Název Lineckého pečiva pochází z Rakouska dle známého lineckého koláče (Linzer Torte). Název vznikl podle města Linz. V Čechách začalo být linecké těsto velmi rychle oblíbené a stalo se součástí svátečních stolů. Linecké rohlíčky a linecké pečivo vůbec patří k symbolům českých Vánoc a jeho recepty se často předávají v rodinách z generace na generaci. Jejich křehká a máslová struktura spolu s pikantní lineckou marmeládou vytváří kombinaci, která je oblíbená nejen mezi dospělými, ale i dětmi. V mnoha domácnostech se rohlíčky pečou s předstihem, aby se dobře rozležely a chutě se dostatečně rozvinuly.
Recept na Máčené Linecké rohlíčky v čokoláde
Ingredience na přípravu
- 245 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 300 g hladké mouky
- 100 g hořké čokolády
- linecká směs anebo jiný džem
Postup
1. V šlehači vyšleháme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme vejce a ještě chvíli šleháme.
2. Přidáme hladkou mouku a šleháme další 3 minuty, než nám vznikne husté a hladké těsto.
3. Těsto naplníme do cukrářského sáčku a na plech vystlaný pečícím papírem stříkáme ležaté osmičky.
4. Pečeme v troubě při 150 stupních 8-10 minut.
5. Vychlazené rohlíčky slepujeme Lineckou směsí.
6. Jeden konec slepených rohlíčků máčíme v roztopené čokoládě.
Linecké rohlíčky jako symbol Vánoc
Linecké rohlíčky jsou v české kultuře považovány za symboly Vánoc, nejen kvůli jejich oblíbenosti a lahodné chuti, ale také díky rodinným hodnotám, domácí pohodě a radostné atmosféře, která Vánoce provází. Vánoční cukroví, jako jsou právě linecké rohlíčky, má dlouhou historii a je neodmyslitelnou součástí sváteční tabule v mnoha domácnostech.