V tomto jednoduchém tvarohovém koláči jsem spojila sladkost ananasu, brusinkového džemu a jemné tvarohové náplně. Díky kávě Caro a skořicovému cukru má těsto příjemně kořeněnou chuť, zatímco tvarohová náplň dodává dezertu krémovou konzistenci. Koláč je ideální v tom, že se dá použít jakékoliv ovoce – já jsem měla zrovna ananas, takže je to Tvarožka s ananasem. Je chutný, rychlý a krásně vypadá, což z něj dělá perfektní volbu pro každého kuchaře.
Tento jednoduchý recept si oblíbíte nejen pro jeho skvělou chuť, ale i pro snadnou přípravu – stačí smíchat ingredience na korpus, nalít těsto na plech a ozdobit kousky šťavnatého ananasu a lžičkami brusinkového džemu. Krémová náplň z měkkého tvarohu, citronové kůry a vanilkového pudinku se rozprostře na povrchu těsta a dodá dortu neodolatelnou hebkost. Pečení při 180 stupních po dobu 40 minut zajistí, že se všechny chutě krásně propojí a vytvoří dezert, který potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i oči díky své barevné a lákavé prezentaci.
Tvarožku můžete dále vylepšovat a upravovat
- Pro extra chuť můžete do tvarohové náplně přidat trochu rumu nebo vanilkového extraktu.
- Pokud nemáte kefír, můžete jej nahradit mlékem nebo bílým jogurtem.
- Tvarohovou náplň lze také ozvláštnit nastrouhanou čokoládou nebo kokosovými vločkami.
- Použít můžete jakékoliv ovoce, které Vám chutná.
Recept na Tvarožku – tvarohový koláč s ovocem
Potřebné vybavení
- Formu na pečení
Suroviny
Ingredience na těsto
- 1 lžička jedlé sody
- 2 hrnečky hladké mouky
- 1 balíček skořicového cukru
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce Caro kávy
- 1 malá plechovka ananasu
- brusinkový džem (dle potřeby)
Ingredience na náplň
- 2 balení měkkého tvarohu
- 1 balíček vanilkového pudinku (Dr. Oetker)
- 1 vejce
- cukr dle chuti (moučkový nebo vanilkový)
- kefír nebo mléko
- citronová kůra (dle chuti)
- moučkový cukr
- brusinky
Postup
- V míse smíchejte hladkou mouku, jedlou sodu, skořicový cukr, třtinový cukr, kakao a Caro kávu. Přidejte vejce a dobře promíchejte, až vznikne hladké těsto.
- Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto nepravidelně poklaďte kostičky ananasu a mezi ně po lžičkách přidávejte brusinkový džem.
- V samostatné míse smíchejte měkký tvaroh, vejce, vanilkový pudinkový prášek, citronovou kůru a cukr podle chuti. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu kefíru nebo mléka na zředění. Směs vyšlehejte do hladka.
- Tvarohovou směs rovnoměrně navrstvěte na těsto s ananasem a džemem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut, dokud povrch koláče nebude zlatavý.
- Po upečení nechte koláč vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.