Jednohubky jsou v České republice oblíbená klasika na oslavách, večírcích a jiných společenských událostech. Zároveň u nás doma jednohubky zastávají čestné místo rychlé večeře, kterou plánujeme zkonzumovat u dobrého filmu se sklenkou vína. I takto obyčejný pokrm můžeme zvelebovat dle libosti. A to jak vybraným pečivem, tak pomazánkou, kterou to pečivo namažeme.

Výběr pečiva necháme na vás, my s oblibou využíváme celozrnné bagetky nebo rohlíky, které vydrží déle čerstvé a dobře se kombinují s jakoukoliv pomazánkou. Koneckonců nepohrdneme ani obyčejným bílým rohlíkem nakrájeným na kolečka.

Pomazánku volíme v tomto receptu pažitkovo tvarohovou. Je příjemně svěží a decentně pikantní. Čerstvou pažitku pěstujeme v několika květináčích, abychom ji měli každý rok dostatek. Je to nenáročná bylina s nádhernou vůní i chutí.

Recept na jednohubky s pažitkovo tvarohovou pomazánkou

Ingredience pro přírpavu

  • 250 g měkkého nízkotučného tvarohu
  • 70 g nastrouhaného Eidamu
  • 100 ml smetany 33%
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g čerstvé pažitky
  • sůl a pepř
  • bageta nebo jiné pečivo

Postup přípravy

1. Do mísy si vložíme tvaroh, sýr, smetanu a vše opepříme a osolíme.

Do mísy si vložíme tvaroh a sýr.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Do mísy si vložíme tvaroh a sýr.

2. Oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme česnek do mísy k ostatním ingrediencím.

Přidáme prolisovaný nebo nastrouhaný česnek.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Přidáme prolisovaný nebo nastrouhaný česnek.

3. Čerstvou pažitku nasekáme a nasypeme do mísy.

Čerstvou pažitku nasekáme a nasypeme do mísy.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Čerstvou pažitku nasekáme a nasypeme do mísy.

4. Nyní vše velmi dobře promícháme, aby se nám suroviny spojily.

Nyní vše velmi dobře promícháme.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Nyní vše velmi dobře promícháme.

5. Nakrájíme si bagetu na kolečka a ty namažeme pomazánkou.

Bagetu namažeme pomazánkou.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Bagetu namažeme pomazánkou.

Něco z historie jednohubek

Jednohubky, neboli malé kousky jídla, které lze pozřít jedním soustem, mají dlouhou historii. Ta sahá až do starověku a jsou úzce spjaty s evropskou kuchyní. Nejčastěji o dnešních jednohubkách ale můžeme slyšet ve středověké Francii a Španělsku. Jednalo se o různé druhy chleba, sýrů, uzenin, paštik a v podstatě všeho, co se dalo jíst jednou rukou. Moderní jednohubky se staly fenoménem na večírcích a různých oslavách teprve ve 20. století. Dodnes jsou oblíbené zejména z důvodu široké škály variací. Dnes jsou jednohubky v různých formách populární po celém světě.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!
Nejlepší pomazánky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest