Ať je léto nebo zima, hrášková polévka nikdy nezklame. Její osvěžující barva evokuje příchod jara i během šedých zimních měsíců. Skvěle poslouží jako předkrm nebo i hlavní jídlo. Můžeme ji uvařit jak z čerstvého hrášku, když se nám urodí na zahradě nebo z mraženého hrášku jako v tomto případě. Je to rychlá a velmi chutná polévka.
Hrášková polévka rychle a jednoduše
Naše babičky tuto polévku znají také velmi dobře a i proto existuje mnoho variant a kombinací, jak tuto polévku připravit. Jednou je provoněna mátou a petrželkou, jindy zase hustě krémová se smetanou. Jedná se o jednoduchý a rychlý recept s velmi rozumnými náklady. Na hráškovou polévku podle našeho receptu budete potřebovat šalotku, slaninu, olivový olej, mražený nebo čerstvý hrášek, kuřecí nebo zeleninový vývar, čerstvou petrželku, zakysanou smetanu a extra olivový panenský olej na dozdobení polévky.
Tak pojďme na to. Doba přípravy tohoto pokrmu Vám zabere zhruba 25 minut, což z ní činí velmi rychlou polévku na přípravu.
Svěží barva hráškové polévky evokuje příchod jara i v šedivých zimních měsících. Je lahodná ať už smetanová nebo nějaká její další varianta z mnoha. Nepleťme si ovšem Hrachovou polévku a hráškovou polévku. Hrachovka se vaří z hrachu naopak hrášková polévka ze zeleného hrášku a to buď čerstvého nebo mraženého.

Recept na svěží hráškovou polévku
Potřebné vybavení
- 1 sporák nebo vařič
Suroviny
- 2 šalotky
- 100 g slaniny
- olivový olej
- 500 g hrášku (mraženého nebo čerstvého)
- 700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1/2 svazku čerstvé petržele (listy)
- 2 lžíce zakysané smetany
- extra panenský olivový olej na zdobení polévky (volitelné)
Postup
- Oloupeme šalotku a nahrubo nakrájíme. Dále nakrájíme slaninu na jemné kostičky. Kdo si chce ulehčit práci, může koupit nakrájenou slaninu.
- Na olivovém oleji orestujeme slaninu, aby se z ní dostalo co nejvíce tuku, následně přidáme šalotku.
- Necháme šalotku zesklovatět a poté přidáme hrášek.
- Vše důkladně promícháme, aby slaninový olej pokryl hrášek.
- Přidáme vývar a petržel a necháme vařit do změknutí.
- Jakmile je hrášek měkký vyndáme petrželové listy a následně vše rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Polévku dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
- Podáváme se zakysanou smetanou, s pár kapkami olivového oleje a lístky čerstvé petržele.
- Nechte si chutnat!