Další z řady nepečených dortů, jehož recept vám vysvětlíme krok za krokem. Lahodná krémová náplň proložíme máslovými sušenkami a vše polejeme smetanovou čokoládovou polevou. Těžko vám někdo uvěří, že kvůli takto skvostnému dezertu jste nepouštěli troubu. Příprava je velmi snadná a nezabere moc času. Nejdéle trvá tuhnutí, přibližně 4 hodiny, ale to je bez práce. Takže ať už plánujete oslavu narozenin nebo jinou výjimečnou událost, nemusíte si doma přitápět troubou. I bez pečení připravíme opravdové lahůdky, což je velmi vítaná věc během letních horkých dní.
Recept na nepečený krémový dort s čokoládovou polevou
Délka tuhnutí v lednici 4 hodiny.
Ingredience pro přípravu
- 350 g máslových sušenek
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1,2 l mléka
- 200 g moučkového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 120 g vanilkového pudingu
- 50 g hořké čokolády
- 30 g mléčné čokolády
- 50 ml smetany ke šlehání na polevu
Postup přípravy
1. V hrnci si smícháme moučkový a vanilkový cukr s pudingem a za stálého míchání přiléváme mléko.
2. Hrnec dáme na střední oheň a mícháme, dokud nám směs nezhoustne, poté odstavíme.
3. Směs zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
4. Ze smetany si vyšleháme šlehačku a postupně ji zapracujeme do vychladlého krému.
5. Plech nebo formu ideálně o rozměru 33 x 23 cm si vyložíme 2 vrstvami pečícího papíru a vyskládáme na něj první vrstvu máslových sušenek.
6. Na sušenku naneseme 1/4 krému a tyto vrstvy ještě 3x zopakujeme.
7. Hotový dort přikryjeme a dáme na 4 hodiny do lednice.
8. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu se smetanou a dobře promícháme.
9. Polevu nalejeme na dort a rovnoměrně rozetřeme.
10. Jakmile poleva ztuhne, dort pomocí pečících papírů vyjmeme na servírovací podnos.
Výběr máslových sušenek na dort
Máslové sušenky jsou v mnoha receptech základem pro nepečené dezerty. Správný výběr sušenek však ovlivní výslednou chuť a strukturu dortu. Zde vám dáme několik tipů na vhodné máslové sušenky, které u nás běžně zakoupíte.
BeBe sušenky jsou vhodné pro klasické nepečené dorty s jemně máslovou a jemně sladkou chutí. Výborně se drtí a zapracovávají do másla.
Petit Buerre jsou taktéž vhodné pro všechny nepečené dorty. Mají tradiční máslovou chuť a jsou křupavé.
Lotus Biscoff sušenky mají výraznější karamelovou chuť a jsou velmi křehké. Také vhodné pro dorty.