Nevím, jestli je to mou láskou k jahodám nebo prostě jejich výjimečnou chutí, ale tento nepečený dort mi přijde jako skvělá sezónní lahůdka. Nejvíce ho oceníte v období jahod, ale pokud pěstujete stále plodící odrůdy, můžete si ho dopřát téměř po celý rok. Už na pohled láká svěží kombinací bílé smetany, červených jahod a piškotového základu. A když ho ochutnáte, zjistíte, že je prostě neodolatelný!
Jahody nejsou jen velmi chutné, ale také plné vitamínů a antioxidantů. Navíc mají nízký obsah kalorií, takže si na nich můžete pochutnat i při dietě. Můžeme je pěstovat nejen na zahradě, ale i v květináči na balkoně. Jahody skvěle chutnají čerstvé samotné, ale jsou výborné i v teplých i studených dezertech – od jahodových knedlíků po koláče, dorty a krémy. A dnes si připravíme jejich královskou verzi v nepečeném dezertu se smetanou!
Recept na smetanový nepečený jahodový dort
Ingredience potřebné na přípravu nepečeného jahodového dortu
- 1 smetana ke šlehání
- 2 zakysané smetany (30%)
- 1 balení sýra Mascarpone
- balík dětských kulatých piškotů
- vanilkový cukr
- cukr moučka dle potřeby
- jahody (nejlépe čerstvé)
Postup přípravy nepečeného dortu
1. V misce vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem, vešleháme zakysanou smetanu a Mascarpone. Dle potřeby dochutíme Moučkovým cukrem.
2. Kulatou dortovou formu vyložíme piškoty, pak natřeme vrstvu krému a vrstvu jahod.
3. Střídáním vrstev pokračujeme až do vypotřebování ingrediencí.

Téměř zapomenutý nepečený jahodovo – tvarohový dort
4. Uložíme do lednice, aby dort ztuhnul, nejlépe do druhého dne (je nám jasné, jak je to těžké dort aspoň neochutnat 🙂
Zdobení dortu
Zdobíme celými jahodami, nebo jejich půlkami navrstvenými doprostřed dortu nebo dle svého vkusu. Lístky čerstvé máty nebo meduňky. Na povrchu lze zalít i jahodovou želatinou.

Nepečený pyramida dezert: rozplývá se v ústech, jak je jemný
pozn.: částečně upraveno AI