Hradní stravování, to zdaleka nemusí být prohýbající se stoly, číše plné vína či „štamprličky“ likéru, jak by si mnozí mohli myslet. Historie českých a československých prezidentů je pestrá i po této stránce.
Zatímco T. G. Masaryk či E. Beneš žili střídmě a protektorátní prezident Hácha si uměl jídlo užít na úrovni, hlavy státu z doby totality bývaly poněkud… posuďte sami: „Kléma“ Gottwald holdoval alkoholu, G. Husák stále jedl párky. Oproti tomu Václav Havel si jídlo užíval už při přípravě, prezident Klaus zase dělil i řízky na pravé a levé.
Miloš Zeman – alkohol a vepřové
Miloš Zeman je znám svou láskou k jídlu a veskrze kladným vztahem k alkoholu. Neváhal si dopřát svou pověstnou Becherovku či sklenku vína, rozhodně blízký mu byl zabijačkový talíř. V době Zemanova působení tedy měl hrad blízko k jelítkům, jitrnicím, tlačence či vepřové hlavě. I v nemocnici si dle sdělení svého mluvčího Miloš Zeman objednal vinnou klobásu a meruňkový koláč.
Petr Pavel – pestrost a kvalita
S novým prezidentem přišla na Pražský hrad i ve stravování zase noblesa. Petr Pavel sice není asketický, jako býval Tomáš Garique Masaryk, patří ale k těm lidem, kteří dokáží ocenit kvalitu. Je otevřený novým chutím. Na hrad se s ním tedy i v tomto směru vrátila lehkost, kvalita, originalita, pestrost, zároveň však i určitá střídmost a rozum. Alkoholu pan prezident neholduje, není ale zcela abstinent, umí ocenit kvalitní pivo.
Petr Pavel se umí otáčet i v kuchyni. Originalita, která k jeho osobnosti bezesporu patří, se ovšem projevuje i zde. On totiž nevěří v recepty a vaří podle svého. Sám o sobě tvrdí: „Vařím rád, ale žena říká, že vařím jak pejsek s kočičkou. To se však nevylučuje. Na recepty moc nedám, vařím podle vlastního vnímání.“ Co pan prezident preferuje? Má rád těstoviny, zelňačku a boloňské špagety.
Lehký a vyvážený jídelníček současné hlavy státu
Informace o preferencích prezidenta Petra Pavla poskytl také Michal Vevera, ředitel odboru gastronomických služeb Kanceláře prezidenta republiky. Dle jeho sdělení prezidentův jídelníček zahrnuje čerstvé ovoce, zeleninu, ryby, bezmasá jídla, středomořské pokrmy a občas i českou klasiku. Je tedy pestrý a vyvážený. Náš současný prezident zkrátka jde příkladem i ve stravování.
Kuchaři našich prezidentů
A schválně co mají krom prezidentování společné Václavové Havel a Klaus i Miloš? Ano! Vařil pro ně nestor české gastronomie Václav Šmerda, který připravoval hostiny i pro španělského krále. Dalším velkým jménem hradní kuchyně je Jakub Nesládek. Ten vaří pro Petra Pavla a zároveň pamatuje Miloše Zemana, jenž dle něj preferoval těžší jídla. Právě Jakub Nesládek odtajnil na hradním facebookovém profilu i recept na vánočku, kterou náš současný prezident miluje. Čím je dána její vláčnost? Ingrediencí, která vás možná překvapí: lžičkou majonézy.
Zdroj: Autorský text, ProŽeny, Podcast Příběh, který se opravdu stal, CNN Prima News, Facebook – Pražský hrad