Tento vzácný pokrm spojuje česká tradiční kuchyně s moderním pojetím vaření. Kombinace jemné chuti bramborových knedlíků s intenzivní chutí husího masa a kyselého zelí vytváří harmonický a vyvážený zážitek. V každém soustu tohoto jídla nejdete najdete kousek historie a chuť vás přenese zpět do minulosti. Jídlo má hluboké kořeny v české kuchyni, kde se spojují poctivé tradiční suroviny s poctivou přípravou. Pomocí tohoto fantastického receptu dokážete spotřebovat klidně celou husu i s výpekem. Na rozdíl od běžné konzumace husy okusováním nezůstanou téměř žádné zbytky masa.

Recept na bramborové knedlíky plněné husím trhaným masem

Délka přípravy 40 minut, délka vaření 3 hodiny. 8 porcí.

Ingredience pro přípravu

Husa:

  • 1 celá husa
  • 20 g soli
  • 2 g kmínu
  • 1 jablko
  • 3 cibule
  • 4 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku

Těsto na knedlíky:

  • 1,2 kg brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 150 g krupice
  • 1 vejce
  • sůl

Přílohy:

  • 1 kg červeného zelí
  • 1 cibule
  • 20 g cukru
  • 100 g zavařených brusinek
  • 200 ml vývaru
  • 300 ml červeného vína
  • ocet

Postup přípravy

Obrázek receptu na knedlíky plněné husím trhaným masem.
Zdroj obrázku: depositphotos, Recept na knedlíky plněné husím trhaným masem.

1. Husu dočistíme a zvenčí i zevnitř osolíme a pokmínujeme.

2. Husu naplníme jablkem zbaveným jádřince, 1 oloupanou cibulí, bobkovými listy a stroužky česneku.

3. Husu dáme péct do předehřáté trouby na 155°C na 2,5 hodiny, případně během pečení zvlhčujeme nebo přidáme do trouby pekáček s trochou vody.

4. Upečenou husu vyndáme z pekáče a výpek si prozatím odložíme.

5. Necháme zchladnout a poté pečlivě celou husu obereme od kosti a kůži si necháme.

6. Maso natrháme na malé kousky, kůži nasekáme na podobně velké kusy a obojí spolu smícháme.

7. Rozpečené jablko s cibulí smícháme s česnekem a vše spolu najemno nasekáme.

8. Nasekané přimícháme k masu a vypečené sádlo si rozdělíme na 2 poloviny.

9. Jednu polovinu si scedíme a nalejeme do pánve, kde usmažíme cibulku.

10. Druhou polovinu necedíme a zpěníme na ní také cibulku, ke které přidáme maso a orestujeme.

11. Směs případně dochutíme solí a necháme v lednici vychladnout a ztuhnout.

Upečená husa.
Zdroj obrázku: depositphotos, Upečená husa.

Příprava těsta na knedlíky

1. Uvaříme si brambory v celku a ve slupce a po uvaření je oloupeme.

2. Vychladlé brambory rozmačkáme a přidáme k nim mouku, krupici, vejce a sůl.

3. Vypracujeme těsto a vytvarujeme váleček, ze kterého odkrajujeme kousky těžké cca 60 – 70 g.

4. Kousky těsta rozložíme na pomoučněný vál a postupně je všechny naplníme ztuhlou masovou směsí z lednice.

5. Zavřeme a vytvarujeme kulaté knedlíky, které uvaříme ve vroucí a osolené vodě. Vaření potrvá asi 15 minut.

6. Zbylou cibuli nakrájíme více na hrubo a orestujeme si ji na husím sádle.

Postup přípravy zelí

1. Červené zelí očistíme od vrchních listů , překrojíme v půlce a odstraníme střed.

2. Očištěné zelí nakrájíme na nejtenčí nudličky, jaké zvládneme.

Nakrájené červené zelí.
Zdroj obrázku: depositphotos, Nakrájené červené zelí.

3. Na čistém husím sádle zpěníme cibulku, k ní přidáme cukr a poté nakrájené zelí.

4. Dále zelí zalejeme vývarem nebo vodou, červeným vínem a vše spolu dusíme do měkka.

5. K zelí přidáme brusinky a případně ocet dle chuti.

6. Podáváme vše spolu za tepla.

Závěr

Tento pokrm je ideální pro slavnostní příležitosti nebo jako syté a chutné jídlo pro chladné zimní dny. Husí maso a bramborové těsto tvoří harmonickou kombinaci, kterou ocení každý milovník české kuchyně.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest