Kolik parády dokáží udělat dvě obyčejná slova? Kuřecí roládky v sobě ale skrývají nečekané množství kulinářské fantazie. Kombinace šťavnatého kuřecího masa s barevnou a chutnou náplní působí jako pokrm ze slavnostního menu. Není divu, že se staly stálicí nejen v českých domácnostech, ale i na slavnostních tabulích, kde vždy působí upraveně a přitom domácky.

Rolády, ať už sladké nebo slané, vždy vyčnívají jedním důležitým prvkem. Jsou velmi jednoduché na přípravu a přitom vypadají, jako kdyby na nich pracoval tým skvělých kuchařů. Už v 19. století se slané roládky servírovaly jako slavnostní jídlo na vesnických i měšťanských stolech. Někdy se plnily vařenými vejci, jindy kyselými okurkami nebo dušenou zeleninou. Dnešní verze s paprikou a šunkou je tedy moderní pokračování této tradice

Recept na plněné kuřecí roládky

Ingredience pro přípravu

  • 2 větší kuřecí prsa
  • sůl a pepř
  • 8 koleček šunky
  • proužky červené a zelené papriky
  • kousek slaniny
  • cibule
  • vývar
  • kari koření
  • 250 ml smetany 33%
  • 1 – 2 lžíce hladké mouky
  • kousek másla

Postup přípravy kuřecích rolád

1. Kuřecí prsa nakrojíme, naklepeme, osolíme a opepříme.

2. Vyskládáme na ně šunku a proužky barevných paprik.

3. Pevně zabalíme a stáhneme potravinářským provázkem nebo spíchneme párátky.

4. V hluboké pánvi rozpustíme nakrájený špek, přidáme cibuli a orestujeme.

5. Poté na tomto základu opečeme roládky ze všech stran.

6. Roládky vyjmeme, do základu přidáme kari koření, promícháme a po chvíli zaprášíme moukou. Poctivě promícháme.

7. Dále přidáme vývar a roládky a dusíme doměkka.

8. Hotové maso vyjmeme, přidáme smetanu a kousek másla.

9. Omáčku přecedíme a maso nakrájíme na kolečka.

Nakrájená barevná paprika.
Zdroj: freepik.com, Nakrájená barevná paprika.

Závěrem

Nakrájené roládky na kolečka vytvoří krásný mozaikový efekt, který je nejen esteticky poutavý, ale i praktický. Maso je tak příjemně šťavnaté a omáčka se dobře vstřebá do každého kousku. Skvěle chutnají s dušenou rýží, bramborovou kaší nebo kynutým knedlíkem.

Obrázek receptu na kuřecí roládu s cibulovou omáčkou a bramborovým pavé.

Šťavnatá kuřecí roláda s cibulovou omáčkou a jemným bramborovým pavé – osloví i náročného strávníka

Obrázek receptu na vepřovou roládu plněnou šunkou a hermelínem.

Vepřová roláda se šunkou a sýrem podávaná s fazolkami a volským okem: Královský recept na slavnostní stůl

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest