Červená řepa je kořenová zelenina, neprávem trochu zapomenutá. Někteří se jí bojí i kvůli tomu, že řepa silně barví, tudíž její zpracovávání je i o trochu náročnějším úklidu. Určitě ale stojí za to si s tím trochu práce dát, případně se dá koupit i předvařená. Řepa je totiž finančně nenáročná, přitom bohatá na vitaminy (C, ale i vitaminy skupiny B), minerály (železo, draslík, hořčík) a antioxidanty. Díky obsahu betalainů se řadí mezi potraviny s protizánětlivými účinky a schopností podporovat regeneraci buněk. Díky obsahu dusičnanu pomáhá ke snížení krevního tlaku a zlepšení prokrvení.

Když (nejen) dědeček zasadil řepu

Řepa byla využívána už ve starověkém Římě, a to nejen nejen jako potravina, ale i lék. Moderní studie potvrzují, že její pravidelná konzumace může pomáhat zlepšit vytrvalost při sportu, posiluje imunitu a podporuje střevní mikroflóru. Také řepné listy jsou jedlé a výživné – obsahují více vápníku než samotný kořen. Řepu lze konzumovat na mnoho způsobů: syrovou, pečenou, vařenou či třeba ve smoothie. A my pro vás vyzkoušeli hned dvě varianty skvělých salátů se základem z červené řepy.

Salát č. 1 – Salát z vařený řepy a mrkve

Ingredience:

  • Červená řepa –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Mrkev –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Tvrdý sýr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • Zelená petrželka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ snítka;
  • Vlašské ořechy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 70 g;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 stroužek;
  • Rostlinný olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 ml;
  • Mléko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 ml;
  • Hořčice (plnotučná nebo dijonská) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Citrónová šťáva –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 30 ml;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Mletý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
Obrázek k receptu: Červená řepa dvakrát jinak: barevná vitaminová bomba z naší zahrádky
Foto: Pixabay, Recept na: Červená řepa dvakrát jinak: barevná vitaminová bomba z naší zahrádky

Postup přípravy řepového salátu

  • Červenou řepu a mrkev vařte pod pokličkou, ponořené ve vodě.
  • Jakmile je zelenina měkká, nastrouhejte ji na nudličky.
  • Stejně nastrouhejte tvrdý sýr.
  • Zeleninu a sýr vložte do mísy.
  • Nakrájejte petrželku a přisypte ji k zelenině a sýru.
  • Ořechy namelte nebo nasekejte nožem a také je přidejte k základu.
  • Dále přidejte prolisovaný česnek.
  • Zvlášť ve sklenici promixujte olej a mléko, až vznikne hustá emulze s konzistencí majonézy.
  • K majonéze přidejte hořčici, citrónovou šťávu, sůl, pepř a cukr.
  • Znovu promixujte.
  • Majonézu přidejte do salátu, poctivě promíchejte.
Obrázek receptu salát z červené řepy

Recept na legendární korejský salát z červené řepy. Skvělý jako příloha k jakémukoliv masu nebo i jen tak

Salát č. 2 – Salát z uvařené červené řepy

Ingredience:

  • Uvařená červená řepa –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Konzervovaný hrášek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 g;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 stroužek;
  • Jarní cibulka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 svazek;
  • Zelená petrželka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ snítka;
  • Šťáva z ½ citrónu;
  • Tmavá sójová omáčka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžíce;
  • Rostlinný olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžíce;
  • Hrubozrnná hořčice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;

Postup přípravy salátu

  • Řepu nastrouhejte, smíchejte s hráškem, prolisovaným česnekem, na kolečka nakrájenou jarní cibulkou a nasekanou petrželí.
  • Přidejte citrónovou šťávu, sójovou omáčku, rostlinný olej a hrubozrnnou hořčici.
Obrázek k receptu: Domácí je nejlepší: Salát s červenou řepou a vlastnoručně vyrobenou mléčnou majonézou

Zapomeňte na nudné saláty! Tento z červené řepy vás nadchne hned po prvním soustu

Obrázek receptu na Polévku z červené řepy a jablek, vynikající a zdravou

Cviklová polévka se zakysankou a jablky – neobvyklá, ale přesto tradiční

Zdroj: Autorský text, Healhtline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest