Příprava domácího pečiva je skvělá příležitost, jak ochutnat fantasticky čerstvé pečivo přímo z trouby. Dnes si ale upečeme specifické pečivo oblíbené zejména na chlebíčky nebo speciální příležitosti. Předpokládám, že každý Čech někdy slyšel o vece, dlouhé světlé bagetě, která se často prodává již nakrájená o rozměru chlebíčků. S tímto receptem na domácí veku vyrazíte všem hostům dech. Není běžné, že hostitel podává chlebíčky z domácí veky. Buďte průkopníkem a nastavte mezi přáteli laťku opravdu vysoko. Křupavá, bez konzervantů, éček a jiných chemických látek. Nejlepší recept na domácí slané pečivo.

Recept na domácí veku

Délka pečení v troubě 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžíce sádla
  • 250 ml vody

Postup přípravy

1. Do menší misky si rozdrolíme droždí a přisypeme k němu cukr.

2. Droždí s cukrem rozmačkáme a přidáme 1/2 lžičky mouky a 125 ml vody.

3. Kvásek necháme vzejít na teplém místě a mezitím si ve velké míse smícháme mouku, rozpuštěné sádlo, sůl a zbytek vody.

4. K těmto surovinám přimícháme hotový kvásek a dobře promícháme.

Vypracujeme těsto.
Zdroj obrázku: Peri’nin sihirli Mutfağı, Vypracujeme těsto.

5. Těsto zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 1 hodinu.

6. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a z každé z nich vyválíme obdélník.

Těsto vyválíme.
Zdroj obrázku: Peri’nin sihirli Mutfağı, Těsto vyválíme.

7. Konce na obou stranách zahneme dovnitř a srolujeme do tvaru veky.

8. Dáme si předehřát troubu na 200°C a plech si vyložíme pečícím papírem.

9. Na plech položíme veky a necháme je ještě půl hodiny dokynout.

10. Veky potřeme osolenou vodou a dáme do předehřáté trouby na 30 minut.

11. Hotové veky necháme zchladnout na roštu.

Domácí veka.
Zdroj obrázku: Peri’nin sihirli Mutfağı, Domácí veka.

Veka a její dlouhá historie

Veka, někdy nazývaná také jako bageta, je úzký dlouhý a světlý chléb, který je známý po celém světě. Historicky známe veku už v 19. století, kde se tehdy stala národní ikonou. Zajímavý je ovšem důvod, proč začali pekaři ve Francii péct úzký chléb místo klasického bochníku. Francouzský zákon z roku 1823 zakazoval pekárnám provozovat činnost před 4 hodinou ranní, pekaři se museli přizpůsobit a péct tenčí chléb, který se pekl rychleji.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest