Jednohubky jsou v České republice oblíbená klasika na oslavách, večírcích a jiných společenských událostech. Zároveň u nás doma jednohubky zastávají čestné místo rychlé večeře, kterou plánujeme zkonzumovat u dobrého filmu se sklenkou vína. I takto obyčejný pokrm můžeme zvelebovat dle libosti. A to jak vybraným pečivem, tak pomazánkou, kterou to pečivo namažeme.
Výběr pečiva necháme na vás, my s oblibou využíváme celozrnné bagetky nebo rohlíky, které vydrží déle čerstvé a dobře se kombinují s jakoukoliv pomazánkou. Koneckonců nepohrdneme ani obyčejným bílým rohlíkem nakrájeným na kolečka.
Pomazánku volíme v tomto receptu pažitkovo tvarohovou. Je příjemně svěží a decentně pikantní. Čerstvou pažitku pěstujeme v několika květináčích, abychom ji měli každý rok dostatek. Je to nenáročná bylina s nádhernou vůní i chutí.
Recept na jednohubky s pažitkovo tvarohovou pomazánkou
Ingredience pro přírpavu
- 250 g měkkého nízkotučného tvarohu
- 70 g nastrouhaného Eidamu
- 100 ml smetany 33%
- 2 stroužky česneku
- 30 g čerstvé pažitky
- sůl a pepř
- bageta nebo jiné pečivo
Postup přípravy
1. Do mísy si vložíme tvaroh, sýr, smetanu a vše opepříme a osolíme.
2. Oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme česnek do mísy k ostatním ingrediencím.
3. Čerstvou pažitku nasekáme a nasypeme do mísy.
4. Nyní vše velmi dobře promícháme, aby se nám suroviny spojily.
5. Nakrájíme si bagetu na kolečka a ty namažeme pomazánkou.
Něco z historie jednohubek
Jednohubky, neboli malé kousky jídla, které lze pozřít jedním soustem, mají dlouhou historii. Ta sahá až do starověku a jsou úzce spjaty s evropskou kuchyní. Nejčastěji o dnešních jednohubkách ale můžeme slyšet ve středověké Francii a Španělsku. Jednalo se o různé druhy chleba, sýrů, uzenin, paštik a v podstatě všeho, co se dalo jíst jednou rukou. Moderní jednohubky se staly fenoménem na večírcích a různých oslavách teprve ve 20. století. Dodnes jsou oblíbené zejména z důvodu široké škály variací. Dnes jsou jednohubky v různých formách populární po celém světě.