Samotná jablka obvykle bývají v jablečných závinech hvězdami receptu, náplň z nich je však pořád stejná. Dnes se podíváme na trochu neobvyklou, ale fenomenální úpravu náplně pro štrúdl. Kromě jablek bude totiž obsahovat ještě osvěžující meruňkovou marmeládu, která dodá celému závinu nový rozměr. Tato jemná ovocná svěžest skvělé ladí s listovým těstem a zdůrazňuje jeho vláčnost. Když jsem tento závin poprvé ochutnala, hned mi bylo jasné, že ten obyčejný jablečný mi bude připadat chuťově fádní, jakoby neměl šmrnc.
Když tento specifický závin servíruji pro hosty, kteří ho ještě neměli, ráda je nechávám hádat, sami se obvykle zeptají, co je v něm jinak, že je nadmíru vláčný a prostě jiný. Pokud k tomuto závinu budete podávat šálek poctivé hořké kávy, náplň vynikne ještě více a hostům se dostane velmi zajímavého chuťového zážitku.
Recept na Jablečný závin s meruňkovou marmeládou – netradiční štrúdl
Délka přípravy 20 minut, délka pečení 22 minut.
Ingredience pro přípravu
- 2 velká jablka
- 1/2 lžičky citrónové šťávy
- 70 g hnědého cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky skořice
- 1 vyválené a vychlazené listové těsto
- 90 g meruňkové marmelády
- 1 vejce
- cukr krystal
Postup přípravy
1. Oloupaná jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky.
2. Nakrájená jablka pokapeme citronovou šťávou a ve velké míse je smícháme s hnědým cukrem, kukuřičným škrobem a skořicí.
3. Jakmile jsou jablka dobře obalená ve směsi, přendáme vychlazené listové těsto na vymazaný plech.
4. Uprostřed listového těsta vyznačíme dlouhý obdélník sahající do 1/3 těsta a provedeme diagonální řezy asi 2 cm od sebe na obou vnějších stranách obdélníku.
5. Všechny 4 rohy těsta odstraníme, aby se nám se závinem dobře pracovalo.
6. Do vyznačeného obdélníku natřeme meruňkový džem a na něj rozložíme jablka.
7. Vrchní část těsta přehneme přes náplň, šikmé proužky také přeložíme přes náplň a takto střídáme strany proužků, dokud závin neuzavřeme.
8. Nakonec přitlačíme na obou koncích, aby náplň nevytekla a vršek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme granulovaným cukrem.
9. Vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme asi 22 minut dozlatova.
10. Podáváme mírně teplé nebo vychladlé a při pokojové teplotě vydrží asi 2 dny.
Tipy na závěr
Výběr jablek: Použijte šťavnatá a aromatická jablka, která nejsou příliš moučnatá. Ideální jsou odrůdy jako Golden Delicious, Jonagold nebo Granny Smith, které dodají rovnováhu mezi sladkostí a kyselostí.
Marmeláda: Kvalitní meruňková marmeláda bez umělých přísad zvýrazní chuť jablek a dodá dezertu plnou ovocnou vůni. Doporučuji proto vybírat marmeládu s označením BIO bez přidaného cukru.