Znáte dezert štafetky? Štafetková roláda nám připomíná tradiční Štafetky, ale v této podobě vypadá jako luxusní roláda, která zaujme už na první pohled. Je to oblíbený dezert, který spojuje jemný, nadýchaný ořechový piškot s bohatým kávovým krémem a polevou z kvalitní čokolády. Tento recept je zajímavý nejen svým vzhledem, ale i skvělou osobitou chutí je vhodný jak pro slavnostní příležitosti, tak pro rodinné oslavy a sváteční stůl. .
Recept na Štafetkovou roládu: známá ořechová chuť v novém kabátě
Ingredience na přípravu
Těsto na Štafetkovou roládu
- 140 g bílků
- 120 g cukru krupice
- 2 g soli
- 40 g hladké mouky
- 60 g mletých lískových oříšků
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- moučkový cukr na posyp
Náplň rolády
- 340 ml mléka
- 7 g mleté kávy
- 75 g cukru
- špetka soli
- 30 g žloutků
- 4 g vanilkového pudinku
- 100 g másla
- 100 g rumu
- 100 g čokolády
Postup
1. Cca 2/3 mléka vlijeme do kastrůlku a přivedeme k varu.
2. V misce si rozmícháme žloutky se zbylým mlékem, vanilkovým cukrem a cukrem.
3. Do horkého mléka vlijeme žloutkovou směs. Za stálého přidávání provaříme a za stálého míchání uvaříme pudink.
4. Krém potřeme máslem a přikryjeme potravinářskou folií a dáme do chladu.
5. Než se nám krém vychladí, upečeme si těsto na roládu.
6. Bílky se solí prošleháme, přidáme cukr a citronovou kůru.
7. Mouku a mleté oříšky prosejeme. Lehce vmíchejte do bílkového sněhu.
8. Těsto rozetřeme na pečicí papír na celý plech, moučkovým cukrem pocukrujeme a dáme péct do rozehřáté trouby na 220 °C asi 7 minut.
9. Po upečení ihned překlopte piškot na čistý kus pečicího papíru, lehce ho zarolujte a nechte vychladnout, aby se později lépe tvaroval.
10. Vychladlý krém vyšleháme s rumem, změklou čokoládou a mletou kávou.
11. Rozbalíme vychladlý piškot, rovnoměrně ho potřete kávovým krémem a znovu zarolujeme. Roládu zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň hodinu, aby ztuhla.
12. Rozpustíme čokoládu s máslem ve vodní lázni, mícháme, dokud se oba ingredience nespojí do hladké polevy. Ztuhlou roládu vyjmeme z lednice a přelijeme ji čokoládovou polevou. Polevu necháme lehce zatuhnout, poté posypeme kakaem nebo jemně nastrouhanou čokoládou.
13. Hotovou roládu necháme v lednici, aby poleva zcela ztuhla.
TIP na závěr: skvělý recept na Kávové štafetky s čokoládou – skvělý recept, který nesmíte přehlédnout!
Servírování
Roládu podáváme nakrájenou na úhledné plátky, nejlépe s šálkem silné kávy nebo čaje pro dokonalý zážitek.