Jemná tvarohová náplň, která se harmonicky prolíná s kakaovou vrstvou, dodává tomuto koláči úžasnou texturu a vyváženou chuť. Tato lahůdka je skvělou volbou pro nedělní odpoledne s rodinou, ale také jako dezert na oslavy či posezení s přáteli. Už při jeho pečení se kuchyní line vůně, která všechny přivábí ke stolu, a po prvním zakousnutí vám bude jasné, proč je tento koláč tak oblíbený. Tento recept je snadný a zvládne ho i začátečník v kuchyni, takže se nemusíte bát, že byste něco pokazili. S trochou trpělivosti a lásky vytvoříte dokonalý koláč, který potěší každého.

Recept na dvoubarevný tvarohový koláč

Délka pečení v troubě 1 hodina.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 380 g mouky

Tvaroh:

  • 1 kg tvarohu ve vaničce
  • 200 g cukru
  • 4 žloutky
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 100 g másla
  • 4 bílky

Postup přípravy

1. Nejdříve si změklé máslo na těsto vyšleháme s cukrem a během šlehání přidáme vejce.

2. Poté přisypeme kakao, prášek do pečiva a mouku a vypracujeme těsto.

Vypracujeme těsto a rozdělíme.
Vypracujeme těsto a rozdělíme.

3. 2/3 vypracovaného těsta vytlačíme na dno formy (20 x 30 cm) s mírným přesahem do stran.

4. V samostatné míse metličkou smícháme tvaroh, žloutky, cukr.

5. Do tvarohové směsi přidáme změklé máslo a zapracujeme ho.

Vytvoříme krém.
Vytvoříme krém.

6. Nyní přisypeme kukuřičný škrob a dobře promícháme.

7. V čisté míse si vyšleháme bílky do tuhé pěny a tu opatrně zapracujeme do tvarohového krému stěrkou.

Do krému zapracujeme sníh.
Do krému zapracujeme sníh.

8. Krém nyní rovnoměrně naneseme do formy s těstem a uhladíme.

Krém naneseme do formy.
Krém naneseme do formy.

9. Odložený zbytek těsta nyní rozválíme na plát a vyřízneme z něj různé klidně nepravidelné tvary a kolečka, která rozložíme po povrchu krému.

Vyřízneme kolečka ze zbytku těsta.
Vyřízneme kolečka ze zbytku těsta.

10. Formu vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 1 hodinu.

Vložíme na hodinu do předehřáté trouby.
Vložíme na hodinu do předehřáté trouby.

Tipy na závěr

Pokud máte rádi ovocné koláče, můžete do tvarohové vrstvy přidat i ovoce, například broskve, meruňky nebo maliny, které chuť koláče krásně osvěží.

Pro ještě intenzivnější kakaovou chuť můžete do těsta přidat lžičku espressa nebo kávového extraktu.

Koláč bude skvělý i druhý den, takže se nebojte připravit ho dopředu!

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest