Tento vzácný pokrm spojuje česká tradiční kuchyně s moderním pojetím vaření. Kombinace jemné chuti bramborových knedlíků s intenzivní chutí husího masa a kyselého zelí vytváří harmonický a vyvážený zážitek. V každém soustu tohoto jídla nejdete najdete kousek historie a chuť vás přenese zpět do minulosti. Jídlo má hluboké kořeny v české kuchyni, kde se spojují poctivé tradiční suroviny s poctivou přípravou. Pomocí tohoto fantastického receptu dokážete spotřebovat klidně celou husu i s výpekem. Na rozdíl od běžné konzumace husy okusováním nezůstanou téměř žádné zbytky masa.
Recept na bramborové knedlíky plněné husím trhaným masem
Délka přípravy 40 minut, délka vaření 3 hodiny. 8 porcí.
Ingredience pro přípravu
Husa:
- 1 celá husa
- 20 g soli
- 2 g kmínu
- 1 jablko
- 3 cibule
- 4 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
Těsto na knedlíky:
- 1,2 kg brambor
- 150 g hrubé mouky
- 150 g krupice
- 1 vejce
- sůl
Přílohy:
- 1 kg červeného zelí
- 1 cibule
- 20 g cukru
- 100 g zavařených brusinek
- 200 ml vývaru
- 300 ml červeného vína
- ocet
Postup přípravy
1. Husu dočistíme a zvenčí i zevnitř osolíme a pokmínujeme.
2. Husu naplníme jablkem zbaveným jádřince, 1 oloupanou cibulí, bobkovými listy a stroužky česneku.
3. Husu dáme péct do předehřáté trouby na 155°C na 2,5 hodiny, případně během pečení zvlhčujeme nebo přidáme do trouby pekáček s trochou vody.
4. Upečenou husu vyndáme z pekáče a výpek si prozatím odložíme.
5. Necháme zchladnout a poté pečlivě celou husu obereme od kosti a kůži si necháme.
6. Maso natrháme na malé kousky, kůži nasekáme na podobně velké kusy a obojí spolu smícháme.
7. Rozpečené jablko s cibulí smícháme s česnekem a vše spolu najemno nasekáme.
8. Nasekané přimícháme k masu a vypečené sádlo si rozdělíme na 2 poloviny.
9. Jednu polovinu si scedíme a nalejeme do pánve, kde usmažíme cibulku.
10. Druhou polovinu necedíme a zpěníme na ní také cibulku, ke které přidáme maso a orestujeme.
11. Směs případně dochutíme solí a necháme v lednici vychladnout a ztuhnout.
Příprava těsta na knedlíky
1. Uvaříme si brambory v celku a ve slupce a po uvaření je oloupeme.
2. Vychladlé brambory rozmačkáme a přidáme k nim mouku, krupici, vejce a sůl.
3. Vypracujeme těsto a vytvarujeme váleček, ze kterého odkrajujeme kousky těžké cca 60 – 70 g.
4. Kousky těsta rozložíme na pomoučněný vál a postupně je všechny naplníme ztuhlou masovou směsí z lednice.
5. Zavřeme a vytvarujeme kulaté knedlíky, které uvaříme ve vroucí a osolené vodě. Vaření potrvá asi 15 minut.
6. Zbylou cibuli nakrájíme více na hrubo a orestujeme si ji na husím sádle.
Postup přípravy zelí
1. Červené zelí očistíme od vrchních listů , překrojíme v půlce a odstraníme střed.
2. Očištěné zelí nakrájíme na nejtenčí nudličky, jaké zvládneme.
3. Na čistém husím sádle zpěníme cibulku, k ní přidáme cukr a poté nakrájené zelí.
4. Dále zelí zalejeme vývarem nebo vodou, červeným vínem a vše spolu dusíme do měkka.
5. K zelí přidáme brusinky a případně ocet dle chuti.
6. Podáváme vše spolu za tepla.
Závěr
Tento pokrm je ideální pro slavnostní příležitosti nebo jako syté a chutné jídlo pro chladné zimní dny. Husí maso a bramborové těsto tvoří harmonickou kombinaci, kterou ocení každý milovník české kuchyně.