Mák, tvaroh, čokoláda, přesně o těchto ingrediencích a jejich kombinaci se budeme bavit v dnešním receptu. Kombinace máku a tvarohu je u nás i v celé střední Evropě klasikou a důvodem je jemná kyselost tvarohu a oříšková chuť máku a jejich vzájemný kontrast. Navíc mák je bohatý na vápník a tvaroh na bílkoviny, takže ani ohledně našeho zdraví a výživy tato kombinace není marná.

Kombinace máku a tvarohu má u nás obrovské využití, z těchto surovin vaříme, pečeme. Například to jsou řezy, knedlíky, cheesecaky, bábovky a podobně. Prostě kombinace hodně variabilní a navíc zdravá. Dnes si upečeme právě koláč a k této kombinaci jsme přidali čokoládovou polevu. Tak co myslíte? To víte, že je to skvělé a jde to všechno dohromady.

Recept na koláč s mákem, tvarohem a čokoládou: Tradiční dezert s moderním nádechem

Ingredience na přípravu těsta koláče (plech o velikosti 24×35 cm)

  • 500 g mletého máku
  • 500 ml horkého mléka
  • 100 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 6 vajec
  • mandlová esence
  • 200 g směsi (rozinky, pomerančová kůra, ořechy)
  • 240 g kulatých piškotů

Ingredience na přípravu náplně

  • 1 kg tvarohu
  • 200 g cukru
  • 6 vajec
  • 1 kávová lžička máslové, pomerančové. nebo vanilkové příchutě
  • 2 vanilkové pudinky bez cukru

Ingredience na přípravu polevy

  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g tuku (Omega)

Postup provedení receptu

1. V misce zalijeme mletý mák horkým mlékem, rozmícháme a necháme půl hodiny chladit.

2.K vychladlému máku přidáme 6 žloutků z vajec, moučkový cukr, předem rozpuštěné a vychládlé máslo, mandlovou anebo vanilkovou esenci a všechno řádně promícháme, Poté přidáme směs ořechů a předem namočených rozinek, kandovaného ovoce). Řádně vše promícháme a v šlehači si vyšleháme sníh ze 6 bílků, který opatrně po částech přidáme ke směsi.

3. Vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a celou náplň poklademe kulatými piškoty anebo sušenkami. Celý plech s koláčem odložíme stranou.

Těsto vylijeme na plech a poklademe piškoty.
Zdroj: Orchideli, Těsto vylijeme na plech a poklademe piškoty.

4. V šlehači vyšleháme 100 g másla a hrnek cukru, po jednom přidáváme 6 žloutků a šleháme na hladký nadýchaný krém dalších 5 minut.

5. Poté začneme přidávat 1 kg tvarohu po lžících, dále přidáme esenci dle výběru a 2 vanilkové pudinky.

6. Vše promícháme, aby se ingredience spojily a vyšleháme tuhý sníh z 6 bílků, který přidáme do tvarohové hmoty a důkladně promícháme. Bílková pěna se musí důkladně spojit s tvarohovou hmotou. Připravenou tvarohovou hmotu nalijeme na piškoty.

Na piškoty nalijeme tvarohovou směs.
Zdroj: Orchideli, Na piškoty nalijeme tvarohovou směs.

7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 55 minut.Po vypnutí trouby necháme koláč chladnout v ní asi 35-40 minut při pootevřených dvířkách. Po tomto čase koláč vyjmeme z trouby a necháme při pokojové teplotě.

Upečený koláč polijeme čokoládovou polevou.
Zdroj: Orchideli, Upečený koláč polijeme čokoládovou polevou.

Na ztuhlý dort přidáme polevu a posypeme nasekanými ořechy.

Doporučení

Koláč je poměrně náročný na přípravu, proto dodržte prosím doporučené chlazení, aby byl chutný a nepraskal.

Obrázek receptu na Tvarohový krémeš Nebe v puse

Tvarohový krémeš Nebe v puse – luxusní tvarohový krémovník

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest