Plundrové šátečky jsou specifický dezert, který má u nás dlouholetou tradici. Tento typ pečiva dnes najdeme snad ve všech pekárnách po celé Evropě. Typický představitelé jsou croissanty, šneky, plněné taštičky atd. Proto je téměř vyloučené, abychom plundrované těsto nikdy neochutnali. Pravděpodobně najdeme ale veliký rozdíl v domácím plundrovaném těstě s lahodnou meruňkovou náplní. Jakmile pečivo vytáhnete z trouby, poznáte božsky jemnou a vzdušnou texturu, kterou si dobře zapamatujete. Navíc příprava plundrovaného těsta je velice snadná a zvládnou ho i pekaři začátečníci.
Recept na plundrové meruňkové šátečky s tvarohem
Délka přípravy bez času potřebného ke kynutí 1h 30 min.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 120 g cukru
- 200 ml mléka
- 220 g másla
- 30 g droždí
- 3 žloutky
- špetka soli
Náplň:
- 400 g tvarohu ve vaničce
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce vanilkového pudingu v prášku
- 80 g cukru
- 12 meruněk
Postup přípravy
1. Nejdříve si vypracujeme těsto ze 100 g mouky a 160 g másla a dáme ho ztuhnout do lednice.
2. Poté si připravíme kvásek smícháním droždí, 1 lžičky cukru, trochou mouky a trochou vlažného mléka.
3. Misku s kváskem dáme kynout na teplé místo a mezitím si v jiné míse promícháme zbytek mouky se špetkou soli.
4. K mouce a soli přidáme žloutky, hotový kvásek, zbytek mléka a másla.
5. Vypracujeme těsto a dáme ho tak min. na 41 hodinu kynout pod utěrku na teplé místo.
6. Vykynuté těsto rozválíme na plát a zabalíme do něj těsto, které nám celou dobu tuhne v lednici od začátku.
7. Spolu těsta rozválíme, několikrát přeložíme a znovu rozválíme a necháme 25 – 30 minut odstát.
8. Poté celý proces opakujeme, několikrát přeložíme a rozválíme a nakonec z těsta vyválíme tenký plát.
9. Plát rozkrájíme na 10 x 10 cm velké čtverce a připravíme si náplň.
10. V míse si smícháme puding, cukr, vejce a tvaroh a doprostřed každého čtverečku dáme trochu této směsi.
11. Na tvaroh položíme vždy půlku meruňky a šátečky zavřeme spojením rohů.
12. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
13. Šátečky rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut dozlatova. Ještě předtím je můžeme posypat domácí drobenkou, pokud ji máme rádi.
14. Hotové šátečky poprášíme cukrem.
Plundrové těsto, co to je a kde se vzalo
Plundrované těsto je v podstatě kynuté listové těsto, které je charakteristické svojí vrstvenou strukturou. Je obecně velmi křehké a nadýchané. Důležitým procesem při přípravě plundrovaného těsta je proces opakovaného skládání a válení těsta s máslem. Příprava těsta vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale za námahu tato křehká dobrota stojí.
Plundrové těsto, známé také jako těsto překládané, má hluboké historické kořeny a není v české kuchyni novinkou, jak by se mohlo zdát. Tento typ těsta, který se objevil již v prastarých kuchařských knihách, kombinuje vlastnosti listového a kynutého těsta, což mu dodává jedinečnou vláčnost a schopnost “lístkovat”. Plundrové těsto bylo kdysi oblíbené pro přípravu závinů, plněných hřebenů, šátečků a rohlíčků, a na některých místech dokonce makových martinských podkov. Po druhé světové válce však jeho obliba poklesla, pravděpodobně kvůli nákladům a pracnosti spojené s jeho přípravou. V šedesátých letech, s nástupem komerčně dostupného listového těsta, se plundrové těsto vytratilo z domácí kuchyně, a tento trend přetrvával až do nedávné doby. Nicméně, v některých rodinách, zejména na Moravě, se tradice používání tohoto těsta pro sváteční koláče udržela, například při svatbách nebo lidových slavnostech, a dnes zažívá své znovuvzkříšení.