5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Všichni, kdo máme rádi sladké, známe oblíbenou kombinaci čokolády a banánů. Co takhle ale přidat kvalitní ořechový krém a vytvořit tak nezapomenutelně sladké trio?

Podle tohoto receptu vytvoříte roládu dlouhou 35 – 40 cm, pokud budete chtít udělat větší, znásobte si suroviny, ale samozřejmě na to musíte mít dostatečně velký plech. My použijeme vlašské ořechy, samozřejmě lze vyrobit krém i například z lískových. Tento dezert kombinuje vláčné kakaové těsto s lahodným ořechovým krémem a sladkými banány, což vytváří harmonii chutí.

Postup přípravy rolády s ořechovým krémem

Nejprve si připravíme kakaové těsto smícháním potřebných ingrediencí a upečeme jej v troubě. Po vychladnutí těsto potřeme připraveným ořechovým krémem. Na krém položíme celé banány vedle sebe do středu těsta. Roládu opatrně srolujeme tak, aby banány zůstaly uvnitř. A pevně ji zabalíme do potravinové fólie. Necháme ji odležet v chladničce, aby se chutě propojily. Před podáváním roládu rozbalíme, nakrájíme na plátky a můžeme ozdobit podle preference.

Zdroj obrázku: pleziruri, Recept na banánovou čokoládu s ořechovým krémem.

Recept na banánovou roládu s ořechovým krémem

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 46 minut
Čas vaření 14 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 1 roláda
Pečeme banánovou roládu s čokoládou a ořechovým krémem, celková délka přípravy 1 hodina.

Potřebné vybavení

  • 1 Plech na pečení
  • 1 Mísa
  • 2 hrnce
  • Ruční šlehač

Suroviny

Ingredience na korpus

  • 25 g Mouky
  • 80 g Cukru
  • 20 g Kukuřičného škrobu
  • 15 g Kakaa
  • 4 ks Vejce
  • 1 lžíce Rumu
  • Špetka soli

Ingredience na krém

  • 100 g Mletých vlašských ořechů
  • 200 g Moučkového cukru
  • 250 g Másla
  • 3 ks Vejce
  • 3 ks Banány
  • 3 lžíce Mléka
  • 1 lžička Vanilkového aroma

Ingredience na polevu

  • 100 ml Smetany na šlehání
  • 70 g Hořké čokolády
  • 1 lžíce Oleje (lze použít kokosový)

Postup 

Příprava korpusu

  • Dáme si předehřát troubu na 180°C.
  • Plech vyložíme pečícím papírem, vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • V míse si smícháme škrob, mouku a kakao.
  • Vedle si ušleháme bílky se špetkou soli, aby nám vznikla krásná pěna.
  • Během šlehání bílku postupně přidáme cukr a rum.
  • Přidáme žloutky, ale tentokrát již zapracujeme ručně stěrkou.
  • Do pěny přidáme a zapracujeme stěrkou připravenou sypkou směs mouky.
  • Těsto nalejeme na plech a dáme péct na 13 – 14 minut do předehřáté trouby.
  • Jakmile vyjde test párátkem, můžeme korpus vytáhnout a nožem odlepit dno od plechu.
  • Korpus překlopíme na čistou kuchyňkou utěrku, odstraníme pečící papír a s utěrkou srolujeme.

Příprava krému

  • Dáme si vařit vodu na vodní lázeň.
  • Do hrnce vhodného do vodní lázně si dáme cukr, mléko a vejce.
  • Promícháme metličkou.
  • Za stálého míchání zahříváme v parní lázni, dokud nám směs nezhoustne.
  • Jakmile nám krém vychladne, přidáme rum a vanilkové aroma.
  • Máslo si utřeme s touto směsí a následně ušleháme.
  • Nakonec vmícháme namleté ořechy.
  • Těsto rozmotáme a potřeme připraveným krémem.
  • Na kraj jedné strany dáme banány a od této strany opět zarolujeme.
  • Roládu necháme 30 min v lednici zchladit.
  • Mezitím si do kastrolu nalámeme čokoládu, přidáme smetanu a olej.
  • Rozpustíme na mírném ohni nebo ve vodní lázni.
  • Pokud chcete, aby měla roláda zajímavý pruhovaný vzhled, dejte čokoládu do sáčku s dírou na konci a postupně ji sáčkem zalijte, jako když zdobíte perníčky.
  • Roládu dozdobíme několika kousky banánu a můžeme je pokropit citrónovou šťávou, aby nehnědly.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Dezert, Pečení, Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Banán, krém, ořechový krém, ořechy, roláda


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest