Kombinace kakaového těsta s čokoládou a jablky je opravdu stará klasika, na kterou spousta lidí nedá dopustit. Milovníci kakaa si rozhodně přijdou na své a kousky čokolády se šťavnatými jablky vám dopřejí zajímavé chuťové momenty. Díky jablkům není nutné použít příliš velké množství cukru, jelikož jsou sladká samy o sobě. Samozřejmě záleží na použité odrůdě, která v závěru tvoří chuťový profil.
Kousky čokolády dělají tento jablečný koláč modernější. Čokoláda se při pečení rozpustí a vytvoří lahodné čokoládové kapsy. Pokud chcete dosáhnout co nejlepšího výsledku, používejte kvalitní holandské kakao a ideálně sladkokyselá jablka odrůdy Granny Smith nebo Jonagold.
Recept na buchtu s jablky a kousky čokolády
Délka pečení v troubě 30 – 35 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1/2 hrnku oleje
- 1,5 hrnku mléka
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 100 g čokolády
- skořice
- 4 – 5 jablek
Postup přípravy jablkovo kakaové buchty
1. V míse ušleháme olej s vejci, cukrem a mlékem a poté přidáme mouku, prášek do pečiva a kakao.
2. Promícháme a čokoládu si nakrájíme na kousky a jablka na kostičky, která smícháme se skořicí.
3. Do těsta vmícháme jablka a čokoládu.

Eskymo řezy: Snadná buchta pro milovníky kokosu, která je zdobená čokoládou
4. Vypracované těsto nalijeme do plechu vyloženého pečícím papírem.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 – 35 minut a necháme vychladnout.
6. Posypeme moučkovým cukrem.
Jablka v dezertech – jablečné moučníky
Do dezertů dávají Češi jablka již po staletí a týká se to koláčů, buchet i různých náplní. Oblíbené jsou zejména kvůli tomu, že zvláčňují těsto a dodávají mu jemnou strukturu. Máme to štěstí, že u nás koupíme jablka po celý rok v různých podobách i odrůdách. Rozhodně tento dezert vyzkoušejte a budete velmi překvapeni, jak je výtečný!

Originální čokoládová buchta na plech s polevou podle klasického receptu
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI