Česká kuchyně je ve světě známá svojí pestrostí, rustikálním pojetím a skvělými kombinacemi tradičních surovin. Mezi takovou tradiční surovinu patří Olomoucké tvarůžky. Tento zvláštní zrající sýr s nezaměnitelným aroma, chutí a zeměpisnou ochrannou známkou rozdělil společnost na dva tábory. Existují lidé, kteří ho prostě milují a také ti, kteří ho nemůžou vystát. Náš dnešní recept na loštické nudličky má kořeny na Moravě a kuřecí maso je v něm lehce pikantní s výrazným sýrovým dozvukem.

Kuřecí maso je přirozeně lehké, neutrální a velmi variabilní. Proto si s tvarůžky perfektně rozumí a harmonické souznění na talíři je nevyhnutelné. Ty dodávají pokrmu nejen onu pikantní, ale i slanou a sýrovou chuť.

Loštické nudličky: Kuřecí maso s pikantním dozvukem Olomouckých tvarůžků

Ingredience pro přípravu

  • 1 kuřecí prso
  • 7 koleček olomouckých tvarůžků
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 1/4 hrnku smetany 33%
  • olej

Postup přípravy

1. Cibuli si nakrájíme na půlkolečka a česnek nasekáme na malé plátky.

2. Kuřecí prso očistíme a nakrájíme na nudličky.

3. Kolečka tvarůžků nakrájíme na čtvrt kolečka a v pánvi rozpálíme olej.

Nakrájíme kolečka tvarůžků.
Nakrájíme kolečka tvarůžků.

4. Do rozehřátého oleje vložíme cibuli, chvíli orestujeme a přidáme kuřecí maso.

5. Mícháme a restujeme a po chvíli přidáme trochu soli a černý mletý pepř. Se solí opatrně, tvarůžky jsou dost slané samy o sobě.

Ochutíme a orestujeme.
Ochutíme a orestujeme.

6. Po chvilce přidáme česnek a promícháme.

7. Po pár minutách opékání přidáme tvarůžky a za stálého míchání je necháme rozpustit.

8. Stáhneme plamen sporáku a přilijeme smetanu.

Přilijeme smetanu a vaříme do zhoustnutí.
Přilijeme smetanu a vaříme do zhoustnutí.

9. Vaříme do zhoustnutí a podáváme s hranolky a čerstvou zeleninou.

Loštické kuřecí nudličky s tvarůžky.
Loštické kuřecí nudličky s tvarůžky.

Původ Olomouckých tvarůžků

Olomoucké tvarůžky řadíme mezi nejstarší a nejznámější české sýry. Dochované záznamy z Hané tvrdí, že první tvarůžky byly vyrobeny již během 15. století a to v okolí Loštic.

Čím se tedy tvarůžky vyznačují?

Kromě toho, že jde o produkt s evropským zeměpisným označením původu, jsou Olomoucké tvarůžky nízkotučné, což je vlastnost, která je u sýrů velmi vzácná. Jejich charakteristické aroma se vyvíjí postupně během zrání a nejvýraznější jsou, když je vlastně někde zapomenete a po nějaké době je objevíte. Tvarůžky obsahují enormní množství bílkovin, takže se jedná o skvělý doplněk zdravého stravování.

Smažené olomoucké tvarůžky se solí z medvědího česneku

Smažené olomoucké tvarůžky se solí z medvědího česneku

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest