Když se kuřecí maso, sýr a slanina spojí na špejli a obalí ve zlatavém trojobalu, vznikne lahůdka, které se těžko odolává. Obalované špízy jsou hitem každého stolu, protože jsou křupavé, šťavnaté, lehce slané a s jemnou sýrovou chutí. A přitom je jejich příprava opravdu jednoduchá.
Aby se při pečení sýr neroztekl, hodí se použít například goudu nebo ementál. Do obalovací směsi je výborné přidat špetku česneku nebo bylinky pro výraznější chuť. Skvělou alternativou ke klasické strouhance jsou kukuřičné lupínky, které dodají špízům extra křupavost. A nejlepší na tom je, že chutnají i studené, a proto jsou ideální na piknik nebo pohoštění.
Recept na smažené kuřecí špízy v kabátku
Ingredience potřebné na přípravu kuřecích špízů na špejli
- dřevěné špejle – 8 ks
- kuřecí prsa – 600 g
- slanina – 150 g
- sýr eidam – 80 g
- sýr hermelín – 80 g
- mouka – 80 g
- vejce – 2 ks
- strouhanka – 100 g
- česnek do strouhanky – 1 stroužek
- sůl a pepř – dle chuti
- olej na smažení – podle potřeby (cca 250 ml)
Postup přípravy špízů se sýrem a slaninou
1. Kuřecí maso, slaninu a sýr nakrájíme na silnější plátky.
2. Maso osolíme a opepříme.
3. Všechny tři suroviny střídavě napichujeme na špejle.
4. Obalíme v trojobalu, nejvhodnější je obalení 2x zopakovat.
5. Špízy smažíme ve větší vrstvě oleje z každé strany dozlatova.
Tip
Pro zdravější verzi můžeme špízy upéct v horkovzdušné troubě pří teplotě 180 stupňů 25-30 minut. V polovině pečení se doporučuje špízy otočit a postříkat nebo potřít olejem.

Šťavnaté Selské pečené kuřecí špízy z trouby na medu

Vepřové ražniči s hranolkami a oblohou: šťavnatý oběd na špejli
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková