Jemná tvarohová náplň, která se harmonicky prolíná s kakaovou vrstvou, dodává tomuto koláči úžasnou texturu a vyváženou chuť. Tato lahůdka je skvělou volbou pro nedělní odpoledne s rodinou, ale také jako dezert na oslavy či posezení s přáteli. Už při jeho pečení se kuchyní line vůně, která všechny přivábí ke stolu, a po prvním zakousnutí vám bude jasné, proč je tento koláč tak oblíbený. Tento recept je snadný a zvládne ho i začátečník v kuchyni, takže se nemusíte bát, že byste něco pokazili. S trochou trpělivosti a lásky vytvoříte dokonalý koláč, který potěší každého.
Recept na dvoubarevný tvarohový koláč
Délka pečení v troubě 1 hodina.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 200 g másla
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 380 g mouky
Tvaroh:
- 1 kg tvarohu ve vaničce
- 200 g cukru
- 4 žloutky
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 100 g másla
- 4 bílky
Postup přípravy
1. Nejdříve si změklé máslo na těsto vyšleháme s cukrem a během šlehání přidáme vejce.
2. Poté přisypeme kakao, prášek do pečiva a mouku a vypracujeme těsto.
3. 2/3 vypracovaného těsta vytlačíme na dno formy (20 x 30 cm) s mírným přesahem do stran.
4. V samostatné míse metličkou smícháme tvaroh, žloutky, cukr.
5. Do tvarohové směsi přidáme změklé máslo a zapracujeme ho.
6. Nyní přisypeme kukuřičný škrob a dobře promícháme.
7. V čisté míse si vyšleháme bílky do tuhé pěny a tu opatrně zapracujeme do tvarohového krému stěrkou.
8. Krém nyní rovnoměrně naneseme do formy s těstem a uhladíme.
9. Odložený zbytek těsta nyní rozválíme na plát a vyřízneme z něj různé klidně nepravidelné tvary a kolečka, která rozložíme po povrchu krému.
10. Formu vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 1 hodinu.
Tipy na závěr
Pokud máte rádi ovocné koláče, můžete do tvarohové vrstvy přidat i ovoce, například broskve, meruňky nebo maliny, které chuť koláče krásně osvěží.
Pro ještě intenzivnější kakaovou chuť můžete do těsta přidat lžičku espressa nebo kávového extraktu.
Koláč bude skvělý i druhý den, takže se nebojte připravit ho dopředu!