5 hvězdiček od 3 kuchařů
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Ať je léto nebo zima, hrášková polévka nikdy nezklame. Její osvěžující barva evokuje příchod jara i během šedých zimních měsíců. Skvěle poslouží jako předkrm nebo i hlavní jídlo. Můžeme ji uvařit jak z čerstvého hrášku, když se nám urodí na zahradě nebo z mraženého hrášku jako v tomto případě. Je to rychlá a velmi chutná polévka.

Hrášková polévka rychle a jednoduše

Naše babičky tuto polévku znají také velmi dobře a i proto existuje mnoho variant a kombinací, jak tuto polévku připravit. Jednou je provoněna mátou a petrželkou, jindy zase hustě krémová se smetanou. Jedná se o jednoduchý a rychlý recept s velmi rozumnými náklady. Na hráškovou polévku podle našeho receptu budete potřebovat šalotku, slaninu, olivový olej, mražený nebo čerstvý hrášek, kuřecí nebo zeleninový vývar, čerstvou petrželku, zakysanou smetanu a extra olivový panenský olej na dozdobení polévky.

Tak pojďme na to. Doba přípravy tohoto pokrmu Vám zabere zhruba 25 minut, což z ní činí velmi rychlou polévku na přípravu.

Svěží barva hráškové polévky evokuje příchod jara i v šedivých zimních měsících. Je lahodná ať už smetanová nebo nějaká její další varianta z mnoha. Nepleťme si ovšem Hrachovou polévku a hráškovou polévku. Hrachovka se vaří z hrachu naopak hrášková polévka ze zeleného hrášku a to buď čerstvého nebo mraženého.

Foto: cooky.cz, Hrášková polévka

Recept na svěží hráškovou polévku

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 3 kuchařů
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 25 minut
Porcí 4 osoby
Uvařte si s námi hráškovou polévku podle jednoduchého receptu.

Potřebné vybavení

  • 1 sporák nebo vařič

Suroviny

  • 2 šalotky
  • 100 g slaniny
  • olivový olej
  • 500 g hrášku (mraženého nebo čerstvého)
  • 700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1/2 svazku čerstvé petržele (listy)
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • extra panenský olivový olej na zdobení polévky (volitelné)

Postup 

  • Oloupeme šalotku a nahrubo nakrájíme. Dále nakrájíme slaninu na jemné kostičky. Kdo si chce ulehčit práci, může koupit nakrájenou slaninu.
  • Na olivovém oleji orestujeme slaninu, aby se z ní dostalo co nejvíce tuku, následně přidáme šalotku.
  • Necháme šalotku zesklovatět a poté přidáme hrášek.
  • Vše důkladně promícháme, aby slaninový olej pokryl hrášek.
  • Přidáme vývar a petržel a necháme vařit do změknutí.
  • Jakmile je hrášek měkký vyndáme petrželové listy a následně vše rozmixujeme tyčovým mixérem.
  • Polévku dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
  • Podáváme se zakysanou smetanou, s pár kapkami olivového oleje a lístky čerstvé petržele.
  • Nechte si chutnat!

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Zakysaná smetana polévku zjemní..
Tuto polévku lze podávat v letních měsících i jako studenou polévku
Hodí se jako předkrm i jako hlavní jídlo
Cena: do cca 100 Kč
Chod: Polévka
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Hrášek, Hrášková polévka
Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

5 hvězdiček od 3 kuchařů (3 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest