Existují jídla, která v sobě mají něco slavnostního, a přesto se k nim rádi vracíme i ve všední dny. Je pravda, že toto výtečné plněné kuřecí stehno není obyčejný oběd, který si narychlo připravíte mezi dvěma schůzkami. Poctivá kuchyně potřebuje trochu času, ale nakonec vás odmění. Při plnění kuřecího stehna vzniká jakýsi malý balíček chutí.
Kuřecí stehno bývá často přehlížené vedle prsou, ale právě stehenní maso vyniká svou šťavnatostí. A jakmile ho naplníme, otevíráme tím bránu do světa nekonečných kulinářských možností.
Recept na plněné kuřecí stehno
Ingredience pro přípravu 2 porcí
- 2 kuřecí stehna
- 1 cibule
- 150 g vařeného uzeného masa
- 1 vejce
- 100 g nastrouhaného sýra
- sůl
- kmín
- 3 stroužky česneku
- olej
- trochu másla
Příloha:
- 1/2 květáku
- uzená paprika
- kari
Postup přípravy plněného stehna s květákem
1. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájené uzené maso a orestujeme.
2. Vmícháme vejce, necháme trochu vystydnout a pak vmícháme nastrouhaný sýr.
3. Ostrým nožem uděláme do stehen kapsy těsně pod kůží a stehna naplníme směsí.
4. Osolíme a jemně posypeme drceným kmínem.
5. Dáme do pekáčku a přidáme nakrájený česnek a kousek másla.
6. Květák opláchneme a rozdělíme na menší kousky.
7. Vyskládáme vedle sebe ke stehnům, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a kari kořením.
8. Vložíme do trouby a pečeme na 190°C.
Závěr
Tento recept je ideální nejen pro rodinný oběd, ale i jako pokrm pro hosty, kteří ocení něco nápaditého. A možná právě díky takovému jídlu si lidé začnou zase víc všímat, jak důležité je vařit z kvalitních surovin, neuspěchat přípravu a dát do jídla kus sebe.

Kuřecí stehno na česneku a bylinkách s bramborovým fondánem

Kuřecí stehna pečená na másle, houbách, cibuli a česneku
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI