Červená řepa je kořenová zelenina, neprávem trochu zapomenutá. Někteří se jí bojí i kvůli tomu, že řepa silně barví, tudíž její zpracovávání je i o trochu náročnějším úklidu. Určitě ale stojí za to si s tím trochu práce dát, případně se dá koupit i předvařená. Řepa je totiž finančně nenáročná, přitom bohatá na vitaminy (C, ale i vitaminy skupiny B), minerály (železo, draslík, hořčík) a antioxidanty. Díky obsahu betalainů se řadí mezi potraviny s protizánětlivými účinky a schopností podporovat regeneraci buněk. Díky obsahu dusičnanu pomáhá ke snížení krevního tlaku a zlepšení prokrvení.
Když (nejen) dědeček zasadil řepu
Řepa byla využívána už ve starověkém Římě, a to nejen nejen jako potravina, ale i lék. Moderní studie potvrzují, že její pravidelná konzumace může pomáhat zlepšit vytrvalost při sportu, posiluje imunitu a podporuje střevní mikroflóru. Také řepné listy jsou jedlé a výživné – obsahují více vápníku než samotný kořen. Řepu lze konzumovat na mnoho způsobů: syrovou, pečenou, vařenou či třeba ve smoothie. A my pro vás vyzkoušeli hned dvě varianty skvělých salátů se základem z červené řepy.
Salát č. 1 – Salát z vařený řepy a mrkve
Ingredience:
- Červená řepa – 1 ks;
- Mrkev – 2 ks;
- Tvrdý sýr – 100 g;
- Zelená petrželka – snítka;
- Vlašské ořechy – 70 g;
- Česnek – 1 stroužek;
- Rostlinný olej – 200 ml;
- Mléko – 100 ml;
- Hořčice (plnotučná nebo dijonská) – 1 lžička;
- Citrónová šťáva – 30 ml;
- Cukr krystal – 1 lžička;
- Sůl – dle chuti;
- Mletý pepř – dle chuti;
Postup přípravy řepového salátu
- Červenou řepu a mrkev vařte pod pokličkou, ponořené ve vodě.
- Jakmile je zelenina měkká, nastrouhejte ji na nudličky.
- Stejně nastrouhejte tvrdý sýr.
- Zeleninu a sýr vložte do mísy.
- Nakrájejte petrželku a přisypte ji k zelenině a sýru.
- Ořechy namelte nebo nasekejte nožem a také je přidejte k základu.
- Dále přidejte prolisovaný česnek.
- Zvlášť ve sklenici promixujte olej a mléko, až vznikne hustá emulze s konzistencí majonézy.
- K majonéze přidejte hořčici, citrónovou šťávu, sůl, pepř a cukr.
- Znovu promixujte.
- Majonézu přidejte do salátu, poctivě promíchejte.

Recept na legendární korejský salát z červené řepy. Skvělý jako příloha k jakémukoliv masu nebo i jen tak
Salát č. 2 – Salát z uvařené červené řepy
Ingredience:
- Uvařená červená řepa – 1 ks;
- Konzervovaný hrášek – 200 g;
- Česnek – 1 stroužek;
- Jarní cibulka – 1 svazek;
- Zelená petrželka – snítka;
- Šťáva z ½ citrónu;
- Tmavá sójová omáčka – 2 lžíce;
- Rostlinný olej – 2 lžíce;
- Hrubozrnná hořčice – 1 lžíce;
Postup přípravy salátu
- Řepu nastrouhejte, smíchejte s hráškem, prolisovaným česnekem, na kolečka nakrájenou jarní cibulkou a nasekanou petrželí.
- Přidejte citrónovou šťávu, sójovou omáčku, rostlinný olej a hrubozrnnou hořčici.

Zapomeňte na nudné saláty! Tento z červené řepy vás nadchne hned po prvním soustu

Cviklová polévka se zakysankou a jablky – neobvyklá, ale přesto tradiční
Zdroj: Autorský text, Healhtline