Na punčových řezech si můžete pochutnat i doma, příprava totiž není vůbec složitá. Punčové řezy jsou oblíbený dezert, který je i součástí slavnostních příležitostí. Podle mého receptu si Punčák zvládnete rychle a snadno upéct sami. Co je na tom všem nejlepší? Punčové řezy si můžete přizpůsobit svým chutím. Přidejte více nebo méně rumu, zvolte svou oblíbenou marmeládu a hrajte si s různými barvami. Uvidíte sami, že možnosti jsou nekonečné!

Punčové řezy jsou jednoduché na přípravu, a neodolatelně chutné. Buďte připraveni, že po ochutnání domácích punčových řezů, budou všichni škemrat o přídavek. Pozor na závislost, po ochutnání! Osobně jsem nikdy nebyla moc velký fanda punčových řezů, ale tyto zbožňuji. Pojďme si je tedy upéct. Vezmeme si zástěru, připravíme si ingredience a jdeme na to!

Recept na Punčové řezy

Recept s postupem na přípravu domácích punčových řezů
Zdroj: cooking Planet, Domácí punčové řezy dvou barev

Potřebné suroviny

Na světlé těsto:

  • 9 ks vajec (žloutky a bílky oddělíme)
  • 270 g krupicový cukr
  • ½ lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 240 g polohrubé mouky
  • 9 lžic vlažné vody

Na barevné těsto:

  • 7 ks vajec (žloutky a bílky oddělíme)
  • 7 lžic vlažné vody
  • 180 g krupicový cukr
  • 150 g polohrubá mouka
  • ¼ lžička kypřicího prášku do pečiva
  • potravinářské barvivo (například: žluté a červené)
  • Meruňkovou marmeládu nebo jinou (na promazání)

Na punčový rozvar:

  • 50 g krupicový cukr
  • 150 ml tuzemského rumu
  • 150 ml vody

Postup přípravy

Recept s postupem na přípravu domácích punčových řezů
Zdroj: cooking Planet, Domácí punčové řezy dvou barev

Světlé těsto:

1. Vyšleháme žloutky s cukrem a postupně přidáváme vodu.

2. Smícháme kypřící prášek s moukou a postupně zapracujeme do těsta. Z bílků si ve vedlejší nádobě vyšleháme tuhý sníh. Nakonec vmícháme tuhý sníh do těsta.

3. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct na 170 stupňů a pečeme na asi 15 minut, do růžova. Po upečení sundáme piškotové těsto z plechu a necháme ho vychladnout.

Barevné těsto:

1. Těsto připravíme stejně, jako na světlé, jen celou dávku rozdělíme na dvě části. Každou půlku ozdobte podle vámi zvolených barev.

2. Na plech vyložený papírem vylijeme z jedné strany jednu barvu těsta a z druhé strany plechu vylijeme druhou barvu těsta, obě těsta rozetřeme směrem do středu, aby se těsta uprostřed setkaly. Nemusíte se bát, nesmíchají se. Pečeme opět na 170 stupňů na asi 10 minut. Zda je těsto hotové vždy můžete otestovat pomocí špejle. Zapíchněte špejli do těsta a vytáhnout ji musíte čistou, tak poznáte, že těsto je upečené. Po upečení sundáme těsto z plechu a necháme ho vychladnout.

Punčový rozvar:

Recept s postupem na přípravu domácích punčových řezů
Zdroj: cooking Planet, Domácí punčové řezy dvou barev

1. Ve 150 ml vody rozpustíme cukr, jakmile se cukr rozpustí vlijeme rum.

Recept s postupem na přípravu domácích punčových řezů
Zdroj: cooking Planet, Domácí punčové řezy dvou barev

Sestavení punčových řezů:

Když jsou těsta vychladlé, můžeme začít sestavovat:

1. Světlé těsto rozkrojíme napůl, jednu půlku necháme na spodu a druhou si zatím odložíme. Celé světlé těsto potřeme marmeládou.

2. Jednu půlku světlého těsta dáme na spod punčového řezu (potřenou marmeládou vzhůru).

3. Rozřežeme barevná těsta asi na 4 cm široké pruhy. Tyto pruhy poskládáme dle vlastní fantazie na potřené světlé těsto. Celé těsto pokapeme punčovým rozvarem. Nakonec dáme světlé těsto s marmeládou na barevné těsto (marmeláda je zespodu světlého těsta).

Takto sestavený punčový řez necháme odležet, zakrytý, do druhého dne, v lednici. Toť vše! Nyní máte hotové lahodné punčové řezy.

Můžete si punčové řezy ještě vylepšit s cukrovo-citronovou polevou. Polevu si vytvoříte smícháním 150 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy a 2 lžíce vody.

Dobrou chuť.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest