Když se řekne česneková pomazánka, snad každému se vybaví vůně čerstvého česneku a jemná chuť sýra, ale jakého sýra – někdo používá krémový nebo tavený sýr někdo raději strouhaný sýr. Tato klasická česká pochoutka není jen jednoduchým občerstvením, ale i výborné jídlo pro každou příležitost od rodinných po slavnostní hostiny. Pojďme se podívat podrobněji na recept a důvod, proč by ve vaší kuchyni neměla chybět.
Česneková pomazánka má již dlouho své kořeny zakotvené v české gastronomii. Její oblíbenost je především díky jednoduchosti přípravy a bohaté chuti. Česnek je základní a velmi oblíbenou surovinou, pro své jedinečné aroma a zdravotní benefity. Mezi zdravotní benefity česneku patří například snížení krevního tlaku. Dalším zdravotním benefitem je posílení imunitního systému. Kombinace česneku a sýra přináší zajímavý kontrast, který osloví milovníky výrazných chutí. Česneková pomazánka je velmi chutná a především univerzální, můžete ji využít na přípravu občerstvení všech příležitostí nebo jako pokrm k rychlé studené večeři. POZOR na dech – to je jediné malé mínus u tohoto pokrmu. Když použijeme příliš česneku, můžeme svým dechem odradit své okolí 😁.
TIP: recepty na výběr nejlepších pomazánek
Recept na Česnekovou pomazánku
Potřebné suroviny:
- 200 g strouhaného sýra (gouda nebo eidam)
- 4 -6 stroužků česneku (přizpůsobte dle chuti)
- 2-3 lžíce majonézy
- 2 lžíce bílého jogurtu nebo měkkého tvarohu
- Sůl a pepř dle chuti
- Pažitka nebo petrželka na ozdobu
Postup:
1. Očistíme česnek a prolisujeme, následně nastrouháme sýr.
2. V misce důkladně smícháme všechny suroviny: sýr, česnek, majonézu, jogurt nebo tvaroh a dochutíme pepřem a solí.
3. Dle představ přidáváme jogurt či majonézu, tím docílíte jemnější hustoty.
4. Pomazánku podáváme na čerstvém pečivu a ozdobíme plátkem zeleniny a čerstvou bylinkou. Dále můžeme pomazánku podávat jako dip k nakrájené zelenině (mrkvi, okurce, řapíkatému celeru či paprice) nebo k slaným tyčinkám.
Nechte si chutnat.
Tipy pro dokonalost pomazánky – můžeme vmíchat například:
- nahrubo pokrájené vlašské ořechy
- nadrobno nakrájené olivy