Celerová pomazánka je skvostný příklad toho, jak z jednoduchých surovin připravíme lahodný a zdravý pokrm. V pomazánce chuť celeru skvěle vynikne a propojí se s ostatními ingrediencemi. Vznikne nám osvěžující pomazánka vhodná na snídani, svačinu nebo lehkou večeři. Nejchutnější je samozřejmě s čerstvým pečivem od bagety po chleba. Také s ní chutně naplníte sendviče nebo jí můžete podávat jako předkrm během speciálního pohoštění.
Pro dokonalý výsledek celer poctivě omyjeme a nastrouháme. Alternativně celer nastrouháme nahrubo a tím docílíme intenzivnější chuti celeru. Celerová pomazánka nám vydrží v lednici přikrytá potravinářskou fólií 4 – 5 dní bez problému.
Recept na celerovou pomazánku
Délka přípravy 30 minut. 4 porce.
Ingredience pro přípravu
- 200 g celeru
- 1 mrkev
- 1/2 sladšího jablka
- 2 lžíce majonézy
- 4 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
Postup přípravy
1. Celer oloupeme a nastrouháme najemno.
2. Najemno nastrouháme také očištěnou mrkev a půlku jablka zbaveného jádřince.
3. V míse smícháme nastrouhanou zeleninu s jablkem, majonézou, bílým jogurtem a citronovou šťávou.
4. Pomazánku osolíme a opepříme.
5. Dobře promícháme a dáme na 10 minut odpočinout do lednice.
6. Celerovou pomazánku podáváme na čerstvém pečivu a dozdobíme zelenou jarní cibulkou.
Zdravotní přínosy celeru
Celer patří mezi nadprůměrně zdravou zeleninu s obrovským množstvím vitamínů, minerálů a antioxidantů. Zejména pak vysoký obsah vitamínu K, C a draslíku je velmi efektivní. Zároveň je celer nízkokalorický a má hodně vlákniny. Díky tomu podporuje celer srdce ve své činnosti a snižuje krevní tlak.