Makovec je klasický český dezert, který se vyznačuje svou jednoduchostí a výraznou chutí mletého máku. Tento recept je obohacen o jemnou citrónovou polevu, která dodává makovci svěží a lehce pikantní nádech. Díky své snadné přípravě je tento dezert skvělý jak pro rychlé pohoštění, tak pro běžné mlsání. Vůně máku a skořice naplní celou kuchyni a výsledek potěší každého milovníka tradičních moučníků.
Příprava těsta začíná smícháním suchých ingrediencí, včetně polohrubé mouky, mletého máku, kypřicího prášku, cukru a skořicového cukru. Poté přidáme mléko, olej a vejce, vše důkladně vymícháme do hladkého těsta. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 20 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout. Nakonec připravíme citrónovou polevu podle návodu na obalu a naneseme ji na makovec. Po zatuhnutí polevy je makovec připraven k servírování.
Recept na makovec s citrónovou polevou
Potřebné vybavení
- Forma nebo plech na pečení
Suroviny
Těsto na makovec:
- 360 g polohrubé mouky
- 1 balíček kypřicího prášku
- 100 g mletého máku
- špetka soli
- 1 balíček skořicového cukru
- 220 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 250 ml polotučného mléka
- 100 ml slunečnicového oleje
- 2 vejce
Citrónová Poleva:
- 2 balíčky citrónové polevy v prášku
- 6 lžic polotučného mléka nebo vody
Postup
- V míse smícháme polohrubou mouku, kypřicí prášek, mletý mák, sůl, skořicový a vanilkový cukr.
- Přidáme mléko, olej a vejce, a vše důkladně metličkou vymícháme do hladkého těsta.
- Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a rovnoměrně ho uhladíme.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná 160 °C) asi 20 minut.
- Po upečení necháme korpus úplně vychladnout.
- Polevu připravíme podle návodu na obale – smícháme práškovou směs s vodou nebo mlékem a důkladně promícháme.
- Polevu naneseme na vychladlý korpus a necháme ztuhnout.