Tento recept na cuketu na víně s čerstvým tymiánem je ideálním způsobem, jak využít letní úrodu cuket a vytvořit přílohu, která zaujme svou sofistikovanou chutí. Představujeme vám lahodnou přílohu, kterou si během léta velmi oblíbíte. Hodí se k různým masovým kuličkám nebo plátkům masa všeho druhu. Cuketa na víně s čerstvým tymiánem dokouzlí vaše pokrmy k dokonalosti a povznese je k lehkosti. Je velmi jednoduchá na přípravu a příjemná na chuť. Rádi si ji připravujeme nejen ke kuřecím prsou nebo masovým koulím, ale také k bramborákům. Celá příloha je zjemněna nastrouhaným sýrem a smetanou, takže určitě zachutná i dětem.
- máme velké množství skvělých cuketových receptů – od cukeťáků, pomazánek, nádivek a placek
- přidejte se do facebookové skupiny s inspiracemi na Nejlepší recepty z kuchyně
Jakmile máslo na pánvi začne vonět, přidáte na nudličky nakrájenou cuketu, která se postupně nasákne máslovou chutí a získá jemnou karamelizaci. Bílé víno pak přináší do pokrmu osvěžující kyselkavost, která se skvěle doplňuje s aromatem tymiánu, vytvářejíc tak harmonickou kombinaci chutí. Smetana a najemno nastrouhaný sýr dodávají celé směsi krémovou texturu, která v ústech příjemně hladí a zároveň zjemňuje výraznější tóny cukety a vína. Navíc je to příloha, kterou snadno připravíte i na poslední chvíli.
Recept na cuketu na víně s tymiánem
Ingredience pro přípravu
- 1,7 kg cukety
- 100 ml smetany
- 50 g najemno nastrouhaného sýra
- 75 g másla
- 75 ml bílého vína
- 1 lžíce mouky
- tymián
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Cuketu si oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme semínka.
2. Cuketu poté nakrájíme na 5 cm dlouhé nudličky a na pánvi si rozehřejeme máslo.
3. Dusíme nudličky cukety do měkka a poté cuketu přendáme do misky.
4. Ve stejném másle, kde se dusila cuketa, přidáme směs 25 ml studené vody a mouky.
5. Osolíme, opepříme, ochutíme tymiánem a vaříme, dokud nezhoustne.
6. Následně nalejeme smetanu a dobře promícháme.
7. Hotovou omáčku nalejeme na cuketu v misce a posypeme nastrouhaným sýrem.
Cuketa nebo dýně
Pokud tento recept čtete během podzimního období, nezoufejte. Celý postup lze aplikovat na chutnou alternativu cukety. S dýní příloha chutná trochu jinak, ale určitě stojí za zkoušku. Nejlepší dýní pro tyto účely je dýně Hokaido, případně máslová dýně.