Donuty jsou celosvětově oblíbenou pochoutkou, kterou si čas od času koupí většina z nás v pekárně či supermarketu. Obvykle je těsto velmi podobné koblihovému, ne-li stejné a liší se tedy hlavně svým tvarem. Někdy se můžeme setkat s donutem plněným čokoládou, krémem nebo marmeládou. Ale bohužel ani takováto náplň obvykle nevykompenzuje chuť čerstvého domácího donutu s glazurou, kterou jsme si sami připravili. Navíc tento recept je speciální tím, že donuty nebudeme smažit v oleji, ale upečeme je v troubě. Získáme tak mnohem zdravější sladkou pochoutku, kterou si rádi vezmou ke svačině děti do školy.
Existují donuty, které na sobě nemají ani polevu a jsou často obalené například ve skořicovém cukru. Ty naše budou polití glazurou z pravé čokolády a proto se s nimi nebude donut z obchodu moct srovnávat! Pro pohádkový výsledek posypeme polevu barevným sypáním, což dodá donutům nejen zajímavější chuťový profil, ale i veselejší vzhled.
Recept na donuty s čokoládovou polevou
Délka přípravy 2 h 15 minut, délka pečení 30 minut. Cca 18 donutů.
Ingredience pro přípravu
- 500 g mouky
- 250 ml vody
- 1 sáček suchého droždí
- 100 g hnědého cukru
- 60 ml oleje
- strouhaná pomerančová a citronová kůra
- 1 lžička vanilkové esence
- 1 tabulka hořké čokolády
- džem
- barevné cukrové sypání
- pár jader vlašských ořechů
- moučkový cukr
Postup přípravy
1. Mouku smícháme s droždím a ve velké míse smícháme také s vodou, cukrem, olejem, pomerančovou a citronovou kůrou a vanilkovou esencí.
2. Vypracujeme lehce lepivé těsto, které potřeme olejem a v zakryté míse necháme 90 minut kynout.
3. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, vyklopíme ho na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujeme obdélník.
4. Zprava přehneme ke středu, poté zleva a také s dalšími dvěma stranami – vytvoříme jakoby obálku.
5. Přehnutými okraji otočíme dolů a vyválíme z těsta 1,5 cm silný plát.
6. Nyní vykrájíme koblihy pomocí sklenice nebo kulatého vykrajovátka a s plastovou zátkou vytvoříme typický vnitřní kruh uprostřed. (pokud chcete udělat pár donutů s náplní ve středu jako já, přitlačte lehce korkovou zátku a naneste džem hustšího charakteru)
7. Donuty vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut dokynout.
8. Mezitím si dáme předehřát troubu na 180°C a následně vykynuté donuty potřeme oslazenou vodou.
Koblihy mohou být i nesmažené: Nadýchané jablečné koblihy z trouby se skořicovým posypem
9. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 – 30 minut dozlatova.
10. V rendlíku si rozpustíme ve vodní lázni čokoládu s 1 lžící oleje a po vytažení donutů z trouby namáčíme v této čokoládové polevě.
Domácí margotové donuty a muffiny s polevou i bez
11. Nakonec posypeme sypáním a marmeládové můžeme posypat mletými ořechy a poprášit cukrem.
Čokoládové donuty s jahodovou glazurou
Závěr
Pečené donuty jsou perfektní nejen ke svačině, ale v mnoha zemích jsou konzumovány výhradně ke snídani například se sklenicí mléka nebo hořkou kávou. Pokud uděláte menší donuty, vypadají skvěle i na leckteré narozeninové oslavě jako takové mini dezerty do ruky.