Česká kuchyně je ve světě známá svojí pestrostí, rustikálním pojetím a skvělými kombinacemi tradičních surovin. Mezi takovou tradiční surovinu patří Olomoucké tvarůžky. Tento zvláštní zrající sýr s nezaměnitelným aroma, chutí a zeměpisnou ochrannou známkou rozdělil společnost na dva tábory. Existují lidé, kteří ho prostě milují a také ti, kteří ho nemůžou vystát. Náš dnešní recept na loštické nudličky má kořeny na Moravě a kuřecí maso je v něm lehce pikantní s výrazným sýrovým dozvukem.
Kuřecí maso je přirozeně lehké, neutrální a velmi variabilní. Proto si s tvarůžky perfektně rozumí a harmonické souznění na talíři je nevyhnutelné. Ty dodávají pokrmu nejen onu pikantní, ale i slanou a sýrovou chuť.
Loštické nudličky: Kuřecí maso s pikantním dozvukem Olomouckých tvarůžků
Ingredience pro přípravu
- 1 kuřecí prso
- 7 koleček olomouckých tvarůžků
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 1/4 hrnku smetany 33%
- olej
Postup přípravy
1. Cibuli si nakrájíme na půlkolečka a česnek nasekáme na malé plátky.
2. Kuřecí prso očistíme a nakrájíme na nudličky.
3. Kolečka tvarůžků nakrájíme na čtvrt kolečka a v pánvi rozpálíme olej.
4. Do rozehřátého oleje vložíme cibuli, chvíli orestujeme a přidáme kuřecí maso.
5. Mícháme a restujeme a po chvíli přidáme trochu soli a černý mletý pepř. Se solí opatrně, tvarůžky jsou dost slané samy o sobě.
6. Po chvilce přidáme česnek a promícháme.
7. Po pár minutách opékání přidáme tvarůžky a za stálého míchání je necháme rozpustit.
8. Stáhneme plamen sporáku a přilijeme smetanu.
9. Vaříme do zhoustnutí a podáváme s hranolky a čerstvou zeleninou.
Původ Olomouckých tvarůžků
Olomoucké tvarůžky řadíme mezi nejstarší a nejznámější české sýry. Dochované záznamy z Hané tvrdí, že první tvarůžky byly vyrobeny již během 15. století a to v okolí Loštic.
Čím se tedy tvarůžky vyznačují?
Kromě toho, že jde o produkt s evropským zeměpisným označením původu, jsou Olomoucké tvarůžky nízkotučné, což je vlastnost, která je u sýrů velmi vzácná. Jejich charakteristické aroma se vyvíjí postupně během zrání a nejvýraznější jsou, když je vlastně někde zapomenete a po nějaké době je objevíte. Tvarůžky obsahují enormní množství bílkovin, takže se jedná o skvělý doplněk zdravého stravování.
![Smažené olomoucké tvarůžky se solí z medvědího česneku](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/05/1-86.jpg)