Italská kuchyně patří k těm nejvýznamějším ve světové gastronomii. A nemalý podíl na tom mají dobře připravené těstoviny, které Italové rádi kombinují s čerstvou rajčatovou omáčkou.
Penne, coby podlouhlé duté válečky se šikmým zakončením, jsou moderní těstovinou využívanou k takovým omáčkám, aby na nich dobře držela a jídlo se pohodlně konzumovalo. Přesně z tohoto důvodu penne použijeme pro náš italský recept.
K All Arrabbiata budete potřebovat následující
K vaření budete potřebovat 320 gramů penne, 380 gramů loupaných rajčat z konzervy nebo 500 gramů čerstvých dobře zralých rajčat. Jeden velký stroužek česneku nebo dva menší, červené chilli papričky podle chuti, půl svazku hrubě nasekané petrželky, sůl podle chuti a 2 lžíce extra panenského olivového oleje s možností přidání dalších 1-2 lžic při podávání.
Proč se tyto těstoviny jmenují All Arrabbiata a co to znamená
Mohlo by se zdát podle názvu, že Penne all arrabbiata mají arabský původ. To je ale omyl. Ve skutečnosti termín „arrabbiato“ či „arrabbiata“ znamená v italštině „rozhořčený“ nebo „naštvaný“, což odkazuje na pikantnost této omáčky, známé jako sugo all arrabbiata. Tato omáčka je vyrobena z rajčat a feferonek, díky čemuž je výsledný pokrm pikantní. Jedná se o tradiční italský pokrm, pojďte se podívat na jeho přípravu.
Recept na Pravý italský oběd: Penne s pikantní rajčatovou omáčkou
Potřebné vybavení
- 1 Miska
- 1 Hlubší pánev
- 1 Velký hrnec
Suroviny
- 320 g Penne z tvrdé pšenice
- 380 g Loupaných rajčat v konzervě (nebo 500g čerstvých rajčat)
- 1 ks Malá červená chili paprička
- 1 stroužek Česneku
- 1/2 svazku Hladkolisté petrželky
- 2 lžíce Extra panenského olivového oleje
- Sůl (dle chuti)
Postup
- Hrnec alespoň 4 litrový naplníme vodou a dáme vařit na sporák s pokličkou.
- Rajčata z konzervy dáme do misky a mírně je rozmačkáme vidličkou.
Zdroj: lauralaurentiu, Rajčata z konzervy rozmačkáme
- Stroužek česneku rozmáčkneme a rozkrojíme na dvě části.
- Chilli papričku rozkrojíme a očistíme od semínek.
Zdroj: lauralaurentiu, Chilli papričku rozkrojíme a očistíme
- Ná pánev nalejeme olivový olej, přidáme česnek a rozpálíme olej.
- Nadrobno nakrájenou chilli papričku přidáme do rozpáleného oleje.
- Chvíli restujeme a přidáme drcen rajčata.
Zdroj: lauralaurentiu, Chvíli restujeme a přidáme drcen rajčata
- Omáčku dosolíme a přikryjeme pokličkou.
- Necháme asi 12 minut povařit na mírném ohni a občas promícháme.
- Do vroucí vody na těstoviny přidáme 1 lžíci soli.
- Těstoviny vaříme o 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu.
- Těstoviny scedíme.
- Z rajčatové máčky vyjmeme česnek a promícháme.
- Do pánve přidáme hotové těstoviny a vodou z hrnce, kde se vařily těstoviny, zředíme omáčku.
Zdroj: lauralaurentiu, Do pánve přidáme hotové těstoviny a vodou z hrnce, kde se vařily těstoviny
- Těstoviny ještě 2 minuty orestujeme na pánvi s omáčkou.
- Nakonec vypneme sporák a přidáme nasekanou petrželku.
- Promícháme a na talíři pokapame olivovým olejem.