Znáte dezert štafetky? Štafetková roláda nám připomíná tradiční Štafetky, ale v této podobě vypadá jako luxusní roláda, která zaujme už na první pohled. Je to oblíbený dezert, který spojuje jemný, nadýchaný ořechový piškot s bohatým kávovým krémem a polevou z kvalitní čokolády. Tento recept je zajímavý nejen svým vzhledem, ale i skvělou osobitou chutí je vhodný jak pro slavnostní příležitosti, tak pro rodinné oslavy a sváteční stůl. .

Recept na Štafetkovou roládu: známá ořechová chuť v novém kabátě

Ingredience na přípravu

Těsto na Štafetkovou roládu

  • 140 g bílků
  • 120 g cukru krupice
  • 2 g soli
  • 40 g hladké mouky
  • 60 g mletých lískových oříšků
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • moučkový cukr na posyp

Náplň rolády

  • 340 ml mléka
  • 7 g mleté ​​kávy
  • 75 g cukru
  • špetka soli
  • 30 g žloutků
  • 4 g vanilkového pudinku
  • 100 g másla
  • 100 g rumu
  • 100 g čokolády

Postup

1. Cca 2/3 mléka vlijeme do kastrůlku a přivedeme k varu.

2. V misce si rozmícháme žloutky se zbylým mlékem, vanilkovým cukrem a cukrem.

3. Do horkého mléka vlijeme žloutkovou směs. Za stálého přidávání provaříme a za stálého míchání uvaříme pudink.

4. Krém potřeme máslem a přikryjeme potravinářskou folií a dáme do chladu.

5. Než se nám krém vychladí, upečeme si těsto na roládu.

6. Bílky se solí prošleháme, přidáme cukr a citronovou kůru.

7. Mouku a mleté ​​oříšky prosejeme. Lehce vmíchejte do bílkového sněhu.

8. Těsto rozetřeme na pečicí papír na celý plech, moučkovým cukrem pocukrujeme a dáme péct do rozehřáté trouby na 220 °C asi 7 minut.

Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem.
Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem.
Ve vyhřáté troubě upečeme a lehce srolujeme.
Ve vyhřátě troubě upečeme a lehce srolujeme .

9. Po upečení ihned překlopte piškot na čistý kus pečicího papíru, lehce ho zarolujte a nechte vychladnout, aby se později lépe tvaroval.

10. Vychladlý krém vyšleháme s rumem, změklou čokoládou a mletou kávou.

11. Rozbalíme vychladlý piškot, rovnoměrně ho potřete kávovým krémem a znovu zarolujeme. Roládu zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň hodinu, aby ztuhla.

Těsto potřeme vychladlým krémem.
Těsto potřeme vychladlým krémem.
Naplněnou roládu opět srolujeme.
Naplněnou roládu opět srolujeme

12. Rozpustíme čokoládu s máslem ve vodní lázni, mícháme, dokud se oba ingredience nespojí do hladké polevy. Ztuhlou roládu vyjmeme z lednice a přelijeme ji čokoládovou polevou. Polevu necháme lehce zatuhnout, poté posypeme kakaem nebo jemně nastrouhanou čokoládou.

Vychlazenou roládu polejeme polevou a dozdobíme.
Zdroj: Slavka, Vychlazenou roládu polejeme polevou a dozdobíme.

13. Hotovou roládu necháme v lednici, aby poleva zcela ztuhla.

TIP na závěr: skvělý recept na Kávové štafetky s čokoládou – skvělý recept, který nesmíte přehlédnout!

Servírování

Roládu podáváme nakrájenou na úhledné plátky, nejlépe s šálkem silné kávy nebo čaje pro dokonalý zážitek.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest