Máte rádi krémovější polévky? Tato mrkvová patří k naší špičce, kterou doma vaříme. Je výrazně nasládlá a mrkev, z níž je polévka připravená, je pečená. Kombinace sladké mrkve a decentně kořeněných tónů je geniální. Doporučuji ji jako předkrm nebo lehký hlavní chod. Oblíbená je hlavně během chladnějších měsíců. Vysoký obsah betakarotenu, vlákniny a vitamínů dělá z polévky skvělého a výživného parťáka pro zimní období. Krutony nám polévku příjemně zpestří a doplní její krémovou texturu.
Recept na mrkvovou polévku s krutony
Celková délka přípravy 1h 20 min. 4 porce.
Ingredience pro přípravu
- 1 kg mrkve
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 l kuřecího vývaru
- 2 lžíce zakysané smetany
- několik rohlíků nakrájených na 2cm kostky
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a mrkve si oloupeme a nakrájíme.
2. Plech si vyložíme pečícím papírem a vyskládáme na něj neloupané stroužky česneku a nakrájenou mrkev.
3. Zeleninu pokapeme javorovým sirupem a 1 lžící olivového olej a osolíme, opepříme.
4. Pečeme v předehřáté troubě 30 – 35 minut, ale po 15 minutách otočíme, aby nám mrkev dokonale změkla.
5. Do velkého hrnce nalejeme vývar, 2 hrnky vody a česnek zbavíme slupek.
6. Mrkev s česnekem přidáme do vývaru, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
7. Vaříme 5 minut a odstavíme.
8. Následně tyčovým mixérem polévku rozmixujeme do jemné konzistence a dáme opět na sporák na mírný oheň.
9. Pod pokličkou dusíme 10 minut a poté vmícháme zakysanou smetanu.
10. V jiné míse smícháme nakrájené rohlíky se zbytkem olivového oleje, opepříme a dáme na plech.
11. Krutony pečeme 6 minut, během pečení je obracíme.
12. Polévku podáváme s krutony.
Vitamíny za každého počasí
Trochu netradiční polévka, se kterou do sebe dostanete množství zdraví prospěšných látek. Navíc se dobře zasytíte, křupavé krutony se k ní velmi hodí a skvěle se s nimi polévka doplňuje.