Aspikovou buchtu si často žádají vnoučata. Nebylo tomu jinak ani v tomto případě, takže jsem se dala do pečení. Jako ovoce jsem použila tentokrát jahody, ale hodí se i jiné, ideálně měkké ovoce. Je to taková osvěžující buchta s krémem a měkkým ovocem, kterou asi také znáte jako vitacitové řezy nebo želé řezy. Tento barevný a osvěžující zákusek se často připravuje s jahodami, pomeranči nebo dokonce s Fantou, která dodá buchtě nezaměnitelnou citrusovou chuť. Pak jsou to takzvané fanta řezy.

Kombinace křehkého těsta, jemného krému a želé vytváří skvělou chuťovou harmonii. U nás potěší hlavně děti, ale i dospělé strávníky. Pečení této buchty je poměrně jednoduché a výsledný dezert vypadá efektně. Vitacitový aspik dodává osvěžující kyselost, která se skvěle dle mého doplňuje s krémem a ovocem. Prohlédněte si můj postup a zkuste si ji také upéct nebo mi napište váš postup.

Recept na aspikovou buchtu s jahodami a krémem

Ingredience, které budete potřebovat

  • 6 vajec
  • 24 dkg cukru krupice
  • 21 dkg hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva

Krém připravíme z následujících ingrediencí

  • 2 smetany ke šlehání, 31%
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 zakysané smetany

Aspik připravíme z

  • 1/2 litru vody
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 citronový vitacit

Ovoce, ideálně měkké – například jahody, jako v našem případě.

Postup přípravy krok za krokem

Recept na vitacitové řezy z plechu
Foto: Jaroslava Fišarová, Aspiková buchta s krémem a jahodami

1. Začneme šleháním vajec a cukru dohromady až vyšleháme pěnu.

2. Vmícháme hladkou mouku a půl balíčku prášku do pečiva.

3. Pečeme na sádlem vymazaném a hrubou moukou vysypaném pekáči či plechu.

4. Těsto pečeme 10 až 15 minut při 180 stupních. Následně necháme vychladnout.

5. Následuje příprava krému, který ušleháme ze smetany, do které vmícháme vanilkové cukry a zakysané smetany.

Šťavnaté fanta řezy s želé z pomerančů

Šťavnaté fanta řezy s želé z pomerančů

6. Krém dáme na vychladlé těsto. Na krém následně položíme plátky ovoce, v našem případě se jedná o jahody. Vychladíme.

7. Posledním krokem je aspik, který připravíme smícháním vody, vanilkového pudinku a citronového vitacitu. Vaříme, ale pouze k bodu varu. Nesmí se začít vařit, jelikož pak by nám želé neztuhlo. To je poměrně důležitý krok. Jakmile nám začne aspik houstnout, odstavíme z plotny.

Přeji dobrou chuť a doufám, že si pochutnáte.

Obrázek receptu na jahodové míša řezy.

Jahodové míša řezy: Svěží zákusek pro celou rodinu

zdroj: Recept a obrázek Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Upekli jsme i další aspikové řezy, vitacitové řezy, želé a fanta dorty, prohlédněte si recepty

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest