Čokoládový krém je velmi oblíbenou a velmi důležitou složkou mnoha dortů. Mohou si jej připravit i vegani, se správným receptem se dá udělat zcela bez použití mléka a vajec.
Důležitou složkou téměř každého dortu je krém. Ten slouží nejen pro spojení jednotlivých jeho vrstev, ale také je potřebný na ozdobu. Čokoládový krém, který si bez výčitek mohou dopřát i vegani, je stejně chutný jako ten, na jehož přípravu potřebujeme mléko.

Recept na Čokoládový krém připravený bez použití mléka
Potřebné vybavení
- hrnce
 - metlička
 - ruční mixér
 
Suroviny
- 400 mililitrů kokosového mléka
 - 150 gramů cukru krystalu
 - 50 gramů kukuřičného škrob u (lze nahradit hladkou moukou)
 - 70 gramů hořké čokolády (obsah kakaa 70 %)
 - 280 mililitrů kokosového krému
 
Postup
- Kokosové mléko by mělo být před použitím vychlazené. Proto je dobré jej předem umístit na několik hodin do lednice.
 - Mléko dáme do hrnce, kam přidáme také cukr, kukuřičný škrob a směs promícháme.
 - Směs necháme v hrnci na sporáku pomalu přejít do varu. Po celou dobu ji mícháme, aby nedošlo k připálení.
 - Jakmile směs začne houstnout, vezmeme si metličku a snížíme var na minimum.
 - Ve chvíli, kdy bude směs hustá jako pudink, sundáme ji ze sporáku.
 - Do horkého základu přidejte vmícháme hořkou čokoládu.
 - Mícháme dokud nám nevznikne hladká směs.
 - Kokosovou smetanu za pomoci ručního mixéru změníme na nadýchaný krém.
 - Obě směsi spojíme.
 - Hotový krém můžeme ihned použít na zdobení dortu.
 
Poznámky
- Aby nám čokoládová směs rychleji vychladla, můžeme využít vodní lázeň se studenou vodou.
 - Krém je možné skladovat v lednici, je ale dobré jej zakrýt potravinářskou fólií.