Borůvkový koláč je lahodný dezert, oblíbený zejména v letních měsících, kdy jsou borůvky nejšťavnatější a nejsladší. Jeho kyselkavá a sladká chuť dělá z tohoto koláče letní pochoutku, která osvěží a potěší na každé zahradní oslavě nebo rodinném setkání.
Tento sladký dezert spojuje změklé máslo, cukr, jedlou sodu, mouku, oves, smetanový sýr, slazené kondenzované mléko, vanilku, vaječný žloutek a čerstvé borůvky do jedinečného pochoutkového zážitku. Potěšte nejen svoje děti, ale i nečekané hosty touto lahodnou a sladkou bombou.
Jak připravit lahodný krémový borůvkový koláč krok za krokem
Proměňte vaši kuchyni v pekárnu plnou kouzel s tímto borůvkovým krémovým koláčem! Nejprve si předehřejte troubu na 175°C a připravte formu o rozměrech třeba 22×33. Vyložte ji pečicím papírem nebo ji lehce postříkejte olejem ve spreji. Vaše dobrodružství začíná smícháním másla, cukru a hnědého cukru do nadýchané konzistence. Poté přidejte jedlou sodu, špetku soli, mouku a ovesné vločky, dokud nevytvoříte krásně drobivou směs. Polovinu této směsi napěchujte na dno připravené formy a vložte ji do trouby na 13 minut. Mezitím si připravte náplň: vyšlehejte smetanový sýr do hladka a postupně přidávejte slazené kondenzované mléko, vanilkový extrakt a žloutek. Tento krémový zázrak rovnoměrně rozetřete na předpečený korpus. Posypte borůvkami a navrch přidejte zbylou drobivou směs. Jemně přitlačte a pečte dalších 20-25 minut, dokud povrch nezezlátne.
Recept na borůvkový koláč s máslovou ovesnou krustou
Potřebné vybavení
- Hrnec
- Forma na pečení
Suroviny
- ¾ šálku másla (změklého )
- ⅔ šálku krystalového cukru
- ⅔ šálku hnědého cukru
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 1⅓ šálku mouky
- 1⅓ šálku ovesných vloček
- 8 kusů smetanového sýra
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 žloutek
- 1 šálek borůvek (čerstvých nebo mražených )
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Pečicí formu vyložte pečicím papírem nebo ji důkladně potřete sprejem proti přilnavosti.
- V míse spojte změklé máslo, krystalový a hnědý cukr. Směs šlehejte, dokud nebude nadýchaná.
- Postupně vmíchejte jedlou sodu a sůl.
- Poté přidávejte mouku a ovesné vločky, míchejte, dokud těsto není drobivé.
- Polovinu směsi natlačte do dna formy.
- Pečte ve předehřáté troubě po dobu 13 minut, než se kůrka zpevní a zezlátne.
- Mezitím, co se kůrka peče, v míse vyšlehejte smetanový sýr do hladka.
- Postupně přidávejte slazené kondenzované mléko.
- Po dosažení hladkosti vmíchejte vanilkový extrakt a vaječný žloutek.
- Směs rozetřete na upečený korpus.
- Na tvarohovou vrstvu rozprostřete borůvky.
- Zbylou ovesnou směs rozdrobte na vrch.
- Vraťte formu zpět do trouby a pečte dalších 20–25 minut, dokud nebudou okraje zlatohnědé.