Vanilkový pudink je jedním z těch stálých dezertů, který je chutný, krásně variabilní a je výborný v létě i zimě. Jeho bohatá a krémová chuť je jako pohlazení po duši, přitom je jeho příprava překvapivě jednoduchá a nevyžaduje žádné speciální kuchařské dovednosti. Stačí jen několik základních surovin a následující jednoduché kroky.
Co budeme potřebovat na přípravu
Hlavními složkami tohoto pokrmu jsou kvalitní suroviny a to: tučná smetana, plnotučné mléko, žloutky, cukr a pravá vanilka. Zrovna tyto ingredience dodají pudinku jeho jemnost a jedinečnou chuť. Časová náročnost tohoto pokrmu není velká, ale výsledek stojí za to.
Základní recept můžeme jednoduše rozšiřovat a obměňovat
Základní recept na pudink můžeme různě obměňovat dle chutí a fantazie. Například základní pudink použijeme do krému nějakého moučníku, dortu nebo jako přílohu k moučníku jako je jablečný štrůdl apod. Nebo recept rozšíříme o čokoládu, kávu či jiné chutě. Pokud vaše děti rády v kuchyni pomáhají, tak příprava vanilkového pudinku je také skvělou příležitostí, jak je zapojit. Pojďme se podívat, jak tento dezert připravit krok za krokem. Připravíme si všechny potřebné suroviny a podle návodu si připravíme tuto jemnou lahodu.
Recept na pravý domácí Vanilkový pudink
Potřebné vybavení
- kastrůlek
- mísu
Suroviny
- 500 ml plnotučného mléka (je možné dát 250 ml smetany na šlehání a 250 ml plnotučného mléka)
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce cukru
- vanilkový lusk
- 4 ks žloutků
- špetka soli
Postup
- Nejprve si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny.
- Následně v kastrůlku zahřejeme mléko (asi 150 ml mléka si necháme stranou) se solí a dření z vanilkového lusku.
- Ve zbylém 150 ml mléku rozšleháme škrob a přilijeme tuto směs do teplého mléka v kastrůlku.
- Vše společně povaříme za stálého míchání dokud nebude pudink dostatečně hustý.
- Na závěr do směsi nalijeme žloutky s cukrem a opět vše povaříme, dokud se cukr nerozpustí.
- Máme hotovo, takto hotový pudink nalijeme do připravených misek a zdobíme dle fantazie. Konzumovat můžeme pudink teplý nebo ho nechat vychladnout.
Obrázek: Cooky.cz, Domácí vanilkový pudink