Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Makovec je klasický český dezert, který se vyznačuje svou jednoduchostí a výraznou chutí mletého máku. Tento recept je obohacen o jemnou citrónovou polevu, která dodává makovci svěží a lehce pikantní nádech. Díky své snadné přípravě je tento dezert skvělý jak pro rychlé pohoštění, tak pro běžné mlsání. Vůně máku a skořice naplní celou kuchyni a výsledek potěší každého milovníka tradičních moučníků.

Příprava těsta začíná smícháním suchých ingrediencí, včetně polohrubé mouky, mletého máku, kypřicího prášku, cukru a skořicového cukru. Poté přidáme mléko, olej a vejce, vše důkladně vymícháme do hladkého těsta. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 20 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout. Nakonec připravíme citrónovou polevu podle návodu na obalu a naneseme ji na makovec. Po zatuhnutí polevy je makovec připraven k servírování.

Domácí makovec snadno a rychle

Recept na makovec s citrónovou polevou

Autor receptu: Jana Duchoňová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 50 minut
Porcí 12 porcí
Makovec s jemnou citrónovou polevou je lahodný a rychlý dezert, který si zamilujete

Potřebné vybavení

  • Forma nebo plech na pečení

Suroviny

Těsto na makovec:

  • 360 g polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • 100 g mletého máku
  • špetka soli
  • 1 balíček skořicového cukru
  • 220 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 250 ml polotučného mléka
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 2 vejce

Citrónová Poleva:

  • 2 balíčky citrónové polevy v prášku
  • 6 lžic polotučného mléka nebo vody

Postup 

  • V míse smícháme polohrubou mouku, kypřicí prášek, mletý mák, sůl, skořicový a vanilkový cukr.
  • Přidáme mléko, olej a vejce, a vše důkladně metličkou vymícháme do hladkého těsta.
  • Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a rovnoměrně ho uhladíme.
  • Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná 160 °C) asi 20 minut.
  • Po upečení necháme korpus úplně vychladnout.
  • Polevu připravíme podle návodu na obale – smícháme práškovou směs s vodou nebo mlékem a důkladně promícháme.
  • Polevu naneseme na vychladlý korpus a necháme ztuhnout.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: citronový krém, mák, Makové řezy, makovec, makovník
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest