Příprava domácího pečiva je skvělá příležitost, jak ochutnat fantasticky čerstvé pečivo přímo z trouby. Dnes si ale upečeme specifické pečivo oblíbené zejména na chlebíčky nebo speciální příležitosti. Předpokládám, že každý Čech někdy slyšel o vece, dlouhé světlé bagetě, která se často prodává již nakrájená o rozměru chlebíčků. S tímto receptem na domácí veku vyrazíte všem hostům dech. Není běžné, že hostitel podává chlebíčky z domácí veky. Buďte průkopníkem a nastavte mezi přáteli laťku opravdu vysoko. Křupavá, bez konzervantů, éček a jiných chemických látek. Nejlepší recept na domácí slané pečivo.
Recept na domácí veku
Délka pečení v troubě 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 3 lžíce sádla
- 250 ml vody
Postup přípravy
1. Do menší misky si rozdrolíme droždí a přisypeme k němu cukr.
2. Droždí s cukrem rozmačkáme a přidáme 1/2 lžičky mouky a 125 ml vody.
3. Kvásek necháme vzejít na teplém místě a mezitím si ve velké míse smícháme mouku, rozpuštěné sádlo, sůl a zbytek vody.
4. K těmto surovinám přimícháme hotový kvásek a dobře promícháme.
5. Těsto zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 1 hodinu.
6. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a z každé z nich vyválíme obdélník.
7. Konce na obou stranách zahneme dovnitř a srolujeme do tvaru veky.
8. Dáme si předehřát troubu na 200°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
9. Na plech položíme veky a necháme je ještě půl hodiny dokynout.
10. Veky potřeme osolenou vodou a dáme do předehřáté trouby na 30 minut.
11. Hotové veky necháme zchladnout na roštu.
Veka a její dlouhá historie
Veka, někdy nazývaná také jako bageta, je úzký dlouhý a světlý chléb, který je známý po celém světě. Historicky známe veku už v 19. století, kde se tehdy stala národní ikonou. Zajímavý je ovšem důvod, proč začali pekaři ve Francii péct úzký chléb místo klasického bochníku. Francouzský zákon z roku 1823 zakazoval pekárnám provozovat činnost před 4 hodinou ranní, pekaři se museli přizpůsobit a péct tenčí chléb, který se pekl rychleji.