Listové těsto je snad nenahraditelné. Peče se z něj tolik pokrmů – jak sladkých, tak slaných, že to snad nejde ani z žádného jiného těsta. Listové těsto se prostě hodí ke všemu a v kombinaci s ním jde tvořit různé zázraky. Ano, někteří z vás už si jej určitě vyráběli i sami doma. Takže víte, že příprava toho domácího je trošku náročnější práce. A to hlavně časově.
Doménou tohoto koláče je ale rychlost a jednoduchost. Takže domácí těsto tentokrát necháme na jindy. Koupíme hotové, vyválené těsto, které už je naštěstí i v obchodech dost kvalitní. Dokonce se v poslední době objevuje i listové těsto s máslem a kdysi jsem kupovala i listové těsto cereální, i když moc jej vidět není. Takže pojďme se pustit do kouzlení s listovým těstem a dnes to bude oblíbená jablková klasika – kouzlení s jablíčky, vždyť tuto kombinaci asi miluje každý. Připravíme si na plechu snad ten nejsnadnější jablečný koláč, který si umím představit.
Recept na jednoduchý koláč z jablek – stačí jablko na plátky a pár minut přípravy
Ingredience na přípravu
- listové těsto (nejlépe chlazené a vyválené)
- 1 jablko a šťáva z půl citrónu
- 1 vejce
- 40 g třtinového cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 80 g mandlí
- 16 g hladké mouky
- mletá skořice (volitelné)
Na dokončení
- třtinový cukr na posypání
- rozdrobené máslo
- 2 PL meruňkového džemu na potření
Postup přípravy jablečného koláče
1. Těsto si rozložíme na vál, zarovnáme okraje, přilepíme je k těstu a vytvoříme okno.
2. V misce rozmícháme změklé máslo, třtinový a vanilkový cukr, přidáme vajíčko, mleté mandle a hladkou mouku, řádné rozmícháme.
3. Tuto náplň rozetřeme na připravené listové těsto a zarovnáme.
4. Na náplň naskládáme na půl měsíčky nakrájené jablko, ochucené citrónovou šťávou. Posypeme třtinovým cukrem a na povrchu rozložíme kousky másla.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 20 minut do křupava.
6. Po upečení potřeme meruňkovým džemem a okraje okna poprášíme moučkovým cukrem.
Nejrychlejší jablečný dezert – jablka jen položím na listové těsto, pocukruji a peču
Tento fantastický a přitom tak jednoduchý křupavý koláč můžete připravit během chvilky a podávat jej jak čerstvý, tak studený. Jeho vůně vám provoní celý dům. Dobrou chuť!
TIP na závěr:
- Rádi byste si připravili vlastní domácí listové těsto? Prohlédněte si recept s postupem přípravy listového těsta.
zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI