Nakládaný salát v hořčičné omáčce je skvělý způsob, jak si doma vytvořit zdravou a lahodnou přílohu, která dodá jídlům ten správný šmrnc. Tento typ nakládání má dlouhou tradici, kdy se zelenina uchovává v kyselé zálivce, což jí dodává nejen jedinečnou chuť, ale také prodlužuje její trvanlivost. Hořčičná omáčka dodá tomuto receptu výraznou chuť a jemnou pikantnost, která je ideální jako doplněk k masu, pečivu nebo i k samotné svačině. A co je nejlepší? Vše si můžete připravit doma, a to v pár jednoduchých krocích.

Recept na nakládaný salát v hořčičné omáčce

Ingredience pro přípravu 2 sklenic 1300 ml a 1 sklenice 800 ml

  • 1,3 kg očištěných paprik
  • 1 kg mrkve
  • 1 kg zelených a červených rajčat
  • velký celer
  • 1 kg očištěné cibule
  • 500 ml octa 9%
  • 300 ml vody
  • 250 g cukru
  • 30 g nakládací soli
  • 500 ml oleje
  • 300 g hořčice

Postup přípravy

1. V hrnci uvaříme vodu s octem, solí a cukrem do úplného rozpuštění.

2. Omyté papriky zbavíme jádřince a nakrájíme na nudličky.

3. Papriku spaříme v octě na 5 minut na středním plameni. Musí stále zůstat křupavé.

4. Papriky vyjmeme a necháme odkapat.

5. Stejně spaříme i rajčata nakrájená na plátky, mrkev na velmi tenká kolečka, nastrouhaný celer a nakrájenou cibuli.

Obrázek receptu na nakládaný salát v hořčičné omáčce.
Zdroj obrázku: divainbucatarie, Recept na nakládaný salát v hořčičné omáčce.

6. Předtím můžeme ještě cibuli promíchat se solí a nechat 10 minut odpočinout.

7. Zeleninu necháme vychladnout a smícháme spolu v jedné míse.

8. V jiné míse smícháme hořčici s olejem a vytvoříme homogenní majonézu.

9. Omáčku smícháme se zeleninou, jenom trochu omáčky necháme stranou na vrch pod víčka.

10. Sklenice nyní naplníme zeleninou a navrch uhladíme trochu hořčičné omáčky.

Zeleninu smícháme s omáčkou a naplníme sklenice.
Zdroj obrázku: divainbucatarie, Zeleninu smícháme s omáčkou a naplníme sklenice.

11. Nakonec poctivě uzavřeme víčky.

Sterilizace

1. Do velkého hrnce dáme na dno utěrku, na ni položíme sklenice a mezi ně vložíme další utěrky.

2. Nalejeme vodu do výšky 3/4 sklenic a vaříme 30 – 40 minut od chvíle, co se voda vaří.

3. Poté necháme 2 hodiny odpočinout, následně vyjmeme z vodní lázně a necháme pod dekou vychladnout do druhého dne.

4. Skladujeme na chladném a tmavém místě.

Obrázek receptu na nakládaný salát v hořčičné omáčce.
Zdroj obrázku: divainbucatarie, Recept na nakládaný salát v hořčičné omáčce.

Takže až si příště budete lámat hlavu, co rychlého a chutného k večeři nebo k obědu, vzpomeňte si na tento jednoduchý recept a užijte si domácí nakládaný salát, který vás nikdy nezklame!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest