Medvědí česnek je bylina, dorůstající až do výšky 40 cm. Je to “bratr” klasického česneku, listy jsou velice aromatické. Jedná se o cibulovitou rostlinu. Ale pro jeho intenzivní česnekovou vůni, která se při kvetení šíří celým lesem, se mu říká česnek lesní nebo medvědí česnek. Kvete brzy na jaře a ke svému růstu preferuje stinné a spíše zalesněné oblasti. V takových oblastech se šíří poměrně rychle, protože jeho semena se lepí na tlapky a srst lesních zvířat a roznesou se tak do širokého okolí.
Medvědí česnek se také nazývá „medvědí cibule“, protože je oblíbenou potravou medvědů po probuzení ze zimního spánku. Česnek medvědí – Allium ursinum, je příbuzným petržele, cibule a česneku. Údajně má stejné léčivé vlastnosti jako běžný česnek, ale bez zápachu po požití mladých listů.
Odkud pochází a jaká je jeho sezónnost?
Medvědí česnek pochází z lesů Evropy a západní Asie. Vyskytuje se v lesích až do nadmořské výšky 1900 metrů. Obvykle kvete od dubna do května. Často může být zaměňován s Konvalinkou nebo Krokusem podzimním – ovšem tyto zmíněné rostliny jsou jedovaté, proto se nedoporučuje sbírat volně rostoucí Medvědí česnek, když jej člověk nedokáže s jistotou rozpoznat.
Jak využít Medvědí česnek v kuchyni?
Medvědí česnek má v kuchyni a v receptech široké využití. Díky své vůni a chuti jej můžeme využít jako náhradu česneku. Dále je možné připravit pesto, které se skvěle hodí do omáček a těstovin. Lahodná je také polévka z Medvědího česneku, máslo nebo může být použit jako přísada do různých salátů a jarních masových rolád.
Tip na máslo z Medvědího česneku:
Zbyl Vám Medvědí česnek například z přípravy pesta nebo polévky? Připravte si super-snadné máslo z medvědího česneku, které máte hotové za méně než 10 minut – ať už ho následně použijete na topinku, čerstvý chléb nebo rozpustíte do jiného pokrmu – bude se určitě hodit.
Budete potřebovat: 200 g medvědího česneku a 500 g másla pokojové teploty
Postup přípravy:
- Medvědí česnek dejte do velké mísy a na 30 sekund zalijte vroucí vodou. Poté ihned přendejte do mísy s ledovou vodou. Sceďte a osušte
- Listy vložte do kuchyňského robota – přidejte máslo a lžičku mořské soli, můžete i opepřit. Rozmixujte – s mírou. Jestliže chcete zachovat kousky medvědího česneku, mixujte spíše méně.
- Výslednou hmotu naneste na pečící papír. Vytvarujte do válečku, konce zatočte a utáhněte.
- Vložte na hodinu do mrazáku. Máslo můžete po hodině nakrájet na menší kousky a uchovávat v ledničce. V mrazáku zbytek másla vydrží zhruba šest měsíců.