut.
9. Hotové knedlíky trochu omastíme, aby se nelepily a podáváme například s uzeným a restovanou cibulkou.
Brambory v české kuchyni
Moravský vrabec se špenátem a chlupatým knedlíkem: Tradiční delikatesa
Brambory se v české kuchyni začaly objevovat zhruba v 18. století a rychle se staly základní surovinou pro mnoho jídel. Byly levné, snadno dostupné a výživné, což z nich dělalo ideální potravu pro chudší vrstvy obyvatelstva. Knedlíky, placky, polévky či kaše z brambor se staly součástí každodenní stravy. Bosáky, jako jedna z variací na bramborové knedlíky, si získaly oblibu díky své jednoduché přípravě a univerzálnosti.