Čočka na kyselo tvoří jeden silný pilíř české gastronomie s dávnými kořeny. Vyniká totiž svojí jednoduchostí a sytostí. Díky velkému obsahu vlákniny patří čočka mezi velmi zdravé a doporučované luštěniny. Typický nakyslá chuť zařídila čočce stálé místo na rodinných stolech nebo v hospodách. Většinou se čočka podává jako hlavní chod s uvařeným vejcem a nějakou uzeninou, ať už klobásou, párkem nebo uzeným masem. Čočka je oblíbená zejména kvůli své již zmíněné výživnosti a zároveň patří mezi první luštěniny, které se běžně pěstovaly v Evropě.

Čočka je mimo jiné výjimečná také tím, že skvěle nahrazuje maso díky obsahu bílkovin. Proto si ji již v dřívějších dobách oblíbili chudší vrstvy obyvatel. Charakteristická kyselost čočky symbolizuje tradiční český zvyk využívat konzervaci pomocí octa. V minulosti lidé čočku často servírovali o svátcích, hlavně na Nový rok z důvodu, že čočka představuje hojnost a prosperitu. Dříve se věřilo, že čočka připomíná svým tvarem mince a tím také přináší bohatství. Tento zvyk v mnoha českých rodinách přetrval dodnes.

Recept na čočku na kyselo

Délka přípravy 10 minut, délka vaření 45 minut. 4 porce.

Ingredience pro přípravu

Čočka:

  • 1 a 1/4 hrnku zelené nebo hnědé čočky
  • 4 hrnky studené vody
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky cukru
  • 2 lžíce bílého vinného octa

Cibulová jíška:

  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 lžíce mouky
  • 1 hrnek vývaru z čočky

Postup přípravy

1. Čočku si propláchneme v sítu pod tekoucí vodou a dáme ji do hrnce.

2. Zalejeme ji 4 hrnky vody a přidáme bobkové listy.

Zalejeme ji 4 hrnky vody a přidáme bobkové listy.
Zalejeme ji 4 hrnky vody a přidáme bobkové listy.

3. Hrnec zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni podle návodu na obalu.

4. Hotovou čočku scedíme a vývar z čočky si necháme mírně zchladnout.

5. V pánvi si rozehřejeme sádlo nebo olej a orestujeme na něm najemno nakrájenou cibuli do zlatova.

6. Dále přisypeme mouku a za stálého míchání opékáme 1 minutu.

Orestujeme cibuli s moukou.
Orestujeme cibuli s moukou.

7. Nyní za stálého míchání přiléváme postupně hrnek čočkového vývaru, mícháme rychle, aby nám nevznikly hrudky.

8. Za občasného promíchání vaříme na mírném plameni cibulovou jíšku 15 minut.

9. Čočku nakonec smícháme s jíškou a dochutíme ji solí, vinný octem a cukrem.

Jíšku vmícháme do čočky.
Jíšku vmícháme do čočky.

10. Dobře promícháme, ochutnáme a případně dochutíme.

Výživové hodnoty čočky jsou fascinující

Čočka, jak již bylo zmíněno, je skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny. Je tedy skvělým základem pro vegetariánskou stravu. Obsahuje také velké množství vitamínů skupiny B a minerálů v podobě železa a zinku. Čočka má také nízký obsah tuků a sacharidů, takže prospívá také lidem držícím dietu s úmyslem snížit tělesnou hmotnost.

Nejlepší recepty z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest