Všichni, kdo máme rádi sladké, známe oblíbenou kombinaci čokolády a banánů. Co takhle ale přidat kvalitní ořechový krém a vytvořit tak nezapomenutelně sladké trio?
Podle tohoto receptu vytvoříte roládu dlouhou 35 – 40 cm, pokud budete chtít udělat větší, znásobte si suroviny, ale samozřejmě na to musíte mít dostatečně velký plech. My použijeme vlašské ořechy, samozřejmě lze vyrobit krém i například z lískových. Tento dezert kombinuje vláčné kakaové těsto s lahodným ořechovým krémem a sladkými banány, což vytváří harmonii chutí.
Postup přípravy rolády s ořechovým krémem
Nejprve si připravíme kakaové těsto smícháním potřebných ingrediencí a upečeme jej v troubě. Po vychladnutí těsto potřeme připraveným ořechovým krémem. Na krém položíme celé banány vedle sebe do středu těsta. Roládu opatrně srolujeme tak, aby banány zůstaly uvnitř. A pevně ji zabalíme do potravinové fólie. Necháme ji odležet v chladničce, aby se chutě propojily. Před podáváním roládu rozbalíme, nakrájíme na plátky a můžeme ozdobit podle preference.
Recept na banánovou roládu s ořechovým krémem
Potřebné vybavení
- 1 Plech na pečení
- 1 Mísa
- 2 hrnce
- Ruční šlehač
Suroviny
Ingredience na korpus
- 25 g Mouky
- 80 g Cukru
- 20 g Kukuřičného škrobu
- 15 g Kakaa
- 4 ks Vejce
- 1 lžíce Rumu
- Špetka soli
Ingredience na krém
- 100 g Mletých vlašských ořechů
- 200 g Moučkového cukru
- 250 g Másla
- 3 ks Vejce
- 3 ks Banány
- 3 lžíce Mléka
- 1 lžička Vanilkového aroma
Ingredience na polevu
- 100 ml Smetany na šlehání
- 70 g Hořké čokolády
- 1 lžíce Oleje (lze použít kokosový)
Postup
Příprava korpusu
- Dáme si předehřát troubu na 180°C.
- Plech vyložíme pečícím papírem, vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V míse si smícháme škrob, mouku a kakao.
- Vedle si ušleháme bílky se špetkou soli, aby nám vznikla krásná pěna.
- Během šlehání bílku postupně přidáme cukr a rum.
- Přidáme žloutky, ale tentokrát již zapracujeme ručně stěrkou.
- Do pěny přidáme a zapracujeme stěrkou připravenou sypkou směs mouky.
- Těsto nalejeme na plech a dáme péct na 13 – 14 minut do předehřáté trouby.
- Jakmile vyjde test párátkem, můžeme korpus vytáhnout a nožem odlepit dno od plechu.
- Korpus překlopíme na čistou kuchyňkou utěrku, odstraníme pečící papír a s utěrkou srolujeme.
Příprava krému
- Dáme si vařit vodu na vodní lázeň.
- Do hrnce vhodného do vodní lázně si dáme cukr, mléko a vejce.
- Promícháme metličkou.
- Za stálého míchání zahříváme v parní lázni, dokud nám směs nezhoustne.
- Jakmile nám krém vychladne, přidáme rum a vanilkové aroma.
- Máslo si utřeme s touto směsí a následně ušleháme.
- Nakonec vmícháme namleté ořechy.
- Těsto rozmotáme a potřeme připraveným krémem.
- Na kraj jedné strany dáme banány a od této strany opět zarolujeme.
- Roládu necháme 30 min v lednici zchladit.
- Mezitím si do kastrolu nalámeme čokoládu, přidáme smetanu a olej.
- Rozpustíme na mírném ohni nebo ve vodní lázni.
- Pokud chcete, aby měla roláda zajímavý pruhovaný vzhled, dejte čokoládu do sáčku s dírou na konci a postupně ji sáčkem zalijte, jako když zdobíte perníčky.
- Roládu dozdobíme několika kousky banánu a můžeme je pokropit citrónovou šťávou, aby nehnědly.