Kolik parády dokáží udělat dvě obyčejná slova? Kuřecí roládky v sobě ale skrývají nečekané množství kulinářské fantazie. Kombinace šťavnatého kuřecího masa s barevnou a chutnou náplní působí jako pokrm ze slavnostního menu. Není divu, že se staly stálicí nejen v českých domácnostech, ale i na slavnostních tabulích, kde vždy působí upraveně a přitom domácky.
Rolády, ať už sladké nebo slané, vždy vyčnívají jedním důležitým prvkem. Jsou velmi jednoduché na přípravu a přitom vypadají, jako kdyby na nich pracoval tým skvělých kuchařů. Už v 19. století se slané roládky servírovaly jako slavnostní jídlo na vesnických i měšťanských stolech. Někdy se plnily vařenými vejci, jindy kyselými okurkami nebo dušenou zeleninou. Dnešní verze s paprikou a šunkou je tedy moderní pokračování této tradice
Recept na plněné kuřecí roládky
Ingredience pro přípravu
- 2 větší kuřecí prsa
- sůl a pepř
- 8 koleček šunky
- proužky červené a zelené papriky
- kousek slaniny
- cibule
- vývar
- kari koření
- 250 ml smetany 33%
- 1 – 2 lžíce hladké mouky
- kousek másla
Postup přípravy kuřecích rolád
1. Kuřecí prsa nakrojíme, naklepeme, osolíme a opepříme.
2. Vyskládáme na ně šunku a proužky barevných paprik.
3. Pevně zabalíme a stáhneme potravinářským provázkem nebo spíchneme párátky.
4. V hluboké pánvi rozpustíme nakrájený špek, přidáme cibuli a orestujeme.
5. Poté na tomto základu opečeme roládky ze všech stran.
6. Roládky vyjmeme, do základu přidáme kari koření, promícháme a po chvíli zaprášíme moukou. Poctivě promícháme.
7. Dále přidáme vývar a roládky a dusíme doměkka.
8. Hotové maso vyjmeme, přidáme smetanu a kousek másla.
9. Omáčku přecedíme a maso nakrájíme na kolečka.
Závěrem
Nakrájené roládky na kolečka vytvoří krásný mozaikový efekt, který je nejen esteticky poutavý, ale i praktický. Maso je tak příjemně šťavnaté a omáčka se dobře vstřebá do každého kousku. Skvěle chutnají s dušenou rýží, bramborovou kaší nebo kynutým knedlíkem.

Šťavnatá kuřecí roláda s cibulovou omáčkou a jemným bramborovým pavé – osloví i náročného strávníka

Vepřová roláda se šunkou a sýrem podávaná s fazolkami a volským okem: Královský recept na slavnostní stůl
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI