Donuty jsou celosvětově oblíbenou pochoutkou, kterou si čas od času koupí většina z nás v pekárně či supermarketu. Obvykle je těsto velmi podobné koblihovému, ne-li stejné a liší se tedy hlavně svým tvarem. Někdy se můžeme setkat s donutem plněným čokoládou, krémem nebo marmeládou. Ale bohužel ani takováto náplň obvykle nevykompenzuje chuť čerstvého domácího donutu s glazurou, kterou jsme si sami připravili. Navíc tento recept je speciální tím, že donuty nebudeme smažit v oleji, ale upečeme je v troubě. Získáme tak mnohem zdravější sladkou pochoutku, kterou si rádi vezmou ke svačině děti do školy.

Existují donuty, které na sobě nemají ani polevu a jsou často obalené například ve skořicovém cukru. Ty naše budou polití glazurou z pravé čokolády a proto se s nimi nebude donut z obchodu moct srovnávat! Pro pohádkový výsledek posypeme polevu barevným sypáním, což dodá donutům nejen zajímavější chuťový profil, ale i veselejší vzhled.

Recept na donuty s čokoládovou polevou

Délka přípravy 2 h 15 minut, délka pečení 30 minut. Cca 18 donutů.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g mouky
  • 250 ml vody
  • 1 sáček suchého droždí
  • 100 g hnědého cukru
  • 60 ml oleje
  • strouhaná pomerančová a citronová kůra
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1 tabulka hořké čokolády
  • džem
  • barevné cukrové sypání
  • pár jader vlašských ořechů
  • moučkový cukr

Postup přípravy

1. Mouku smícháme s droždím a ve velké míse smícháme také s vodou, cukrem, olejem, pomerančovou a citronovou kůrou a vanilkovou esencí.

2. Vypracujeme lehce lepivé těsto, které potřeme olejem a v zakryté míse necháme 90 minut kynout.

3. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, vyklopíme ho na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujeme obdélník.

4. Zprava přehneme ke středu, poté zleva a také s dalšími dvěma stranami – vytvoříme jakoby obálku.

Okraje přehneme a vytvoříme obálku z těsta.
Zdroj: reteteculinare, Okraje přehneme a vytvoříme obálku z těsta.

5. Přehnutými okraji otočíme dolů a vyválíme z těsta 1,5 cm silný plát.

6. Nyní vykrájíme koblihy pomocí sklenice nebo kulatého vykrajovátka a s plastovou zátkou vytvoříme typický vnitřní kruh uprostřed. (pokud chcete udělat pár donutů s náplní ve středu jako já, přitlačte lehce korkovou zátku a naneste džem hustšího charakteru)

Vykrojíme donuty a středy.
Zdroj: reteteculinare, Vykrojíme donuty a středy.
Do naproděravěných koblih přidáme džem.
Zdroj: reteteculinare, Do naproděravěných koblih přidáme džem.

7. Donuty vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut dokynout.

8. Mezitím si dáme předehřát troubu na 180°C a následně vykynuté donuty potřeme oslazenou vodou.

Recept na Jablečné nesmažené koblihy

Koblihy mohou být i nesmažené: Nadýchané jablečné koblihy z trouby se skořicovým posypem

9. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 – 30 minut dozlatova.

Pečeme dozlatova.
Zdroj: reteteculinare, Pečeme dozlatova.

10. V rendlíku si rozpustíme ve vodní lázni čokoládu s 1 lžící oleje a po vytažení donutů z trouby namáčíme v této čokoládové polevě.

Margotové donuty a muffiny

Domácí margotové donuty a muffiny s polevou i bez

11. Nakonec posypeme sypáním a marmeládové můžeme posypat mletými ořechy a poprášit cukrem.

Donuty s čokoládovou glazurou a sypáním.
Zdroj: reteteculinare, Donuty s čokoládovou glazurou a sypáním.
Obrázek receptu na čokoládové donuty s jahodovou polevou.

Čokoládové donuty s jahodovou glazurou

Koblihy s džemem, vlašskými ořechy a cukrem.
Zdroj: reteteculinare, Koblihy s džemem, vlašskými ořechy a cukrem.

Závěr

Pečené donuty jsou perfektní nejen ke svačině, ale v mnoha zemích jsou konzumovány výhradně ke snídani například se sklenicí mléka nebo hořkou kávou. Pokud uděláte menší donuty, vypadají skvěle i na leckteré narozeninové oslavě jako takové mini dezerty do ruky.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest