Mák, tvaroh, čokoláda, přesně o těchto ingrediencích a jejich kombinaci se budeme bavit v dnešním receptu. Kombinace máku a tvarohu je u nás i v celé střední Evropě klasikou a důvodem je jemná kyselost tvarohu a oříšková chuť máku a jejich vzájemný kontrast. Navíc mák je bohatý na vápník a tvaroh na bílkoviny, takže ani ohledně našeho zdraví a výživy tato kombinace není marná.
Kombinace máku a tvarohu má u nás obrovské využití, z těchto surovin vaříme, pečeme. Například to jsou řezy, knedlíky, cheesecaky, bábovky a podobně. Prostě kombinace hodně variabilní a navíc zdravá. Dnes si upečeme právě koláč a k této kombinaci jsme přidali čokoládovou polevu. Tak co myslíte? To víte, že je to skvělé a jde to všechno dohromady.
Recept na koláč s mákem, tvarohem a čokoládou: Tradiční dezert s moderním nádechem
Ingredience na přípravu těsta koláče (plech o velikosti 24×35 cm)
- 500 g mletého máku
- 500 ml horkého mléka
- 100 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 6 vajec
- mandlová esence
- 200 g směsi (rozinky, pomerančová kůra, ořechy)
- 240 g kulatých piškotů
Ingredience na přípravu náplně
- 1 kg tvarohu
- 200 g cukru
- 6 vajec
- 1 kávová lžička máslové, pomerančové. nebo vanilkové příchutě
- 2 vanilkové pudinky bez cukru
Ingredience na přípravu polevy
- 100 g hořké čokolády
- 50 g tuku (Omega)
Postup provedení receptu
1. V misce zalijeme mletý mák horkým mlékem, rozmícháme a necháme půl hodiny chladit.
2.K vychladlému máku přidáme 6 žloutků z vajec, moučkový cukr, předem rozpuštěné a vychládlé máslo, mandlovou anebo vanilkovou esenci a všechno řádně promícháme, Poté přidáme směs ořechů a předem namočených rozinek, kandovaného ovoce). Řádně vše promícháme a v šlehači si vyšleháme sníh ze 6 bílků, který opatrně po částech přidáme ke směsi.
3. Vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a celou náplň poklademe kulatými piškoty anebo sušenkami. Celý plech s koláčem odložíme stranou.
4. V šlehači vyšleháme 100 g másla a hrnek cukru, po jednom přidáváme 6 žloutků a šleháme na hladký nadýchaný krém dalších 5 minut.
5. Poté začneme přidávat 1 kg tvarohu po lžících, dále přidáme esenci dle výběru a 2 vanilkové pudinky.
6. Vše promícháme, aby se ingredience spojily a vyšleháme tuhý sníh z 6 bílků, který přidáme do tvarohové hmoty a důkladně promícháme. Bílková pěna se musí důkladně spojit s tvarohovou hmotou. Připravenou tvarohovou hmotu nalijeme na piškoty.
7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 55 minut.Po vypnutí trouby necháme koláč chladnout v ní asi 35-40 minut při pootevřených dvířkách. Po tomto čase koláč vyjmeme z trouby a necháme při pokojové teplotě.
Na ztuhlý dort přidáme polevu a posypeme nasekanými ořechy.
Doporučení
Koláč je poměrně náročný na přípravu, proto dodržte prosím doporučené chlazení, aby byl chutný a nepraskal.