Slavnostního cukroví nebo originálních dezertů není nikdy dost. Podle tohoto starého receptu si upečeme trubičky s lahodnou ořechovou náplní. Trubičky jsou velmi úhledné a na servírovacím podnosu vypadají úžasně. Jsou vyrobeny z křehkého těsta a chutnají skvěle k čaji nebo hořké kávě. Do náplně jsme použili vlašské ořechy, ty se tam hodí nejvíce. Tyto trubičky se nádherně rozplývají v ústech a hostě, kterým je nabídnete, vám budou závidět vaše kuchařské umění. Přitom je příprava trubiček velice snadná a rychlá.
Recept na trubičky s ořechovou náplní
Celková délka přípravy 1 hodina.
Ingredience pro přípravu
- 650 g mouky
- 500 g zakysané smetany
- 200 g másla
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky sody
- 400 g vlašských ořechů
- 1 vanilkový cukr
- 200 g cukru
- skořice dle chuti
- citronová šťáva dle chuti
Postup přípravy těsta
1. Ve větší míse smícháme mouku, sůl, sodu a případně citronovou šťávu.
2. Máslo nahrubo nastrouháme k mouce a vše spolu rozmělníme a promícháme.
3. Přidáme zakysanou smetanu a vypracujeme lepivé homogenní těsto.
4. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 1 hodinu do lednice.
Příprava náplně
1. Rozmixujeme si vlašské ořechy na co nejjemnější kousky a dáme je do větší misky.
2. K ořechům přisypeme cukr, vanilkový cukr a skořici a vše dobře promícháme.
3. Těsto si vyndáme z lednice a rozdělíme ho na 9 stejných částí a z každé vytvoříme kouli.
4. Těsto dáme na pomoučněnou pracovní plochu a každou kouli vyválíme v kruhový plát těsta.
5. Každý plát nakrájíme na 12 trojúhelníků a vždy na širší okraj dáme 1 lžičku náplně.
6. Trojúhelníky srolujeme a vytvoříme trubičky.
7. Plech si vyložíme pečícím papírem a dáme předehřát troubu na 180°C.
8. Plech vložíme do předehřáté trouby na 20 minut a pečeme dozlatova.
9. Hotové trubičky poprášíme moučkovým cukrem.
Úprava variací trubiček
K vlašským ořechům můžeme pro větší svěžest přidat kousky sušeného ovoce jako meruňky nebo švestky.
Ořechy můžeme dochutit také nasekanou mléčnou nebo hořkou čokoládou.
Experimentujte s náplní a zjistíte, jak chutná vaše fantazie.