Nevím, jestli je to mou láskou k jahodám, nebo prostě jejich výjimečnou chutí, ale tento nepečený dort mi přijde jako skvělá sezónní lahůdka. Nejvíce ho oceníte v období jahod, ale pokud pěstujete stále plodící odrůdy, můžete si ho dopřát téměř po celý rok. Už na pohled láká svěží kombinací bílé smetany, červených jahod a piškotového základu. A když ho ochutnáte, zjistíte, že je prostě neodolatelný!

Jahody nejsou jen chutné, ale také plné vitamínů a antioxidantů. Obsahují vitamin C, vlákninu a snižují hladinu cukru v krvi. Navíc mají nízký obsah kalorií, takže si na nich můžete pochutnat i při dietě. Můžeme je pěstovat nejen na zahradě, ale i v květináči na balkoně. Jahody skvěle chutnají čerstvé samotné, ale jsou výborné i v teplých i studených dezertech – od jahodových knedlíků po koláče, dorty a krémy. A dnes si připravíme jejich královskou verzi v nepečeném dortu se smetanou!

Recept na smetanový nepečený jahodový dort

Ingredience potřebné na přípravu nepečeného jahodového dortu

  • 1 smetana ke šlehání
  • 2 zakysané smetany (30%)
  • 1 balení sýra Mascarpone
  • balík dětských kulatých piškotů
  • vanilkový cukr
  • cukr moučka dle potřeby
  • jahody (nejlépe čerstvé)
Recept na Nepečený jahodovo-tvarohový želé dort

Téměř zapomenutý nepečený jahodovo – tvarohový dort

Postup přípravy nepečeného dortu

1. V misce vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem, vešleháme zakysanou smetanu a Mascarpone. Dle potřeby dochutíme Moučkovým cukrem.

2. Kulatou dortovou formu vyložíme piškoty, pak natřeme vrstvu krému a vrstvu jahod.

3. Střídáním vrstev pokračujeme až do vypotřebování ingrediencí.

4. Uložíme do lednice, aby dort ztuhnul, nejlépe do druhého dne (je nám jasné, jak je to těžké dort aspoň neochutnat 🙂

Zdobení

Zdobíme celými jahodami, nebo jejich půlkami navrstvenými doprostřed dortu, nebo dle svého vkusu, lístky čerstvé máty, nebo meduňky. Na povrchu lze zalít i jahodovou želatinou.

Jahodový nepečený dort lze zalít  jahodovou želatinou.
Jahodový nepečený dort lze zalít jahodovou želatinou.
Nepečený pyramida dezert, roztaje se v ústech vždycky, když máme chuť na něco lahodného a sladkého

Nepečený pyramida dezert: rozplývá se v ústech, jak je jemný

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest