Zima bývá obdobím, kdy je potřeba tělu dodat nejen teplo, ale také dávku vitaminů, která podpoří imunitní systém. A co může být lepšího než voňavý horký pomeranč? Tento lahodný nápoj disponuje osvěžující chutí citrusů s prohřívacími účinky koření a medu, takže si ho snadno oblíbí celá rodina. Připravuje se snadno, krásně voní a v mrazivých dnech spolehlivě zahřeje. Pomeranče jsou symbolem zimy. V tomto období totiž dozrávají a taky jejich zářivá barva a svěžest přinášejí do šedých dnů barvy a slunce. Ať už je důvod jakýkoli, jedno je jisté – pomeranče obsahují obrovské množství vitamínu C, který pomáhá tělu bojovat s únavou a posiluje obranyschopnost.
Horký pomeranč je super volbou pro chladná rána, kdy potřebujeme tělo jemně probudit a prohřát, ale skvěle se hodí i k večernímu posezení s knihou nebo jako součást svátečního menu. Rádi ho doma podáváme jako nealkoholickou alternativu punče na vánočních večírcích. Připravujeme ho dětem jako zdravější verzi horkého čaje.
Recept na nápoj horký pomeranč
Ingredience pro přípravu
- 6 pomerančů
- 2 lžíce medu
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 tyčinka skořice
- 2 hřebíčky
- 1 badyán
Postup přípravy
1. Pomeranče prolisujeme.
2. Všechny suroviny spolu svaříme.
3. Pokud chceme alkoholickou variantu, přidáme trochu kvalitní vodky dle chuti.
Horké ovocné nápoje v minulosti
Horké nápoje s ovocem mají dlouhou historii. Již ve 12. století v různých částech světa kuchaři pro šlechtu připravovali zahřívací směsi ze šťávy citrusů, koření a medu. Ve Velké Británii například podávali tradiční “hot toddy”, což byl ohřátý nápoj s alkoholem, medem a citronem. V Německu a skandinávských zemích je dodnes populární svařené víno, které také často obsahuje pomerančovou kůru pro intenzivnější aroma.
![Video recept na čaj z čerstvého ovoce](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/11/1-39.jpg)
Videorecept na podzimní čaj z čerstvého ovoce
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI