5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Italská kuchyně patří k těm nejvýznamějším ve světové gastronomii. A nemalý podíl na tom mají dobře připravené těstoviny, které Italové rádi kombinují s čerstvou rajčatovou omáčkou.

Penne, coby podlouhlé duté válečky se šikmým zakončením, jsou moderní těstovinou využívanou k takovým omáčkám, aby na nich dobře držela a jídlo se pohodlně konzumovalo. Přesně z tohoto důvodu penne použijeme pro náš italský recept.

K All Arrabbiata budete potřebovat následující

K vaření budete potřebovat 320 gramů penne, 380 gramů loupaných rajčat z konzervy nebo 500 gramů čerstvých dobře zralých rajčat. Jeden velký stroužek česneku nebo dva menší, červené chilli papričky podle chuti, půl svazku hrubě nasekané petrželky, sůl podle chuti a 2 lžíce extra panenského olivového oleje s možností přidání dalších 1-2 lžic při podávání.

Proč se tyto těstoviny jmenují All Arrabbiata a co to znamená

Mohlo by se zdát podle názvu, že Penne all arrabbiata mají arabský původ. To je ale omyl. Ve skutečnosti termín „arrabbiato“ či „arrabbiata“ znamená v italštině „rozhořčený“ nebo „naštvaný“, což odkazuje na pikantnost této omáčky, známé jako sugo all arrabbiata. Tato omáčka je vyrobena z rajčat a feferonek, díky čemuž je výsledný pokrm pikantní. Jedná se o tradiční italský pokrm, pojďte se podívat na jeho přípravu.

Zdroj obrázku: lauralaurentiu, Recept na penne s pikantní rajčatovou omáčkou.

Recept na Pravý italský oběd: Penne s pikantní rajčatovou omáčkou

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 13 minut
Čas vaření 12 minut
Celkový čas 25 minut
Porcí 4
Kalorie 409
Vaříme těstoviny s rajčatovou omáčkou, celková doba přípravy 25 minut.

Potřebné vybavení

  • 1 Miska
  • 1 Hlubší pánev
  • 1 Velký hrnec

Suroviny

  • 320 g Penne z tvrdé pšenice
  • 380 g Loupaných rajčat v konzervě (nebo 500g čerstvých rajčat)
  • 1 ks Malá červená chili paprička
  • 1 stroužek Česneku
  • 1/2 svazku Hladkolisté petrželky
  • 2 lžíce Extra panenského olivového oleje
  • Sůl (dle chuti)

Postup 

  • Hrnec alespoň 4 litrový naplníme vodou a dáme vařit na sporák s pokličkou.
  • Rajčata z konzervy dáme do misky a mírně je rozmačkáme vidličkou.
    Rajčata z konzervy dáme do misky a mírně je rozmačkáme

    Zdroj: lauralaurentiu, Rajčata z konzervy rozmačkáme

  • Stroužek česneku rozmáčkneme a rozkrojíme na dvě části.
  • Chilli papričku rozkrojíme a očistíme od semínek.
    Chilli papričku rozkrojíme a očistíme

    Zdroj: lauralaurentiu, Chilli papričku rozkrojíme a očistíme

  • Ná pánev nalejeme olivový olej, přidáme česnek a rozpálíme olej.
  • Nadrobno nakrájenou chilli papričku přidáme do rozpáleného oleje.
  • Chvíli restujeme a přidáme drcen rajčata.
    Chvíli restujeme a přidáme drcen rajčata

    Zdroj: lauralaurentiu, Chvíli restujeme a přidáme drcen rajčata

  • Omáčku dosolíme a přikryjeme pokličkou.
  • Necháme asi 12 minut povařit na mírném ohni a občas promícháme.
  • Do vroucí vody na těstoviny přidáme 1 lžíci soli.
  • Těstoviny vaříme o 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu.
  • Těstoviny scedíme.
  • Z rajčatové máčky vyjmeme česnek a promícháme.
  • Do pánve přidáme hotové těstoviny a vodou z hrnce, kde se vařily těstoviny, zředíme omáčku.
    Do pánve přidáme hotové těstoviny a vodou z hrnce, kde se vařily těstoviny

    Zdroj: lauralaurentiu, Do pánve přidáme hotové těstoviny a vodou z hrnce, kde se vařily těstoviny

  • Těstoviny ještě 2 minuty orestujeme na pánvi s omáčkou.
  • Nakonec vypneme sporák a přidáme nasekanou petrželku.
  • Promícháme a na talíři pokapame olivovým olejem.
Uložit do Mé kuchařky
Kalorie: 409kcal
Chod: Hlavní jídlo, Oběd, Večeře
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: chilli, penne, pikantní, pikantní omáčka, rajčatová omáčka, těstoviny

Výživové hodnoty

Kalorie: 409kcal


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest