Dnešní pokrm nás přenese zpět do 80. a 90. let, kdy plněné řízky kralovaly českým kuchyním. Možná i vy máte doma schované staré kuchařské časopisy nebo kalendáře s recepty, podle kterých vařily naše maminky a babičky. Zatímco dnes hledáme recepty hlavně na internetu, tehdy se pečlivě shromažďovaly a zapisovaly do sešitů či ukládaly do krabic – přesně tyhle poklady jsou pro nás dnes nenahraditelné.

Tenkrát se plněné řízky připravovaly nejčastěji s houbami a vejcem, šunkou se sýrem nebo třeba s kyselou okurkou. Obvykle se podávaly při slavnostních příležitostech nebo svátečních obědech, a dodnes si můžeme podle původních receptů připomenout jejich typickou vůni i chuť.

Plněné řízky se tehdy těšily obrovské oblibě. Nejčastěji se plnily tím, co zrovna zbylo v lednici, pak se obalily v pořádné vrstvě strouhanky a smažily v tuku. Pojďte si s námi vyzkoušet jeden takový „retro“ recept a zavzpomínat na časy, kdy se u stolu sešla celá rodina a řízky mizely z talířů neskutečnou rychlostí.

Plněné řízky: Retro klasika, která nikdy nezklame

Ingredience potřebné na plněné vepřové řízky

  • 4 plátky vepřového karé (asi 600 g celkem)
  • Sůl a mletý pepř (dle chuti)
  • 4 lžičky hořčice (nebo 2 vrchovaté lžíce – podle chuti)
  • 100 g uzeného sýra (ideálně vcelku, aby šel nakrájet na plátky nebo hranolky)
  • 1 menší klobása (cca 100 g)
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 50 g hladké mouky (na obalení)
  • 2 syrová vejce (na obalení)
  • 100 g strouhanky (na obalení)

Postup na plněné řízky

1. Vejce si uvaříme na tvrdo, klobásu nakrájíme na kolečka a uzený sýr nastrouháme. na hrubém struhadle.

2. Vepřové karé bízkosti si nakrájíme na plátky a naklepeme na řízky. Z obou stran osolíme a opepříme.

3. Polovinu plátku potřeme hořčicí a posypeme sýrem. Poklademe kolečko klobásy a vajíčka a znovu posypeme sýrem.

Obrázek receptu na Plněné vepřové řízky Nostalgie 89 - chuť starých časů
Recept na Plněné vepřové řízky Nostalgie 89 – Plátek naklepeme, ochutíme, potřeme hořčicí a plníme polovinu plátku masa.

4. Překryjeme druhou polovinou plátku a okraje zklepeme paličkou na maso.

5. Takto naplněný řízek obalíme v mouce, rozšlehaným vajíčku a ve strouhance.

6. Řízky buď usmažíme v rozpáleném tuku anebo ukládáme na plech s pečícím papírem a postříkané olejem upečeme v troubě dorůžova.

Servírování

Plněné vepřové řízky jsou nejchutnější s lahodnou bramborovou kaší a kyselou okurkou nebo se šťouchanými brambory.

Obrázek receptu na nakládané vepřové řízky v bílém aromatickém jogurtu.

Nakládané vepřové řízky: Příprava vepřových řízků v aromatické jogurtové marinádě

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest