Nevím, jestli je to mou láskou k jahodám, nebo prostě jejich výjimečnou chutí, ale tento nepečený dort mi přijde jako skvělá sezónní lahůdka. Nejvíce ho oceníte v období jahod, ale pokud pěstujete stále plodící odrůdy, můžete si ho dopřát téměř po celý rok. Už na pohled láká svěží kombinací bílé smetany, červených jahod a piškotového základu. A když ho ochutnáte, zjistíte, že je prostě neodolatelný!
Jahody nejsou jen chutné, ale také plné vitamínů a antioxidantů. Obsahují vitamin C, vlákninu a snižují hladinu cukru v krvi. Navíc mají nízký obsah kalorií, takže si na nich můžete pochutnat i při dietě. Můžeme je pěstovat nejen na zahradě, ale i v květináči na balkoně. Jahody skvěle chutnají čerstvé samotné, ale jsou výborné i v teplých i studených dezertech – od jahodových knedlíků po koláče, dorty a krémy. A dnes si připravíme jejich královskou verzi v nepečeném dortu se smetanou!
Recept na smetanový nepečený jahodový dort
Ingredience potřebné na přípravu nepečeného jahodového dortu
- 1 smetana ke šlehání
- 2 zakysané smetany (30%)
- 1 balení sýra Mascarpone
- balík dětských kulatých piškotů
- vanilkový cukr
- cukr moučka dle potřeby
- jahody (nejlépe čerstvé)

Téměř zapomenutý nepečený jahodovo – tvarohový dort
Postup přípravy nepečeného dortu
1. V misce vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem, vešleháme zakysanou smetanu a Mascarpone. Dle potřeby dochutíme Moučkovým cukrem.
2. Kulatou dortovou formu vyložíme piškoty, pak natřeme vrstvu krému a vrstvu jahod.
3. Střídáním vrstev pokračujeme až do vypotřebování ingrediencí.
4. Uložíme do lednice, aby dort ztuhnul, nejlépe do druhého dne (je nám jasné, jak je to těžké dort aspoň neochutnat 🙂
Zdobení
Zdobíme celými jahodami, nebo jejich půlkami navrstvenými doprostřed dortu, nebo dle svého vkusu, lístky čerstvé máty, nebo meduňky. Na povrchu lze zalít i jahodovou želatinou.
