Celerová pomazánka je skvostný příklad toho, jak z jednoduchých surovin připravíme lahodný a zdravý pokrm. V pomazánce chuť celeru skvěle vynikne a propojí se s ostatními ingrediencemi. Vznikne nám osvěžující pomazánka vhodná na snídani, svačinu nebo lehkou večeři. Nejchutnější je samozřejmě s čerstvým pečivem od bagety po chleba. Také s ní chutně naplníte sendviče nebo jí můžete podávat jako předkrm během speciálního pohoštění.

Pro dokonalý výsledek celer poctivě omyjeme a nastrouháme. Alternativně celer nastrouháme nahrubo a tím docílíme intenzivnější chuti celeru. Celerová pomazánka nám vydrží v lednici přikrytá potravinářskou fólií 4 – 5 dní bez problému.

Recept na celerovou pomazánku

Délka přípravy 30 minut. 4 porce.

Ingredience pro přípravu

  • 200 g celeru
  • 1 mrkev
  • 1/2 sladšího jablka
  • 2 lžíce majonézy
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

Postup přípravy

1. Celer oloupeme a nastrouháme najemno.

Celer nastrouháme.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Celer nastrouháme.

2. Najemno nastrouháme také očištěnou mrkev a půlku jablka zbaveného jádřince.

3. V míse smícháme nastrouhanou zeleninu s jablkem, majonézou, bílým jogurtem a citronovou šťávou.

V misce smícháme ostatní ingredience se zeleninou.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, V misce smícháme ostatní ingredience se zeleninou.

4. Pomazánku osolíme a opepříme.

5. Dobře promícháme a dáme na 10 minut odpočinout do lednice.

6. Celerovou pomazánku podáváme na čerstvém pečivu a dozdobíme zelenou jarní cibulkou.

Zdravotní přínosy celeru

Celer patří mezi nadprůměrně zdravou zeleninu s obrovským množstvím vitamínů, minerálů a antioxidantů. Zejména pak vysoký obsah vitamínu K, C a draslíku je velmi efektivní. Zároveň je celer nízkokalorický a má hodně vlákniny. Díky tomu podporuje celer srdce ve své činnosti a snižuje krevní tlak.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest